zvezda
Foto: FK Crvena zvezda

Crvena zvezda u subotu, 29. maja, obeležava 30. godišnjicu od osvajanja Kupa evropskih šampiona, a tim povodom, na Nova.rs vas čekaju priče legendarnih asova.

PROČITAJTE JOŠ

Podgorica, Bukurešt i Skoplje bile su destinacije ekipe Nova.rs uoči 30. godišnjice najvećeg uspeha jugoslovenskog i klupskog fudbala u istoriji.

U prestonici Crne Gore, dočekao nas je Dejan Savićević, u Rumuniji je domaćin bio Miodrag Belodedić, a u Severnoj Makedoniji, Darko Pančev, popularna „Kobra sa Vardara“.

Evocirali su uspomene i izneli neke manje poznate detalje iz bogate igračke karijere, koja nije bila veličanstvena samo zbog partija u Crvenoj zvezdi.

Takođe, bilo je reči o mnogim legendama o kojima se manje pričalo i znalo u odnosu na same igrače, a udarili su neprocenjivi temelj u ovaj uspeh, poput čuvenog doktora Branka Nešovića, ili Vojislava Lalatovića, poznatijeg kao Voja Kis.

U Beogradu, za Nova.rs je i kapiten Stevan Stojanović podsetio na meč koji je između ostalog rešila i njegova odluka da odbije nepristojnu ponudu Marseja da „proda“ meč života.

Iz Sarajeva, javio nam se i Refik Šabanadžović, koji se u šali pohvalio da je jedini čovek koji je čuvao i Maradonu i Pelea – doduše Abedija, jednog od najboljih afričkih fudbalera svih vremena, kog je u Bariju „ukrotio“.

Za navijački deo priče, zaduženi su Dejan Dmitrović i Bora Đorđević. Dmitrović, za prijatelje Deki Roma, čovek koji je početkom 1990-ih rizikovao i manekensku karijeru zbog svoje ultras strane. Roma je drugi klub koji mu je u srcu, italijanski stil navijanja je onaj koji je obožavao u mladim danima, a sudbina je htela da upravo na „čizmi“ doživi najlepše trenutke sa Zvezdom.

Za kraj, Bora Čorba je „raportirao“ iz Slovenije, setivši se kako se snašao u ulozi „vođe puta“ za Bari, gde su svi putevi vodili nekoliko dana pre tog čuvenog 29. maja 1991. godine.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare