Rašford
Foto: EPA-EFE/PETER POWELL

Britanski premijer Boris Džonson pristao je da se nastavi sa finansiranjem obroka za siromašne učenike i tokom letnjeg raspusta, nakon što je Markus Rašford, fudbaler Mančester junajteda, zahtevao da Vlada ne zaboravi na potrebe gladne dece.

Engleski reprezentativac je pritiskao Vladu da ne prekine program dodele bonova za obrok na kraju školske godine u julu. Rašford je naveo sopstveno iskustvo iz detinjstva, kada se oslanjao na besplatne obroke u školi i banke hrane.

PROČITAJTE JOŠ

Rašfordova kampanja privukla je brojne slavne ličnosti, opozicione političare, pa čak i neke članove Džonsonovih konzervativaca.

Džonson se u početku odupirao, ali je Vlada ipak popustila i saopštila da će nastaviti da obezbeđuje bonove za hranu tokom šestonedeljnog rasputa za 1,3 miliona dece u Engleskoj iz porodica sa nižim prihodima koji ispunjavaju uslove za besplatan školski obrok.

Posle te objave, Rašford je na Tviteru napisao: „Ne znam čak ni šta da kažem. Pogledajte samo šta možemo zajedno da uradimo, OVO je Engleska 2020“.

Džonsonov portparol rekao je da premijer „u potpunosti razume da se deca i roditelji suočavaju sa nezapamćenom situacijom“ zbog pandemije koronavirusa i zatvaranja zemlje.

Rašfrod je u nedelju u otvorenom pismu nadležnima opisao kako su se on kao i ostalih četvoro dece koje je izdržavala samohrana majka oslanjali na besplatne školske obroke i dobrotu i darežljivost komšija.

„Crnac iz porodice sa niskim primanjima iz Mančestera, mogao sam da budem samo deo statistike. Umesto toga, zbog nesebičnih postupaka moje majke, moje porodice, komšija i mojih trenera, jedina statistika sa kojom sam povezan su golovi i utakmice. Napravio bih sebi, mojoj porodici i mojoj zajednici nepravdu da danas ovo ne radim, svojim glasom i svojom platformom i zamolim vas za pomoć“, naveo je 22-godišnji Rašford u pismu.

Kada su škole zatvorene u martu, napravljen je program podele bonova, kako bi se osiguralo da školarci ne ostanu gladni.

Vlada je saopštila da će nastaviti taj program tokom leta i da će Englesku to koštati 120 miliona funti. Vlasti u Škotskoj i Velsu imaju slične planove.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar