Foto: PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia,Cracchiolo / Shutterstock Editorial / Profimedia, Darren Staples / PA Images / Profimedia

Nije tajna da se najviše novca godinama unazad okreće u engleskom fudbalu, nije tajna da su TV prava najskuplja za Premijer ligu, ali i dalje uspeva da nas iznenadi kakve transfere uspevaju da završe Lids ili Barnli.

Teško da bilo koji klub na svetu koji se nalazi u sredini tabele jedne lige može da se pohvali takvim akcijama.

PROČITAJTE JOŠ

Premijer liga je do 14. jula izdvojila za transfere čak 891 miliona funti, što je zaista impresivna svota novca, koja postaje još impresivnija kada se zna koliko troše ostale.

Serija A je tako platila transfere 373 miliona funti, dok je Bundesliga potrošila 265.000.000 do ovog momenta.

Gotovo su identične trošadžije u Francuskoj i Španiji, pa je Primera potrošila tek dva miliona više. Ovo govori o tome da zapravo u Španiji prednjače Real Madrid i Barselona u odnosu na sve ostale i jedino ova dva kluba mogu pariraju engleskim timovima.

Sa druge strane, prosek Francuske kao i uvek „vadi“ Pari Sen Žermen koji se isprofilisao kao klub koji ne žali novac za dovođenje fudbalera. Uostalom, Parižani su i dalje rekorderi nakon što su pre pet godina doveli Nejmara iz Barselone za 222 miliona evra.

Na listi Top 10 najvećih transfera ovog leta nalazi se četiri kluba koji nisu iz Engleske. Najviše je platio Real dovođenjem Orelijena Čuamenija za 80 miliona, Barselona je platila Rafinju 58, Pari Sen Žermen Vitinja 41,5, dok je Juventus konačno otkupio Federika Kijezu.

Engleski klubovi dobijaju više od milijarde svake godine koje se raspoređuju na osnovu plasmana na tabeli koji predstavljaju deo prihoda van uobičajenih sponzorskih ugovora što dovodi do toga da se zaista pitaju za sve na tržištu. Koncentrisani kvalitet i strogi zakoni doveli su do toga da liga jača iz godine u godinu, a radne vize je nekada izuzetno teško dobiti.

BONUS VIDEO Kacuhito Kinoši: Hoću da naučim himnu „Bože pravde“ jer predstavljam Srbiju

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar