Foto: EPA-EFE/ALEJANDRO GARCIA

Lionel Mesi uzdrmao je svet fudbala odlukom da ode iz Barselone, sa kojom se nije dogovorio o produžetku ugovora.

PROČITAJTE JOŠ

Svi su videli Mesija kao igrača koji će završiti igračku karijeru u Barseloni, u kojoj je proveo čitavu profesionalnu eru, posle matičnog argentinskog Njuelsa.

Leo je kao dečak otišao iz Argentine u Španiju i sve se od najmlađih kategorija vrtelo oko njega, a koronavirus doneo je najjači udar Kataloncima i sve promenio.

Prvo je došlo do srezavanja plata, uprava je prošla kroz promene i skandale, a novo rukovodstvo uveravalo je navijače da će doći do produžetka posle Kopa Amerika, koji je Leo osvojio.

Mesi je nakon više meseci neizvenosti načelno prihvatio ponudu tima iz Katalonije, ali prema pisanju španske Marke, nakon povratka u Španiju po završetku nastupa na šampionatu Amerike koji je završen trijumfom „gaučosa“ situacija je počela da se razvija u pravcu koji u Barseloni verovatno niko nije želeo.

Kako je preneo ovaj španski list, Mesi nije uspeo da se dogovori sa klubom jer smatra da je ekipa previše slaba.

No, sve to je bilo nezvanično, ali je sumnje otklonila sama Barselona:

„Poslednja vest: Leo Mesi neće nastaviti karijeru u Barseloni“, napisali su Katalonci na zvaničnom sajtu i pokrenuli buru.

Foto: EPA-EFE/Enric Fontcuberta

Činjenica je da tim nema više konkurentnost kao ranije, a ovaj odlazak poslednji je u eri velikih transfera ili odlazaka koji su mnoge iznenadili, podsetićemo se još nekih.

Kristijano Ronaldo je svojevremeno najviše iznenadio javnost odlaskom u Juventus, pa je tu „puklo“ špansko rivalstvo sa Mesijem.

Bio je na udaru kritika da ide u slabiju ligu gde Juve nema konkurenciju, Real se u Ligi šampiona nije od ovoga oporavio, ali se ni Kristijano nije proslavio u elitnom takmičenju sa Starom damom, redovno ispada u ranoj nokaut fazi, u Italiji je čak ove godine izgubio titulu.

Mesija sada čeka teška odluka, u godinama je i još nije bio akter drugih liga, pa će biti posebno zanimljivo videti ga u drugačijem sistemu i šampionatu.

Nejmar Foto:FRANCK FIFE / AFP / Profimedia

Pored Mesija i Ronalda, i transfer Nejmara je svojevremeno bio šokantan, više zbog sume nego zbog samog kluba.

Otišao je u PSŽ za 222 miliona evra, time je oboren rekord, a bio je deo udarne trojke sa Mesijem i Luisom Suarezom, koji je otišao u Atletiko i uzeo titulu Barseloni..

Kao veteran, Urugvajac je izneveren jer su u Barseloni smatrali da ne može više da pruži, razuverio ih je osvajanjem pehara prvaka sa Madriđanima.

Sa druge strane, Nejmar se, poput Ronalda, nije proslavio u Ligi šampiona, još čeka na pehar sa Svecima.

Nešto ranije, Fernando Tores je Liverpul zamenio Čelsijem, bio je to najupečatljiviji transfer 2011. godine, ali se nije proslavio i karijera mu je krenula nizbrdo, završio je 2019. u Saganu u Japanu.

Iz Liverpula, otišao je i Stiven Džerard, što nije dobro prihvaćeno jer se radi o ikoni kluba. Od malih nogu je igrao za Redse, da bi 2015. otišao u Los Anđeles Galaksi na godinu dana, u Americi je i završio igračku karijeru.

Kada su u pitanju iznenađenja, posebno se iz novije ere izdvaja dolazak Zlatana Ibrahimovića u Evropu.

Ibra je 2018. Mančester junajted zamenio Galaksijem, svi su ga već videli kao veterana koji će poslednje godine karijere potrošiti na lakšu ligu i američku egzotiku, ali je on rešio da se vrati u Milan.

Foto: Srdjan StevanovicStarsportphoto ©

Kada se pogleda njegov učinak sa 25 golova na 37 mečeva, niko ne bi rekao da se radi o 39-godišnjaku, koji će 3. oktobra proslaviti 39. rođendan.

Ibra je vratio Milan u Ligu šampiona, čak je i potpisao novi ugovor na godinu dana, od šest i po miliona evra, uz bonuse može zaraditi više od sedam miliona evra.

Kada je Mesi u pitanju, ima 34 godine i ne odaje utisak igrača koji je na samom zalasku karijere. Ipak, ima zadatak da se pokaže kao lider i šampion van kluba u kom je od klinačkih dana, zato će odabir destinacije posebno biti važan.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar