Foto: Twitter/Srpsko narodno vijeće

Nema zatvorske kazne za pripadnike Bed Blu Bojsa koji su u junu prošle godine u Zagrebu istakli sramni transparent "Je*at ćemo srpske žene i decu" pri čemu je slovo "U" bilo pretvoreno u ustaški simbol. Oni su u Opštinskom krivičnom sudu u Zagrebu osuđeni, ali samo na uslovne kazne. Okrivljeni su u odbranama istakli da su volontirali na Baniji nakon potresa gde su pomagali i pripadnicima srpske nacionalne manjine, što je sud prihvatio kao olakšavajuću okolnost.

Petorica navijača osuđeni su na uslovne kazne od šest meseci zatvora, s uslovnim rokom od dve godine, i još jedan navijač na društveno-korisni rad. Oni su se, sa nekoliko nepoznatih osoba, 11. juna 2020. godine oko 21 sat okupili u Kustošijanskoj ulici i pozivali na nasilje prema pripadnicima srpske nacionalne manjine.

 

Svi su priznali krivicu i rekli da su se pokajali zbog javnog podsticanja na mržnju i nasilje.

Svi okrivljeni moraju da plate sudske troškve u iznosu od po 500 kuna (66 evra).

Okrivljeni su delo počinili s direktnom namerom, s obzirom na to da su kazneno delo počinili svesno i sopstvenom voljom, zaključio je sud.

Sud je posebno uzeo u obzir okolnost da su okrivljeni kao volonteri pomagali stradalima u zemljotresom pogođenom području Banije, uključujući i pripadnike srpske nacionalnosti, što ukazuje da delo predstavlja nepromišljeni ekces, a ne obrazac njihovog ponašanja, saopštio je sud.

Optužnica, podignuta krajem jula 2020. pred zagrebačkim Opštinskim kaznenim sudom, teretila je 21-godišnjaka, trojicu 20-godišnjaka i dvojicu 22-godišnjaka da su se 11. juna oko 21 sat „okupili s više nepoznatih osoba, a nakon što je prethodno prvoosumnjičeni 21-godišnjak izradio transparent, koji prema svom sadržaju i izgledu podstiče na nasilje i mržnju prema pripadnicima nacionalne manjine“, saopštilo je državno tužilaštvo nakon podizanja optužnice.

Prema fotografijama objavljenim na društvenim mrežama, reč je o nekoliko navijača kluba Dinamo koji su u Zagrebu istakli transparent na kojem je pisalo „J..at ćemo srpske žene i đecu“, uz ustaško slovo „U“.

Fotografiju je na društvenim mrežama objavilo Srpsko narodno vijeće, dok je premijer Andrej Plenković osudio taj čin istog dana.

 

 

****

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar