Lajpcig
Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER

Fudbaleri Lajpciga i Atalante pobedama su overili plasman četvrtfinale Lige šampiona. Lajpcig je prošlogodišnjeg finalistu Totenhem savladao 3:0, dok je Atalanta na krilima četvorostrukog strelca Josipa Iličića trujumfovala na "Mestalji" 4:3.

Bundesligaš je ogroman deo posla obavio u Londonu, pošto je slavio u prvom meču minimalnim rezultatom. Kapital sa Ostrva bio je više nego dovoljan Lajpcigu i na svom terenu je samo potvrdio eliminaciju viceprvaka Evrope.

Ujedno, stigla je još jedna potvrda na „pevci“ i Žoze Murinjo za sada nikako nisu „kliknuli“. Pod njegovom komandom su u prvih 25 minuta primili čak pet golova na tri utakmice.

Dva od Olimpijakosa i jedan od Bajerna, i još dva sada od Lajpciga, a „Specijalni“ je poznat po granitnoj defanzivi…

Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER

Istina, dobio je Totenhem i četiri meča rezultatom 3:2 otkako je Murinjo na klupi, ali su njegovi puleni u Nemačkoj bili potučeni u svim segmentima.

Junak Lajpciga definitivno je bio dvostruki strelac Marsel Sabicer, i već do sredine prvog poluvremena overio je kartu za četvrtfinale.

Već u 10. minutu je matirao Lorisa udarcem sa distance iz prve na dodavanje Vernera. Za 2:0 se pobrinuo u 21. sjajnom reakcijom glavom na centaršut Angelina posle velike greške Orijea.

Tada je bilo jasno da je četvrtfinale nemoguća misija za Totenhem i da će Murinjo sve karte morati da baci na izlazak u Evropu preko Premijer lige.

Tačku je stavio Emil Forsberg tri minuta pre kraja, i to prilikom prvog kontakta sa loptom, a na teren je kročio zamenivši junaka Sabicera.

Lajpcig – Totenhem 3:0 (2:0) – prvi meč 0:1

Stadion: Red Bul arena. Sudija: Karlos del Sero (Španija)

Strelci: Sabicer u 10. i 21, i Forsberg u 87. minutu

Lajpcig: Gulaši – Klosterman, Upamekano, Halstenberg – Mukijele (od 55. Adams), Lajmer, Sabicer (od 87. Forsberg), Angelino – Nkunku (od 59. Haidara), Verner, Šik.

Totenhem: Loris – Orije (od 90+1. Volkot), Aldervireld, Tanganga, Sesenjon – Dajer, Vinks – Lo Selso (od 80. Fernandeš), Ali, Lamela – Moura.

Fudbaleri Atalante su na krilima fenomenalnog Josipa Iličića još jednom savladali Valensiju i tako se na sjajan način plasirali u četvrtfinale Lige šampiona.

Posao domaćinu otežao je igrač Valensije Dijakabi koji je tokom prvog poluvremena napravio dva jedanaesterca, a oba penala realizovao je napadač Atalante. Ipak, zahvaljujući dvostrukom strelcu Gameiru španski klub je održao korak, a potom i potpuno preokrenuo rezultat golom Toresa u 67. minutu.

Nade „slepih miševa“ nisu dugo trajale, jer je Iličić u samo 11 minuta još dva puta matirao Silesena i tako postavio konačan rezultat.

Valensija – Atalanta 3:4 (1:2) – prvi meč 1:4

Stadion: Mestalja. Gledalaca: Igrano bez prisustva publike. Sudija: Ovidiju Hacegan (Rumunija).

Strelci: Gameiro u 21. i 51, i Tores u 67. za Valensiju, a Iličić u 3. (iz jedanaesterca), 43. (iz jedanaesterca), 71. i 82. minutu za Atalantu.

Valensija: Silesen – Vas, Kokelan (od 74. Čerišev), Dijakabi (od 46. Guedeš), Gaja – Tores, Pareho, Kondogbija, Soler – Gameiro, Rodrigo (od 79. Florenci).

Atalanta: Sportijelo, Đimsiti, Kaldara, Palomino – Hatebur, De Run (od 44. Zapata), Frojler, Gosens – Pašalić (od 83. Tameze) – Iličić, Gomes (od 78. Milanovski).

90′ KRAJ UTAKMICA: Lajpcig – Totenhem 3:0, Valensija – Atalanta 3:4

88′ Debakl vicešampiona! Frosberg – 3:0!

Prošlogodišnji finalsista je nokautiran! Završni udarac Totenhemu zadao je Frosberg koji je dočekao odbijenu loptu na oko 10 metara od gola rivala i matirao Lorisa.

83′ Izblokiran šut Upamekana

Lajpcig se ne povlači, Upamekano je iz izgledne šanse uputio udarac, ali je izblokiran.

82′ Maestralni Iličić! 3:4!

Sjajno je Slovenac reagovao na dodavanje Frojlera i četvrti put matirao golmana Valensije. Zaista briljantno veče za napadača Atalante!

79′ Tri izmene na „Mestalji“

Tri izmene u vremenskom razmaku od pet minuta Čerišev i Florenci su u igri umesto Kokelina i Rodriga za Valensiju, a Milanovski umesto Gomesa za Atalantu.

75′ Dele Ali u golmana

Ne uspevaju „pevci“ da stignu makar do počasnog pogotka. Dele Ali je iz srca šesnaesterca uputio volej, ali pravo u Gulašija.

71′ Iličić nastavlja rafal!

Napadač Atalante ekspresno je odgovorio i golom iz kontre na dodavanje Zapate doneo izjednačenje.

67′ Preokret Valensije – 3:2!

Tores je sjajno istrčao kontru i lobovao golmana gostiju za vođstvo španskog tima. Pareho je upisao asistenciju.

60′ Verner preko gola

Nova prilika za golgetera Lajpciga nije donela promenu rezultata. Verner je uputio udarac sa ivice šesnaesterca, ali preko gola

59′ Nova izmena na Red Bul areni

Nkunku je ustupio mesto Haidari.

58′ Kondogbija nastavio niz žutih kartona

Defanzivni fudbaler treći je u timu Valensije sa žutim kartonom, a opomenu je zaradio zbog povlačenja protivnika.

Zanimljiva fotografija sa „Mestalje“ obišla je svet. Tribine španskog stadiona nisu prazne, na njima je, uprkos zabrani, jedan „navijač“.

55′ Povreda Mukijelea

Fudbaler Lajpciga nije u stanju da nastavi meč. Iznet je na nosilima, a u igri umesto njega je Adams.

51′ Gameiro! 2:2!

Valensija je ponovo izjednačila rezultat. Gol glavom je postigao Gameiro posle centarđuta Toresa sa desne strane.

46′ Počelo je drugo poluvreme

Valensija u nastavak utakmce ulazi uz jednu izmenu, umesto tragičara Dijakabija na terenu je Guedes.

45′ Kraj prvog poluvremena

Atalanta i Lajpcig su prvi deo revanša iskoristili da još po korak priđu narednoj fazi. Totenhemu za čudo trebaju tri gola, dok Valensija mora da postigne četiri da ne bi izbegla eliminaciju.

45′ Druga opomena za „pevce“

Vinks je drugi igrač u redovima ekipe Žozea Murinja koji je dobio žuti karton.

44′ Prva izmena Atalante

Zapata je ušao u igru umesto De Runa.

Lajpcig - Totenhem
Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER

 

43′ Iličić! Atalanta ponovo vodi!

Slovenački reprezentativac je nastavio seriju pogodaka i sad je na 12 golova u svim takmičenjima. Jedino je Kristijano Ronaldo od svih fudbalera serije A postigao više golova u aktuelnoj sezoni (13).

Iličić
Foto: EPA-EFE/PAOLO MAGNI

 

42′ Drugi penal koji pravi Dijakabi!

Fudbaler Valensije još jednom je prouzrokovao da Hategan pokaže na belu tačku, ovaj put igrajući rukom.

Penal Atalanta
Foto: EPA-EFE/UEFA / HO

40′ Inicijativa domaćina

Lajpcig i Valensija trenutno diktiraju tempo. Dok nemački predstavnik traži šansu da golom overi plasman u narednu fazu, Španci se bore da umanje zaostatak od tri gola.

33′ Prve opomene

Praktično istovremeno su arbitri na oba meča pokazali prve javne opomene. Žuti karton zbog grube igre dobio je Kokelan, a sa istim razlogom „požuteo“ je i Sesenjon.

29′ Loris sprečava katastrofu

Verner se našao u novoj izglednoj šansi. Uputio je udarac, ali je Loris odličnom intervencijom sprečio novi korak ka debaklu „pevaca“.

22′ Sabicer udvostručuje prednost! Lajpcig – Totenhem 2:0!

Napadač Lajpciga glavom je prosledio centaršut Angelina sa levog boka u bliži ugao i duplirao prednoat.

21′ Gameirо poravnava rezultat! Valensija – Atalanta 1:1!

Domaćin je zapretio iz kontre, a lošu reakciju Gosensa iskoristio je Gameiro i izjednačio rezultat.

19′ Poništen gol Vernera iz ofsajda.

Golgeter domaćina zatresao je mrežu, ali iz nedozvoljene pozicije što nije promaklo pomoćnom sudiji.

10′ Sabicer – 1:0!

Totenhem je sve dalje od naredne faze. Sabicer je u 10. minutu sjajno šutirao sa 20 metara nakon dodavanja Vernera. Verneru je ovo deveta asistencija u aktuelnoj sezoni. Golgeter Lajpciga je učestvovao u 36 golova na 33 utakmice upisavši pored devet asistencija i 27 pogodaka.

Atalanta
Foto: EPA-EFE/UEFA / HO

3′ Atalanta vodi! Iličić – 0:1!

Italijanski klub je rano stekao prednost. Strelac gola je Iličić koji je materijalizovao jedanaesterac koji je napravio Dijakabi.

21:00 Utakmice u Lajpcigu i Valensiji su počele!

20:05 Sastavi

Lajpcig – Totenhem

Lajpcig: Gulaši – Klosterman, Upamekano, Halstenberg – Mukijele, Lajmer, Sabicer, Angelino – Nkunku, Verner, Šik.

Totenhem: Loris – Orije, Aldervireld, Tanganga, Sesenjon – Dajer, Vinks – Lo Selso, Ali, Lamela – Moura.

Domaćin susret dočekuje uz samo jednu izmenu u odnosu na duel u Londonu – na terenu je Upamekano umesto Ampadua. Sa druge strane, Murinjo je načinio četiri promene pa duel počinju Tanganga, Sesenjon, Dajer i Lamela umesto Sančeza, Dejvisa, Fernandesa i Bergvijna,

Valensija – Atalanta

Valensija: Silesen – Vas, Kokelan, Dijakabi, Gaja – Tores, Pareho, Kondogbija, Soler – Gameiro, Rodrigo.

Atalanta: Sportijelo, Đimsiti, Kaldara, Palomino – Hatebur, De Run, Frojler, Gosens – Pašalić – Iličić, Gomes.

Stratezi su prilično promešali karte.

19:55 Dobro došli

Lajpcig revanš protiv Totenhema dočekuje uz gol prednosti jer je u prvom meču osmine finala golom Vernera iz penala trijumfovao u Londonu, zbog čega izabranike Žozea Murinja u narednu rundu vodi samo pobeda večeras u Nemačkoj.

Znatno teži posao pred svojom publikom ima Valensija koja dočekuje Atalantu uz tri gola zaostatka jer je italijanski klub pre dve nedelje slavio na San Siru rezultatom 4:1.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram