Foto: Starsport / Pedja Milosavljevic

Fudbaleri Srbije nisu se proslavili u Ligi nacija, posle remija sa Mađarskom (1:1) na pragu su ispadanja u niži rang, odnosno u C Ligu nacija.

Pošto su nam kvalifikacije za Evropsko prvenstvo velika boljka i problem već 20 godina, čini se da ni Liga nacija nije loša opcija kao rezerva, naročito iz niže kvalitativne grupe, u koju ćemo verovatno upasti nakon jedne sezone u B rangu.

PROČITAJTE JOŠ

Orlovi su u mandatu Mladena Krstajića igrali u grupi C i bili su prvi u konkurenciji Rumunije, Crne Gore i Litvanije, što nam je i donelo priliku da kroz baraž sa Norveškom i Škotskom dođemo do Evropskog prvenstva.

Nažalost, ni to nije pomoglo fudbalerima Srbije. Ipak, niža klasa može biti opcija i za naredno Evropsko prvenstvo.

Podsećnja radi, Srbija nije mogla da ode na Evropsko prvenstvo kroz grupu B, u kojoj je Ukrajina bila dominantna sa 20 bodova, Portugalija je imala 17, a Srbija skromnih 14.

Ipak, plej-of kroz C rang doneo je priliku da se dođe do završnice, konkurenti su bili Norvežani, Škoti i Izraelci. U B Ligi nacija, za EURO su se borili Bosna i Hercegovina, Severna Irska, Slovačka i Republika Irska.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Na kraju su Slovaci došli do završne smotre, preko Severne Irske (2:1), a Orlovima sada predstoje kvalifikacije za Mundijal, posle čega će se pokrenuti tek novi ciklus kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.ž

EURO 2024 igraće se u Nemačkoj, a za taj turnir će opcija kvalifikacija biti i Liga nacija u sezoni 2022-23. Liga nacija će se igrati od 2. juna do 27. septembra 2022. godine, ima 55 učesnika, a još jednom će se igrati polufinale i finale baraža za ekipe koje nisu uspele da dođu do vize kroz kvalifikacije.

Srbija je i dalje na klackalici između Lige B i C, a nije jedina u ovakvoj situaciji. Pored toga, čini se da je bolja opcija niža liga zbog kvaliteta protivnika, iako ni to nije bilo dovoljno protiv Škotske.

U prethodnom ciklusu, ekipe iz B zone nisu kvalitativno odskakale u odnosu na timove iz C ranga, u svakom slučaju su najjače ekipe već obezbedile plasman na Evropsko prvenstvo, ali bi u novom ciklusu moglo da dođe do problema.

Nažalost, po rezultatima, mesto nam i jeste u C rangu, iako je sam pogled na spisak reprezentativaca i klubova u kojima igraju pokazatelj da ovaj tim može više.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Poznati i potencijalni učesnici A, B, C i D ranga za naredni ciklus, koji vodi na EURO 2024

Liga A: Belgija, Danska, Engleska, Francuska, Nemačka, Italija, Holandija, Poljska, Portugalija, Španija

Liga A ili B: Austrija, Hrvatska, Češka, Finska, Mađarska, Norveška, Rusija, Škotska, Švedska, Švajcarska, Ukrajina, Vels

Liga A, B ili C: Turska

Liga B: BiH, Island

Liga B ili C: Albanija, Jermenija, Belorusija, Bugarska, Grčka, Izrael, Luksemburg, Crna Gora, Severna Makedonija, Severna Irska, Republika Irska, Rumunija, Srbija, Slovačka, Slovenija

Liga C: Gruzija

Liga C ili D: Azerbejdžan, Kipar, Estonija, Farska Ostrva, Gibraltar, Kazahstan, tzv. Kosovo, Lihtenštajn, Litvanija, Malta, Moldavija

Liga D: Andora, Letonija, San Marino

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar