Foto: EPA-EFE/LYNNE CAMERON

Iako je prelazak Dušana Vlahovića iz Fjorentine u Juventus definitivno izazvao najviše pometnje u svetu fudbala, najaktivniji na tržištu ove zime su bili engleski klubovi.

Od deset najskupljih transfera ove zime, klubovi sa Ostrva bili su umešani čak u devet, zapravo samo u Vlahovićev nisu.

PROČITAJTE JOŠ:

Osam puta su oni bili kupci, a jedini koji je otišao iz Premijer lige bio je Feran Tores, koji je Mančester siti zamenio Barselonom.

Ipak i pored deset najskupljih transfera mnogi igrači su odlučili da promene timove u engleskoj eliti.

Najviše novca potrošio je očekivano Njukasl, koji je za zimska pojačanja izdvojio više od 100 miliona evra.

„Svrake“ će se u nastavku sezone grčevito boriti za opstanak, ali sada sa nešto jačom ekipom. U Njukasl su stgli vezista Bruno Gimaraeš (42,1 milion evra), napadač Kris Vud (30 miliona), desni bek Kiran Tripije (15), štoper Den Barn (15) i levi bek Met Target (nije precizirana cena).

Foto: EPA-EFE/Chema Moya
Foto: EPA-EFE/Chema Moya

Njukasl je trenutno 18. na tabeli sa utakmicom i bodom manje od Noriča, koji je prvi iznad crte.

U borbi za opstanak, pomalo i neočekivano, nalazi se i Everton, koji ima seriju od pet utakmica bez pobede. Zbog toga su čelnici „karamela“ odlučili da odrade totalni remont tima.

Doskorašnjem treneru Rafaelu Benitezu uručen je otkaz, a kao bomba odjeknuo je dolazak Frenka Lamparda, kome će ovo biti drugi trenerski posao u Prmeijer ligi, pošto je prethodno vodio Čelsi.

On je odlučio da u tabor, kao pomoćnika, pozove i bivšeg saigrača Ešlija Kola, dok su igrački kadar pojačali pre svih Dele Ali i Doni van de Bek.

Njih dvojica trebalo bi značajno da poboljšaju sredinu terena i postanu okosnica tima. Pored njih za skoro 40 miliona stigli su novi bekovi – Vitali Mikolenko i Nejtan Paterson, dok je „karamele“ napustio Luka Dinj, koji je bio nezadovoljan tretmanom u klubu.

Foto: EPA/WILL OLIVER

Od pojačanja Evertona pažnju treba obratiti i na Anvara El Gazija, koji je prethodno bio u Aston vili, a igra na krilnoj napadačkoj poziciji.

Od timova iz donjeg dela tabele pažnju javnosti zaokupili su transferi Brentforda i Barnlija.

„Pčelice“ su dovele Kristijana Eriksena, čiji se povratak na teren nestrpljivo čeka, dok je Barnli svoje redove pojačao napadačem Vutom Veghorstom, koji je mreže rešetao u Volfsburgu, gde je bio jedan od najboljih igrača, pošto je prošle sezone bio strelac čak 25 golova.

FOTO: EPA-EFE/MATTEO BAZZI
FOTO: EPA-EFE/MATTEO BAZZI

Najveće iznenađenje u nastavku sezone mogla bi biti Aston Vila, na čijoj se klupi nalazi Stiven Džerard.

On je insistirao da se dovede Filipe Kutinjo, a ta želja mu je ispunjena. Nakon Brazilca, Vilu je pojačao i Luka Dinj.

Timovi iz vrha nisu bili toliko aktivni, ali su ipak ugrabili ponešto na „fudbalskoj pijaci“.

Aktuelni šampion, ekipa Mančester sitija postala je jača za Huliana Alvareza, koji je u „građane“ stigao za 17 miliona evra. Alvarez je napadač, a njegov učinak u tekućoj sezoni iznosi 36 golova i 25 asistencija na 96 utakmica.

Liverpul nije sedeo skrštenih ruku, pa je doveo Luisa Dijaza iz Porta, koji ih je koštao 45 miliona evra. Dijaz igra na poziciji levog krila, a ima 16 golova i šest asistencija ove sezone.

Foto: EPA-EFE/MANUEL FERNANDO ARAUJO
Foto: EPA-EFE/MANUEL FERNANDO ARAUJO

Najviše aktivan od velikana bio je Totenhem, koji se oprostio od Dele Alija i Tanguja Ndombelea, ali je doveo pojačanja iz Juventusa u vodu Dejana Kuluševskog i Rodriga Bentankura.

Totenhem je ispao iz Lige konferencija, ali je sedmi na tabeli, pa mu predstoji žestoka borba za evropska takmičenja naredne godine.

PROČITAJTE JOŠ:

Mančester junajted nije pazario, ali jeste slao igrače na pozajmice. U Rendžers je otišao mladi Dialo, Marsijal je završio u Sevilji, Doni van de Bek u Evertonu, dok je Grinvud obrisan iz rostera zbog skandala u kom je optužen za silovanje.

Arsenal je ostao bez plena, pošto je Obamejang otišao u Barselonu i to bez pozdrava, dok je njihova velika želja, Vlahović završio u „staroj dami“.

Ako je zimski prelazni rok bio ovako buran, šta li nas tek očekuje na leto, kada mnogim evropskim zvezdama ističu trenutni ugovori.

BONUS VIDEO Golovi sa utakmice Liverpul – Čelsi

Pratite nas i na društvenim mrežama:

FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar