Foto: EPA-EFE/ALEXANDER HASSENSTEIN / POOL CONDITIONS

Fudbalski žreb neretko ume da režira vrlo nepravedne scenarije, a takav slučaj bio je i kad je već u četvrtfinalu Lige šampiona ukrstio puteve Barselone i Bajerna iz Minhena. Spletom okolnosti jedan od giganata završiće takmičenje znatno ranije nego što je predviđano, a posebnu ulogu u odluci ko će se naći među četiri najbolja tima Starog kontinenta imaće Robert Levandovski, napadač Bavaraca koji igra sezonu karijere.

Udarna igla šampiona Nemačke već na početku sezone je najavila izvanrednu golgetersku formu. Dva pogotka u prvom kolu Bundeslige protiv Herte počela su niz od 11 utakmica u šampionatu na kojima je Levandovski postizao bar gol, pa je do sredine decembra stigao do 16 golova.

Istovremeno, iskusni Poljak plesao je na najsvetlijoj pozornici, nemilosrdnim terorom ulivajući strah u kosti odbranama rivala u Ligi šampiona.

PROČITAJTE JOŠ

Seriju je počeo golom protiv Crvene zvezde u Minhenu, a golgetersku moć na koži su potom osetili i Totenhem i Olimpijakos. Tačku na sjajnu polusezonu Levandovski je stavio briljantnom partijom u Beogradu gde je sa četiri gola potpisao jedan od najubedljivijih poraza crveno-belih u klupskoj istoriji (6:0).

Da izvanredan učinak ne pokvari povreda butne kosti zbog koje je Levandovski bio primoran na pauzu, pobrinula se pandemija koronavirusa i prekid fudbalskih takmičenja. To je golgeter Bajerna iskoristio da se vrati na kolosek i od prve utakmice nastavi torturu. Sa devet pogodaka na osam utakmica u završnici Bundeslige, overio je titulu i trku sa Borusijom Dortmund pretvorio u rutinsku i laganu šetnju kroz jedno od najboljih fudbalskih takmičenja na svetu.

Paralelno sa prvenstvenim bitkama, korpulentni napadač predvodio je Bajern i na putu do Kupa Nemačke u kojem je na pet susreta postigao šest golova, a na igre u Nemačkoj nadovezale su se partije u Ligi šampiona, protiv Čelsija.

Raspoloženi Leva demonstrirao je protiv londonskog kluba da u potpunosti drži sudbinu rivala u svojim rukama. Sa tri gola u dvomeču osamio se na vrhu liste strelaca ovosezonske Lige šampiona sa 13 pogodaka i zakazao utakmicu protiv Barselone.

Fenomenalna godina ipak, postaće savršena samo pod jednim uslovom, ukoliko uspe da stigne do trofeja Lige šampiona – jedinog pehara koji mu nedostaje u dresu Bajerna.

Ipak, zadatak koji je pred njim nije nimalo lak jer je rival jedna od najboljih odbrana u Ligi šampiona. Ekipa Barselone ove sezone u proseku prima 0,75 golova po meču u Ligi šampiona te je odmah iza Pari Sen Žermena (0,56) na deobi drugog mesta upravo sa Bajernom, ali i Mančester sitijem i Juventusom.

Nema dileme, važan faktor u finalu pre finala zakazanom za petak od 21 čas na stadionu „Luž“ u Lisabonu biće Robert Levandovski koji ove godine golovima ispisuje impresivnu fudbalsku istoriju.

LIGA ŠAMPIONA, četvrtfinale

Petak:

Barselona – Bajern 21

Subota:

Mančester siti – Lion 21

Četvrtak: Lajpcig – Atletiko Madrid 2:1 (0:0)

(Olmo 51, Adamas 88 – Feliks 71pen)

Sreda: Atalanta – PSŽ 1:2 (1:0)

(Pašalić 27 – Markinjos 90, Čupo-Moting 90+3)

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar