Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Mirko Poledica, predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera "Nezavisnost", u intervjuu za Nova.rs pokrenuo je brojna škakljiva pitanja o domaćem fudbalu koja su izazvala veliku pažnju javnosti.

PROČITAJTE JOŠ

Nakon objavljenog intervjua na našem sajtu odlučio je da pojasni kolika je svota u pitanju.

„Moja procena je da je za 10 godina od 300 miliona dolara transfera, ukradeno minimum 200 miliona“, napisao je Poledica.

Izveštaj FIFA svedoči da su srpski klubovi kupili igrače u transferima od ukupno 100 miliona dolara, a samo od prodaja je zarađena tri puta veća svota novca.

„Kad se uzme neki prosek, ispada da se godišnje kupovalo igrača za deset miliona dolara, što je nekih sedam i po miliona evra. Ono što je meni poznato je da su samo kupovali Zvezda i Partizan. Znam da je Vojvodina kupovala neke igrače, ali su to neki transferi koji nisu prelazili 150.000 evra. I to možda u nekoliko slučajeva. Poznato je da svi ostali angažuju slobodne igrače. Zato se to što se vi sad pitate, ja sam pokušavao čitav dan da dešifrujem“, kaže za Nova.rs Mirko Poledica, predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera „Nezavisnost“.

Poledica nema objašnjenje za ovoliku količinu novca, pogotovo jer je svestan finansijske moći srpskih klubova.

„Jedini logičan odgovor je da su se fiktivno pravili ugovori za igrače koji su bili slobodni, kako bi se izvlačile pare iz sistema. To su sve podaci koji su zvanični. Svaki transfer mora biti prijavljen i to su podaci prijavljenih transfera. Niko ne može da osporava validnost izveštaja FIFA. To je apsolutno tačna informacija i ne može se braniti nekim argumentima“, tvrdi Poledica.

Poledica podseća da su uvek vlasti bile u klubovima, a da je posebno problematično to što se većina klubova finansira iz naših džepova.

„Uvek je vlast tamo gde su pare. Od njih zavisi, gotovo svi klubovi su sa statusom udruženja građana i finansiraju se iz budžeta. Pored svih tih para, lokalne samouprave i država daju klubovima novac za funkcionisanje“.

Maligni sistem koji opstaje ovako dugo doneo je brojne primere, pa je jedan od njih da čak i klubovi u blokadi više ne vide kao prepreku da dovode fudbalere.

„Imao sam u praksi da klub dovodi igrača, a račun mu je u blokadi. I mi im kažemo: ‘Pa dobro, ali vama je račun u blokadi, niste u mogućnosti da servisirate taj ugovor’. Znate ša oni kažu? ‘Ma boli vas uvo, potpišete na šest meseci, a ako ne bude para tužite nas, pa će opština dati pare za klub. Onda ćete vi iz toga da naplatite pare igraču’. I to zaista u praksi jeste tako. Tako smo mi pre koju godinu imali 140 arbitraža na Arbitražnom sudu, što je u praksi, kad se pogleda broj igrača, pokazatelj da je svaki četvrti igrač završio na sudu. Nažalost, tako stvari funkcionišu.“

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar