Deni Pavlović (desno)/Foto: EPA-EFE/URS FLUEELER

Jedna od najlepših fudbalskih priča ovog leta dolazi nam sa malenih Farskih Ostrva, pošto je ekipa Klaksvika obezbedila učešće prvi put u istoriji države u nekom od evropskih takmičenja.

Tim za koji nastupa i Srbin Deni Pavlović pobedio je u 2. kolu kvalifikacija za Ligu šampiona nakon izvođenja jedanaesteraca šampiona Švedske Haken (4:3), te je zagarantovao mesto u Ligi konferencija.

Mora se napomenuti da su u prvom kolu srušili favorizovani Ferencvaroš i to na kakav način. Na domaćem terenu su remizirali 0:0, da bi u Budimpešti razbili prvaka Mađarske sa 3:0.

PROČITAJTE JOŠ

Pavlović je zabeležio asistenciju za drugi gol, ali se povredio i morao je da napusti igru na kraju prvog poluvremena. Ipak, uspeo je da se oporavi i sa klupe je u oba meča pomogao svojoj ekipi da dođe do istorije. Nije dobio priliku da izvede jedanaesterac, ali je zadnji vezni već dugo oslonac Farana.

Srbin je u istoimeni grad, koji ima samo 5.000 stanovnika, stigao 2018. godine iz Novog Pazara u kome je igrao godinu dana. Pre toga je branio boje Borca iz Čačka, Mačve, Zete, Voždovca, a najveći trag je ostavio u Čukaričkom.

Kao omladinac igrao je i za Crvenu zvezdu koju je napustio 2011. godine, kada je došao u mlađe kategorije portugalskog Nacionala.

Pavlović je za pet godina u Klaksviku odigrao 148 utakmica, postigao je 17 golova i zabeležio pet asistencija. Njegovu ulogu u timu pokazuje i to što je zaradio 39 žutih i četiri crvena kartona. Jedan meč je odigrao i za reprezentaciju Srbije za fudbalere uzrasta do 19 godina.

Sa Faranima je osvojio tri titule prvaka države, ali i dva Superkupa, a njegova trenutna tržišna vrednost je samo 125 hiljada evra. Nije Pavlović jedini Srbin koji ima veze sa ovim klubom.

Nekadašnji štoper Partizana Aleksandar Đorđević prvo je kao igrač bio deo Klaksvika, da bi posle kao i trener u dva navrata predvoio ekipu. Tomislav Sivić je u sezoni 2000/01 takođe bio trener-igrač, da bi posle godinu dana napustio omaleni gradić.

Foto: Tibor Illyes/MTI via AP

Klaksvik i ove sezone blista u domaćem šampionatu, a nakon 16 utakmica nalazi se na prvom mestu sa 48 bodova. Iza njih je Toršavn sa 36 bodova i deluje da će ove sezone osvojiti titulu. Njihov najskuplji igrač Halur Hanson vredi samo 300 hiljada i sada vam je jasna veličina ovog uspeha.

Crna Gora i Bosna i Hercegovina čak 17 godina nisu imali učesnika u evropskim takmičenjima, te su Farani zaista najveća senzacija ovog leta. Najbolji igrač ekipe je napadal Pal Kletskard koji ove sezone ima učinak od 14 golova i sedam asistencija, a iza njega je odmah Arni Frederiksberg sa osam golova i sedam asistencija.

Foto: Tibor Illyes/MTI via AP

Možda će zvučati neverovatno, ali je ovaj klub osnovan 1904. godine, a 24. avgusta biće im 119. godišnjica. Za to vreme su podigli 20 puta titulu prvaka države i šest puta Kup Farskih Ostrva.

Davne 2000. godine igrali su i protiv Crvene zvezde u prvom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona, a crveno-beli su ih deklasirali sa 5:0.

Čuveni plavi domaći dresovi njihov su zaštitni znak već dugo godina, a navijači su posebna priča. Koliko su emocije i radosti pokazali nakon prolaza u 3. kolo ne može se rečima opisati. Svaki put je ispunjen stadion „Indžektor arena“, koji ima 2.500 hiljada mesta, od kojih su 524 sa sedištem.

Baš zbog toga će u narednim rundama igrati van Klaksvika i preseliće se u Tornšavn, a za plasman u plej-of kvalifikacija igraće protiv Moldea. To će im svakako biti dva najveća meča u istoriji i sigurno je da će posle ovakvog herojskog podviga cela Srbija navijati za njih.

Deni Pavlović/ Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

BONUS VIDEO Najbolji golovi sezone 2022/2023 u Bundesligi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar