FK Crvena zvezda, FK Šerif
Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Šerif iz Tiraspolja režirao je najlepšu ovogodišnju fudbalsku bajku u Ligi šampiona, zasevši na 1. mesto grupe u kojoj su Real, Šahtjor i Inter.

PROČITAJTE JOŠ

Klub koji su svi videli kao vreću za udaranje posle žreba, u prva dva kola održao je čas Šahtjoru i Realu, i to tako što je prvu pobedu nad Ukrajincima krunisao gostovanjem na slavnom Bernabeu.

Šerif je poveo golom Jakšibajeva u 25. minutu, Benzema je izjednačio iz penala u 65. minutu, da bi Luksemburžanin Til postavio konačan rezultat spektakularnim pogotkom u 90. minutu. Momak koji je istetovirao dečaka koji sanja pehar Lige šampiona, pobedio je klub koji je taj pehar osvojio čak 13 puta.

Kao da ni to nije bila dovoljna lekcija, španski novinari su posle meča pitali Šerifovog Peruanca, Gustava Dulanta,  da li su on i saigrači uopšte profesionalni fudbaleri.

Foto: AP Photo/Jose Breton
Foto: AP Photo/Jose Breton

Ti profesionalni fudbaleri u Evropi ove jeseni imaju učinak od osam pobeda i dva remija, pobedili su Teutu i Alaškert pre dvomeča sa Crvenom zvezdom, kojoj su iščupali remi na Marakani sa 1:1, pa prošli dalje pobedom u Tiraspolju sa 1:0.

Bio je to težak udarac za Zvezdu, kojoj se idealno otvorio žreb za Ligu šampiona, čak bolje nego kada je preko puta imala Salcburg ili Jang Bojs. Ovaj put, Dinamo iz Zagreba je bio potencijalni rival i svi su već videli jugoslovenski klasik u plej-ofu, ne i Šerif koji se ovim prognozama dodatno motivisao.

Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Onda, usledila je lekcija Zagrepčanima, koji su opet doneli dodatni motiv, iako su dobili šamar u Tiraspolju. Šerif je pobedio Dinamo sa 3:0 u Moldaviji, a onda je trener Zagrepčana najavio da će Dinamo napasti prolaz u Ligu šampiona do isteka 90. minuta, bez opcije produžetaka i penala. Sve što je dobio, bila je nula, Šerif je „zaključao“ prilaz golu i overio istorijski plasman u Ligu šampiona.

Ukrajinski trener, Jurij Vernidub, koji vodi Šerif, rekao je posle tog revanš meča da je to bilo dovoljno da defanziva uništi samopouzdanje Dinamu.

Jurij Vernidub, Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

„Čitao sam intervju trenera Dinama Krznara koji je rekao da ne pristaje na penale, već želi sve rešiti u regularnom delu i produžecima. Zbog toga nije trebalo posebno motivisati igrače, oni su samo napravili posao. Mi smo imali dosta problema, ali smo ostvarili svoje snove, upoznali smo Dinamo, to nam je donelo rezultat. Zaslužili smo nastup u Ligi šampiona“, rekao je Vernidub.

I posle pobede nad Bragom, bila je nezaobilazna tema Šerif, koji je tada pobedio Šahtjor i potvrdio da nije za potcenjivanje.

Utakmica Crvena Zvezda, Šerif, fudbal
Foto: STARSPORT

„Desilo se šta se desilo, mislim da je bilo preterano kritika po momcima, to me najviše zabolelo. Pogledao sam svaku utakmicu od Šerifa, znao sam da su momci perfektno spremni. Kada sumiram sve shvatim da smo mi Šerifu napravili možda i najveći problem. Na našem stadionu smo sa deset igrača imali dve šanse, tamo smo primili gol iz ofsajda. Da se to desilo protiv Milana sigurno bi se pisalo o tome. Mislim da je Šerif ozbiljno kvaliteta ekipa. Mi smo ih možda i najviše namučili, tu bih stavio tačku i okrenuo se našem takmičenju u Ligi Evrope“, rekao je Stanković posle pobede nad Portugalcima.

Sada se bajka Moldavaca nastavlja protiv Intera, još jednog kluba sa kojim je Stanković više nego dobro povezan.

Mogu da pitaju Stankovića da li dolaze profesionalni fudbaleri, mada im je dovoljno i samo da pogledaju tabelu svoje grupe.

BONUS VIDEO – Ivan Gudelj: Džaja me bolesnog zvao u Zvezdu, išao sam kod vračara da se lečim

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar