Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

Fudbalska reprezentacija Srbije ostala je bez povređenog Dušana Vlahovića, pa su u samom napadu samo rekorder Aleksandar Mitrović i debitant Petar Ratkov.

U ponedeljak su se u Staroj Pazovi okupili fudbaleri Srbije pred ključne mečeve reprezentacije, a selektor Dragan Stojković Piksi je rekao baš ono što je javnost želela da čuje.

Garantovao je da će „orlovi“ po prvi put od osamostaljenja igrati na Evropskom prvenstvu.

PROČITAJTE JOŠ

Fudbalere Srbije čekaju dva najvažnija ispita u kvalifikacionoj grupi Evro 2024 – najpre duel sa Mađarskom u Budimpešti 14. oktobra (20.45), a onda i tri dana kasnije okršaj za Crnom Gorom u Beogradu.

„Orlovi“ će odraditi šest možda i čitavih sedam treninga pre meča sa Mađarima, a očekuje ih nekoliko sastanaka sa selektorom pre puta u Budimpeštu. Kada se dođe u Mađarsku, više neće biti nikakvih razgovora, a selektor je više puta istakao da je sada mnogo, mnogo motivisaniji nego što je bio pre mesec dana.

Zapravo je dao i jedno obećanje i istakao koliko mu znači ono što ga čeka njegove igrače.

Ja ću da ih odvedem na Evropsko prvenstvo, tu nema priče. Osećam se daleko bolje i motivisanije nego pre mesec dana, možda to nikog ne interesuje, ali ta praznina kad si pod kaznom i kad jednu od najvažnijih utakmica igraš bez publike to je osećaj koji ne želim da imam više dok god sam selektor. Želim pun stadion, da budem deo utakmice, gde će ti ljudi da te ponesu. Tu mi nismo krivi, negi drugi, treći, peti… To je nebitno, ali se radujem tih 70.000 koji nas čeka u Budimpšeti, jedva čekam tu utakmicu. Valjda se i da primetiti na meni da sam motivisaniji“, rekao je Stojković.

Foto: AP Photo/Mindaugas Kulbis

Selektor će sada morati da se osloni na samo dvojicu napadača – Aleksandra Mitrovića, koji je rekorder Srbije po broju postignutih golova (55), i Petra Ratkova koji je najveći odlazni transfer jednog superligaša ne računajući Crvenu zvezdu i Partizan.

Ratkov je letos iz TSC prešao u Salcburg za 4,5 miliona evra (mogući bonus od pola miliona), a od kada je stigao u Austriju je postigao jedan pogodak. Već je upisao i dva nastupa u Ligi šampiona i predstavlja kapital za budućnost ubedljivo najmlađeg tima u Ligi šampiona svih vremena.

„Tu je i Ratkov, oni u klubu nisu hteli da rizikuju, iako je mogao i ranije da krene sa igrom. Drago mi je da ću i njega videti“, nije skrivao oduševljenje selektor.

Ratkov bi mogao da upiše odmah i minute u dresu Srbije, jer se Luka Jović nije našao na spisku, dok je Dušan Vlahović otpao zbog povrede donjeg dela leđa.

„O ovoj utakmici mislim već mesec dana, sva moja pažnja je usmerena na tu utakmicu. Da li menja planove ili ne? Nijedan trener ne voli kada su povređeni igrači, u Bugarskoj su tri napadača bila povređena u istom momentu. Moramo da prihvatimo tu činjenicu, zabrinut si kada Vlahović nije u igri Juventusa, prođe još jedna nedelja i svakako okrećeš se onom što imaš. Neće biti poziva drugih igrača. Naravno da mi je žao što Vlahović nije sa nama, radi se o izvrsnom napadaču, te povrede te brinu jer je mlad igrač. Ima problem sa leđima i preponama, to nije baš normalno, ali moramo to da prihvatimo“, naglasio je Stojković i izrazio zabrinutost i za budućnost.

Ratkov bi tako mogao da bude i svojevrsni džoker i čovek koji će menjati ritam utakmice u slučaju da to bude neophodno u Mađarskoj. Uostalom, u nacionalnom dresu su Ratkova želeli da vide i Hrvatska i Bugarska jer je zbog porekla mogao da nastupa i za ove nacionalne selekcije.

Nije tajna da je Fudbalski savez Hrvatske pokušao da nagovori Ratkova da promeni i sportsko državljanstvo, ali on na to nije pristao. Želeo je da obuče dres Srbije.

Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

O tome kako su praćene njegove igre najbolje svedoči izjava Ivana Ivanova.

„Prvu sezonu je igrao sa 17 godina, ali nije postigao nijedan gol. U drugoj je dao dva gola u 30 utakmica. Da je u Bugarskoj, već posle 10 mečeva bez gola bio bi sklonjen iz tima. I onda je u svojoj trećoj sezoni za TSC dao 12 golova, što je dovelo do transfera u Salcburg. Da, znamo da su Srbi popularni u menadžerskim krugovima, ali činjenica je i da umeju da naprave dobrog igrača. A, Ratkov je dao gol već u prvoj prvenstvenoj utakmici za Salcburg“, izjavio je Ivanov.

Prošle sezone je Ratkov postigao 14 golova na 40 utakmica za TSC uz pet asistencija.

Momak iz Beograda je jedan od igrača koji će i u budućnosti nositi igru reprezentacije, a ove sezone je na osam mečeva za austrijski tim jednom zatresao mrežu.

„Oni koji budu istrčali moraju da budu na mlazni pogon, dizel me ne interesuje, samo kerozin. Ima vremena za dizel, sada samo kerozin. To je poruka za igrače, verovatno će da čitaju, da ih podsetimo što smo došli ovde“, zaključio je Piksi.

BONUS VIDEO Spektakularan gol Filipa Đuričića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar