Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Čelnici Premijer lige Engleske odlučili su da angažuju grupu kardiologa kako bi dobili izveštaj o potencijalnim efektima koronavirusa na igrače i koliko bi to moglo da ima štete u nastavku sezone.

I Vlada Velike Britanije je zatražila sličan izveštaj pre nego što bi dala bilo kakav signal za nastavak prekinutog takmičenja.

Postoji strah da bi prevremen povratak na teren mogao da izazove brojne zdravstvene probleme i želja je da se ispita svaka mogućnost da se nešto negativno dogodi.

Uvaženi medicinski časopis „Lanset“ je ranije ovog meseca sugerisao da bi fudbaleri i ostali sportisti mogli biti izloženi povećanom riziku od zaraze koronavirusom ukoliko se vrate na posao tokom pandemije.

PROČITAJTE JOŠ:

U tekstu se naglašava visoka verovatnoća respiratornih virusnih infekcija i da rigorozne vežbe mogu učiniti igrače ranjivijim i podložnijim infekcijama, koje bi mogle potom biti povezane i sa srčanim smetnjama.

U grupi onih koji se bave istraživanjim je i poznati kardiolog iz Liverpula, profesor Džon Samauru, koji radi kao kardiolog pri FA Engleske i Britanskom biciklizmu.

Očekuje se da uskoro detaljan izveštaj bude prosleđen na uvid čelnicima u Premijer ligi, a potom prosleđen klubovima.

Naravno, doktori po klubovima će redovno pratiti sve bitne parametre, raditi analize krvi i elektrokardiograma.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar