Foto: Youtube/Printscreen

Neviđeni fudbalski skandal se dogodio u drugoj ligi Kolumbije koji je šokirao kompletnu fudbalsku javnost i naterao i predsednika države da se oglasi.

PROČITAJTE JOŠ

U poslednjem kolu drugog po jačini takmičenja u Kolumbiji, dva kluba su se borila za ulazak u najviši rang. Fortaleza je imala dva boda prednosti pred poslednje kolo u odnosu na direktnog rivala Union Magdalenu i uz to je na svom terenu dočekala Bogotu i za plasman u viši rang je samo trebalao da pobedi meč u kojem je bila veliki favorit.

Sa druge strane, Union Madalena je gostovala Ljanerosu i morala je da trijumfuje i da čeka kiks rivala.

Fortaleza je na potpuni šok svojih navijača izgubila od Bogote sa 2:1, ali je i dalje bila u igri za plasman u viši rang, jer je Union Magdalena u 90. minutu takođe gubila sa 1:0.

I tada kreće rusvaj zbog kojeg je poludela cela Kolumbija.

Prvo je Union Magdalena izjednačila na 1:1 u 95. minutu, nakon čega su igrači potrčali da što pre uzmu loptu iz mreže jer im je trebao još jedan pogodak. Igrači Ljanerosa si im je odmah dodali, pa je pravo sa centra poslata duga lopta, a 10 igrača Ljanerosa uključujući i golmana je nepomično stajalao i posmatralo šta se dešava. Samo je jedan defanzivac na kratko loptu izbacio glavom do svojih rivala.

 

Igrači Union Magdalene pored obrane od koje su aktivnije bandere, postižu još jedan gol i odlaze u Prvu ligu.

Trener Fortaleze čiji je tim nestrpljivo čekao rezultat druge utakmice je nakon drugog gola Union Magdalene, briznuo u plač.

„Nije me sramota da plačem, jer se osećam opljačkano. Ovo nije fudbal, ovo ima širu pozadinu“, rekao je trener.

Oglasile su se i najveće zvezde kolumbijskog fudbala.

„Ovo je sramota, stid me što sam Kolumbijac. Nedostatak poštovanja prema protivniku, fudbalu, navijačima“, odmah se javio Huan Kvadrado iz Juventusa.

„Sramota za kolumbijski fudbal Treba poništiti utakmicu“ napisao je fudbaler Porta Mateus Uribe.

Odmah je reagovalo udruženje profesionalnih fudbalera u Kolumbiji koje je zatražilo istragu, a malo-pomalo stvar je došla i do predsednika države Ivana Dukea.

„Ovo je ne samo nacionalna, ovo je međunarodna sramota. Kako ih nije stid? Hitno ćemo pokrenuti istragu i krivci će biti sankcionisani, kazneno će odgovarati. Sport zahteva transparentnost, etiku i poštenje. Ovi su izdali sva ta načela“, pobesneo je predsednik Kolumbije.

Skandal na kraju utakmice, uzdrmao je temelje kolumbijskog fudbala, ozbiljno narušio poverenje u regularnost.

Oglasili su se i lokalni političari.

„Ovaj događaj ne predstavlja nas u regiji niti navijače Ljanerosa“, rekao je gradonačelnik Vilavicencije, Felipe Harman.

Državne vlasti sazvale su sastanak i osnovale posebnu komisiju koja će istražiti šta se krije iza utakmice. Naravno, ne isključuje se i zabrana ulaska Union Magdalene u Prvu ligu.

„Želimo videti tko stoji iza toga, želimo ići do kraja, da vidimo je li to bio individualni stav nekolicine igrača ili se iza toga krije nešto mnogo ozbiljnije“ rekao je predsednik države.

Horhe Duvan Moskerra, koji igra za Ljaneros, na Tviteru je predsedniku poručio kako on i saigrači primaju pretnje smrću i kako se boje za živote. Tvrdi da nije bilo nameštanja.

„Primamo uznemirujuće poruke i pretnje smrću. Ja i moji saigrači bojimo se za svoje živote, bojimo se da izađemo iz svojih kuća kako nam se nešto ne bi dogodilo. Molim vas pozovite na razboritost“, napisao je Moskera.

Posebno zanimljivo je bilo objašnjenje igrača Ljanerosa koji su samo posmatrali gol svojih rivala.

„Bili smo toliko demoralisani što smo primili gol u 95. minutu da nismo mogli da se pomerimo od šoka“.

Kako god bilo, utakmica je izazvala lavinu rekacija, a kolumbijski fudbal doživeo je težak udarac.

BONUS VIDEO Katastrofalna greška Davida De Hee na meču Arsenal – Mančester junajted

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare