Foto: EPA/INA FASSBENDER

Nemački internacionalac, Florijan Jungvirt, pre tri godine se uputio u Kaliforniju kako bi ugrabio malo više fudbalskog sunca.

Ali posle vedrih sezona, nadvili su se tmurni oblaci. Ne zbog fudbala koji igra u dresu San Hozea, već virusne krize i demonstracija koji drmaju SAD poput nadimka njegovog kluba (zemljotres).

Dok San Hoze na turniru u Orlandu pokušava da se domogne plej-ofa MLS, Jungvirt je mislima u san Hozeu gde mu je supruza.

PROČITAJTE JOŠ

„Nije bilo lako da je u sadašnjoj situaciji ostavim samu, jer je teško ignorisati trenutnu situaciju sa koronom i protestima, mnogo nasilja i pucnjava u zemlji „, kaže Jungvirt za nemački „Frankfurt algemajne cajtung“.

Ne skriva da nije oduševljen aktuelnim događanjima u SAD.

„Zavidim mojoj domovini, jer se Nemci tako dobro snalaze (u takvim sitacijama) i tamo bi trenutno život bio lakši.“

Kritički gleda i na način na koji se političari u SAD nose sa pandemijom.

„Naravno da predsednik nije uspeo, ali ne samo on, već i guverneri. U Kaliforniji (gde je guverner demokrata Gejvin Njusom) se, na primer, sve dešava više stihijski. Političari, bez obzira iz koje su stranke, treba da rade zajedno, što se uopšte nije dogodilo, pa samo smo sada u katastrofalnoj situaciji.“

Za razliku od kritičkog stava prema vlastima, ističe zadovoljstvo zbog ponašanja igrača i MLS koji su na turniru pokazali jasan stav protiv rasizma.

„Te akcije su izvanredne i veoma važne. Kao fudbalski profesionalci, mi s jedne strane zabavljamo narod, ali s druge smo i uzor društvu“.

Uprkos svim problemima koji ga trenutno prate u SAD, Jungvirt ne razmišlja o povratku u Nemačku.

„Volim MLS, ali iznad svega voli zalivsku oblast u kojoj živim, gde moji prijatelji provode svoj godišnji odmor. Tada znate da ste blagoslovljeni i pored svih problema“, završio je Nemac.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar