Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

U Zagrebu je održana komemoracija povodom smrti legende jugoslovenskog i hrvatskog fudbala Zlatka Kranjčara.

Posle brojnih govornika koji su se emotivno i biranim rečima opraštali od legendarnog Cice, na red je došao i njegov sin Niko koji je u suzama održao govor koji je rasplakao sve pristune.

„E, moj Cicek. Gle, znam da me gledaš na nekoj nebeskoj Karaki zajedno s Pavom, Popom, Icekom i Cveletom, da se smeješ jer si me uspeo izvući na pozornicu. A znaš koliko to ne volim. I to baš na dan kad su se otvorile terase kafića. Bio si primer gospodštine, dobri duh našeg grada“, započeo je emotivno svoj govor Niko.

PROČITAJTE JOŠ

Zlatko Kranjčar preminuo je posle kratke i teške bolesti, 1. marta u Zagrebu.

„Sedim juče ispred naše zgrade. Ne vidi me niko, vidim curicu koja je došla do lampiona. Ko je to bio, pita curica svog tatu. Sve generacije danas tuguju. Objašnjavaju da si bio maskota svih Zagrepčana i Zagrepčanki. Ali znaš šta, meni si bio tata. Često si govorio da me odgajila mama, da nemaš ništa s tim. Nije to tako. Vodio si me na treninge u Rapidu, s tobom sam zavoleo fudbal. Vodeći me na treninge dozvolio si mi da fudbal zavolim sam“, prisetio se Niko.

Kranjčar je tokom igračke karijere (1973-1991) nastupao za Dinamo Zagreb, Rapid Beč i Sankt Pelten i na 582 utakmice postigao 257 golova.

Na 11 nastupa za Jugoslaviju dao je tri gola, a dva puta je nosio i dres Hrvatske i jednom bio strelac.

Preminuo Zlatko Cico Kranjčar
Foto: EPA/ARMANDO BABANI

„Svojim primerom si me naučio kako da voliš svoje i ceniš tuđe. Kako da bude Purger i Hrvat. Naučio si me najvažnije – kako da budeš čovek i da svakome pomogneš u nevolji. Nemojmo da se lažemo, pokazao si mi kako se lepo provesti, zafeštati, zakartati, živeti tu i sad. Neću prepričavati anegdote tvoje generacije iz 1982. koje sam slušao kao klinac. Neću ti reći koliko mi fališ već sada. Hvala ti na podršci u mojim najgorim trenucima. Ti sigurno nisi otišao jer si u nama previše. Učinio si to na svoj način, voli te tvoj sin“, završio je u suzama svoj govor Niko Kranjčar.

Po okončanju igračke karijere, njegov otac počeo je trenersku tokom koje je vodio više od 20 klubova i reprezentacija, uključujući Dinamo Zagreb, Rijeku i NK Zagreb, sa kojim je osvojio senzacionalnu titulu 2002, a predvodio je i Crnu Goru.

Poslednji angažman imao je kao selektor U23 selekcije Irana, koju je predvodio do kraja prošle godine.