Perez, Ronaldo i Mendeš poziraju
Florentino Perez, Kristijano Ronaldo i Žorž Mendeš Foto: EPA-EFE/KIKO HUESCA

Jedan od najmoćnih ljudi u svetu fudbala je čitave dve decenije Florentino Perez, španski biznismen, inženjer i nekadašnji političar. Sa njim kao predsednikom Real Madridom počelo je stvaranje dve generacije "Galaktikosa".

PROČITAJTE JOŠ

Čovek sa bogatim rezimeom se nije libio da stane ispred još jednom megalomanskom projekta pod nazivom Superliga.

Postao je prvi predsednik takmičenja koje se polako kruni, ali uprkos tome što je šest engleskih klubova odustalo od ove lige, on nije prestao da veruje u ideju o stvaranju zatvorenog sistema evropskih velikana.

Glavni motiv je, kao i uvek, kada je u pitanju Perez i Real – novac. Svakom učesniku će biti garantovano gotovo 400 miliona evra, a bonusi i dobri rezultati bi mogli da generišu još veći prihod.

U fudbal je ušao 2000. godine kada je pobedio na predsedničkim izborima u Realu i zamenio legendarnog Lorenca Sanca. Pretpostavljao se da će ovaj bivši predsednik lako osvojiti izbore nakon što je 1998. i 2000. godine klub osvojio Ligu šampiona, ali je finansijski plan Pereza bio daleko jači.

Direktor Grupe ACS, koja se bavi raznim servisima i telekomunikacijom, obećao je da će iz Barselone dovesti Luisa Figa i to je bio jedan od prvih njegovih transfera koji su potresli planetu. U klubu su mu verovali, pa je samo četiri godine kasnije na glasanju osvojio 94,2 odsto glasova.

Florentino Perez
Foto: EPA-EFE/Emilio Naranjo

Već 2001. godine je doveo Zinedina Zidana iz Juventusa za 77,5 miliona evra, zatim je godinu dana kasnije stigao Ronaldo iz Intera, pa Bekam iz Mančester junajteda 2003. godine, Majkl Oven je obukao dres godinu dana nakon toga, a onda i Robinjo.

Sa svakim novim „galaktikosom“ je uspeo da pomeri ekipu korak napred, a ujedno da napravi i iskorak dalje. U prve dve godine je Real dva puta osvajao Primeru i došao do devete titule UEFA Lige šampiona.

Perez je tvrdio da je već tada uspeo da očisti dug kluba.

Jedina mrlja u tom mandatu bio je Klod Makelele, kog je Perez gotovo oterao sa „Bernabeua“. Francuskog vezistu su podržali Raul, Zidan i Morijentes, ali je Perez odbio da promeni mišljenje i nije želeo da produži ugovor sa ovim igračem.

Bez njega se Real mučio jer nije bilo nikoga da čuva leđa Zidanu, Ronaldu, Bekamu, Figu, a Čelsi je doveo do uzastopnih titula od 2004. do 2006. godine.

Nije uvek pogađao sa transferima pa je u nizu promašaja doveo Džonatana Vudgejta, Žulia Baptistu, Valtera Samjuela, Tomasa Gravesena… Uz to je propustio da potpiše ugovor i sa Samjuelom Etoom koji je postao legenda Barselone.

Foto: EPA-EFE/ALEJANDRO GARCIA

Drugi mandat doneo je sličnu politiku, a na izborima 2009. godine je pobedio jer je bio jedini koji je uspeo da obezbedi gotovo 58 miliona evra.

Najpre je doveo Kaku iz Milana za 60 miliona funti, zatim srušio svetski rekord dovođenjem Kristijana Ronalda iz Junajteda, stigao je i Raul Albiol, Karim Benzema, Ćabi Alonso, a godinu dana nakon toga je zaposlio i Žozea Murinja nedugo nakon što je osvojio titulu šampiona Evrope sa Interom!

Te godine su opremu kluba zadužili i Mesut Ozil, Anhel di Marija.

Tokom 2014. godine je uspeo da dovede zvezde Svetskog prvenstva Hamesa Rodrigeza, Tonija Krosa i Kejlora Navasa.

Ove godine je uspešno pobedio koronavirus, a onda spremio fudbalsku revoluciju koja je doživela fijasko. Potpuno neshvatljiv potez do ovog „incidenta“ velikog fudbalskog igrača.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

 

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar