Foto: EPA-EFE/PETER POWELL

Pandemija je zabrinula organizatore silnih sportskih organizacija i klubova na Starom kontinentu, koji još ne znaju veličinu rizika ukoliko se ponovo pokrenu takmičenja.

Prema informacijama brazilskog mesečnika “Plakar”, Svetska zdravstvena organizacija (SZO) ne pokazuje ni malo uverenje u skorašnji povratak takmičenja u bliskoj budućnosti, već je dala predlog da sve međunaordne manifestiacije budu suspendovane do kraja 2021. godine.

U razgovoru sa jednim od prisutnih na sastanku SZO i UEFA, „Plakar“ je saznao za ozbiljnost preporuke zdravstvene organizacije. Navodno, sastanak, koji je trebalo da traje samo 60-ak minuta, završio se tek posle 2,5 sata, tokom kojih je SZO uverenja potkrepila izlaganjem dvojice epidemiologa.

Oni su izneli rizike novih talasa zaraznih bolesti u 2021. i predstavili verovatne scenarije ukoliko se stanovništvo vrati uobičajenom životu bez predostrožnosti. Zbog silnih nejasnoća u istrazi nepoznate pandemije, SZO je preporučila da se takmičenja ne nastave.

Kalendar takmičenja u Evropi još nije poznat, dok UEFA traži alternative da se ne završe takmičenja na ishitren način. Ako se fudbal vrati nedugo posle pandemije, verovatno će mečevi biti igrani pred brznim tribinama.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram