Potera Britanija
Potera Britanija; Foto: Facebook Screenshot

"Potera" je jedan od kvizova koji se emituje u gotovo svim većim zemljama planete. Baš kao nekada "Želite li da postanete milioner" i "Potera" je postala globalni fenomen. Ipak, nekada snimci iz tih emisija otkrivaju više o nama i našoj svakodnevici nego o onima koji su trebalo da poznatu televizijske zvezde.

PROČITAJTE JOŠ

Počnimo od početka, za sve koji nisu ispratili šta se ove nedelje desilo u Velikoj Britaniji.

Pitanje je glasilo „Hajduk Split je fudbalski tim iz koje zemlje?“, ali ni ime grada nije bilo dovoljno tragaču da ne napravi grešku.

Šon Valas, tragač iz Engleske, bio je uveren u svoj odgovor i spremno je uzvratio „Iz Srbije“. Naravno, bio je to netačan odgovor, a svako sa Balkana dobro zna pravi odgovor.

Neznanje su pokazali i takmičari koji su nakon mozganja da možda nije iz Skandinavije, pokušali sa Švajcarskom. Hrvatska im nije ni pala na pamet.

I to možda ne bi bilo ni toliko zanimljivo da nije usledila prava poplava komentara zbog gotovo biblijskog greha.

U komentarima su osuđivali neznanje drugih i insistirali na razlici između balkanskih zemalja i Zapada. Ipak, nimalo neočekivano sve je počelo standardnim navijačkim peckanje.

„I to je neka sramota? Pa jedini koji znaju za Hajduk van Hrvatske su Tobol i Gzira“, napisao je jedan aludirajući na poraze Splićana u Evropi, a to je samo razbuktalo svađu navijača dva najveća kluba u ovoj zemlji.

Mnogi se nisu mnogo uzbudili ocenjujući da je to uobičajeno za Engleze.

„Ti Britanci nisu ionako čuli za ništa osim svoje zemje, tako da…“

Bilo je i onih koji su imali suptilnije prozivke.

„Sad mene zanima u čemu je lovac pogrešio“.

Naravno, očekivano su pobrojani u komentarima i klubovi iz srpskih gradova koji nose ime Hajduk.

„U Srbiji postoji FK Hajduk Kula, FK Hajduk Lion, FK Hajduk Veljko itd. Inače, Hajduk je največi klub ove države, sa najviše navijača. Živeo Hajduk, ponos i dika osnivača!“

Paralela sa „modrima“ iza Zagreba nije mogla da bude izbegnuta.

„Za Dinamo bi rekli da je iz Moskve, Bukurešta i Pančeva se ne bi setili“.

Jedan od njih je napisao.

„Ne vidim problem“, pisali su mnogi korisnici verovatno aludirajući na priče da su splitski Hajduk osnovali Srbi.

Jedan je pokušao da pročita logiku tragača.

„Razmišljao je da su hajduci bili isključivo Srbi, nije mu zameriti mnogo“.

Drugi su smatrali da je naš obrazovni sistem opterećen nizom nepotrebnih informacija za razliku od onih iz inostranstva.

„Ništa čudno. Samo mi učimo nasu decu gde je Džibuti i gde su najveća nalazišta ruda u svetu, i gde se nalazi Laos, i koje je državno uređenje svake države na svetu, i još zilion nepotrebnih informacija. Dok ostali u svetu svoju decu uče samo stvarima usko vezanim za profesiju kojom će se baviti. Ipak oni vladaju nama, džabe nam široko znanje.“

Neki su bili i te kako oštri.

„Ovo pre svega otkriva nivo maloumnosti i neobrazovanja dotičnih…“

Bilo je i provokatora.

„Pa ništa nije pogrešio. Hajduk je najstariji srpski klub.“

„Kao bre pogrešan odgovor?“

Naime, godinama unazad se šuška da su osnivači Hajduka bili Srbi, a na spisku se nalaze studenti koji su studirali u Beču i Pragu: Blažo Primorac, Borislav Primorac, Đorđe Matavulj, Nikola Matanović, Pavle Janković, Filip Radović, Filip Janković, Jovan Divac, Novica Davnić, Branko Vuković. Drugi osnovači „bilih“ su navodno pre toga bili Srbi ili su bili Srbi katolici.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar