Foto: FK Partizan

Teško je danas biti navijač Partizana, a od one mantre "nije lako, ali je uvek lepo", sve više bledi ovaj drugi deo čuvene rečenice Duška Vujoševića.

Partizan je ove nedelje svom spisku poraza od timova sa egzotičnim imenima dodao još jedno – Sabah. Ono što više boli od poraza 2:0 u trećem kolu kvalifikacija za Ligu konferencija, jeste činjenica da je Sabah istinski bio bolji.

PROČITAJTE JOŠ:

Čak i kad je sportska sreća pogledala Partizan kod sumnjivog penala za azerbejdžanski klub, pa je Aleksandar Jovanović odbranio, spasa nije bilo.

Ako vam kažemo da je klub iz Bakua, osnovan pre nepunih šest godina, imao 20 šuteva na gol crno-belih, a Partizan samo pet, i ako napomenemo da je najbolji u timu iz Beograda bio golman Jovanović, šta biste rekli?

Normalno da ne treba potcenjivati bilo kog protivnika, ali ne treba ni klubovi da nam se resetuju na fabrička podešavanja kakva smo gledali godinama i nisu nam prijala.

Tek što smo se navikli da i Zvezda i Partizan redovno igraju grupne faze evropskih takmičenja, pa i da ih prolaze, dolazimo u situaciju da Partizan u tri godine gubi od dva potpuno nebitna kluba u okvirima evropskog fudbala.

Bez uvrede po bilo koga, ali ni Flora, ni Sabah skoro ništa nisu uradili u klupskom fudbalu osim što su pobeđivali nekadašnjeg finalistu Kupa evropskih šampiona.

A Partizan je, nekako, baš sklon tome da pomaže autsajderima da se iskazuju i da blistaju. Kako drugačije objasniti i poraz 3:1 od Šerifa usred Beograda, kada se očekivalo da će posle pobede u gostima bar remi moći da se izbori i ode u četvrtfinale Lige konferencija.

U redu, Šerif je već poznat klub i redovan učesnik evropskih takmičenja. Pobeđivao je i Zvezdu, ali kakvo je onda opravdanje za poraz od Flore iz Talina?

I šta reći sada za Sabah koji je prvi meč elitnog ranga takmičenja u svojoj zemlji odigrao pre pet godina kad je prvi gol za taj klub u eliti dao Marko Dević.

Teško je naći opravdanje. Igor Duljaj, trener Partizana, rekao je posle Sabaha da je nedopustivo da ekipa šutne samo nekoliko puta na gol, kao da igra protiv Real Madrida.

„Mora bolje. Ušli smo veoma loše u utakmicu i oni su nas zasluženo pobedili. Šutnuli smo samo nekoliko puta i ovo je isključivo moja krivica i moja odgovornost. Sve što imam igračima da kažem, reći ću u svlačionici“, kazao je Duljaj.

Foto: Starsport

Na listi Partizanovih bruka iz prethodnih dvadesetak godina, ova nije na vrhu. To je i dalje neprevaziđeni poraz od Šamrok Roversa, amatera, 2:1 posle produžetaka u Beogradu. A mislilo se da ne može gore od 1:1 iz prvog meča sa Roversima.

Šamrok je u sezoni 2011/2012 šokantno pobedio crno-bele golovima O’Donela i Salivena i prošao u Ligu Evrope, u kojoj su crno-beli već bili unapred viđeni pred okršaje sa ekipom iz Irske, koja je ukupnim rezultatom 3:2 na kraju slavila.

Aleksandar Stanojević je imao tu nesreću da bude na klupi kluba iz Humske u okršajima sa Šamrokom i kasnije Florom koja je 25. novembra 2021. postala prva estonska ekipa sa pobedom u evropskim takmičenjima (1:0) u Ligi konferencija.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

Svoj debakl je kao trener Partizana imao i Vladimir Vermezović s jeseni 2005. godine, dve godine nakon što su crno-beli igrali Ligu šampiona i godinu pošto su bili deo novoformirane lige Kupa UEFA.

Crno-beli pamte poniženje protiv Makabija iz Petah Tikve, koji je pobedio u Humskoj sa 5:2 i anulirao poraz od 2:0 u prvoj utakmici. Taj debakl ostao je u biografiji Vermezovića, mada se od težih poraza piše i ispadanje od praške Slavije sa 5:1 u Češkoj, posle beogradskih 3:1 za Partizan.

Rapid iz Beča je početkom dvehiljaditih bio bolji od Partizana sa 5:1, kada je Ljubiša Tumbaković bio u ulozi trenera, dok su crno-beli ispali i od Artmedije Petržalke u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona 2005.

Penali su presudili u korist Artmedije u Humskoj, dok je Slijema sa Malte u prvom kolu kvalifikacija pobedila Partizan u sezoni 2000/2001.

Slijema je kao domaćin tukla crno-bele sa 2:1 golovima Sile i Busutila, a Partizan se kao domaćin potom „izvadio“ i pobedio 4:1.

U tom porazu od Slijeme igrao je i današnji trener Igor Duljaj, koji je i kao igrač osetio kako izgleda bolan šamar, sada je osetio to i kao trener.

Baš zato se nada da će se u njegovom timu i danas naći neki Saša Ilić, koji je pre 23 godine postigao het-trik u revanšu, te da će sprečiti potpuni potop crno-belih, koji već nekoliko sezona lagano tonu.

BONUS VIDEO: Promašaj Alea sa 11 metara u najvažnijoj utakmici Borusije u sezoni

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare