NATO Partizan
Foto: EPA/SRDJAN SUKI

Pre 21 godine Partizan i AEK odigrali su prijateljsku utakmicu u jeku vazdušne agresije NATO alijanse na Srbiju, a Ljubiša Tumbaković, tadašnji trener crno-belih sad selektor Srbije, prisetio se nesvakidašnjeg susreta.

„Iako je prošla 21 godina od utakmice odigrane na stadionu JNA protiv AEK-a, za mene ona i danas ima posebnu, emotivnu stranu i sećam je se do detalja. Zbog moje veze sa grčkim klubom organizovan je njihov dolazak u zemlju koja se borila protiv evidentno moćnijeg neprijatelja. Konvoj autobusa grčkih navijača došao je preko Mađarske, 15.000 ljudi na stadionu je nešto što nam je davalo dodatnu snagu i prkos da izdržimo u toj borbi. Nismo osećali strah ni u jednom trenutku, ni igrači, ni ja. Naprotiv“, premotao je film Tumbaković.

PROČITAJTE JOŠ

Duel je završen bez pobednika (1:1), ali je rezultat bio u drugom planu. Svraha susreta bila je da se pošalje svojevrstan odgovor agresoru, a ovom akcijom dodatno su učvršćene sprege između klubova, ali i dva naroda.

„Sećam se da su mi pre početka utakmice gosti dali njihov šal, stavio sam ga oko vrata i nosio do kraja. Nije bio važan rezultat, već želja da čitavom svetu pošaljemo poruku da rade nešto nečasno, da treba da prestane bombardovanje i da je naš bratski narod sa nama. Zamislite kolika je to ljubav i poštovanje bilo prema Srbiji i klubu kad je AEK došao u najjačem sastavu“.

Fudbal u Srbiji je stao tokom bombardovanja, ali ne i rad crno-belih.

„Mi smo tokom čitavog perioda NATO agresije trenirali, tačno u podne, svakodnevno. Nije to bio težak trening, više istezanje, malo igre loptom, sve iz želje da budemo zajedno i da pokažemo na taj način i otpor i jedinstvo“.

Selektor reprezentacije Srbije povukao je paralelu sa aktuelnim trenutkom:

„Koliko je danas, u vreme koronavirusa, važno da poštujemo pravila i budemo u samoizolaciji, toliko smo se tada svaki dan okupljali na stadionu, kafićima i bili zajedno da pokažemo da smo svi jedno. Danas moramo da slušamo uputstva kako bismo što pre uspeli da izađemo iz ovog stanja. Za razliku od NATO agresije, kad se znalo ko nam je neprijatelj i kad da ga očekujemo, za ovaj danas, osim imena, malo šta znamo. Ali, kao što smo tada pobedili, tako sam siguran da ćemo i danas“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram