Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Izvršni odbor Fudbalskog saveza Srbije doneo je odluku da se sa liste glavnih sudija Superlige odstrani Bojana Nikolića i Petra Pipera, posle velikog niza kikseva u jesenjem delu prvenstva.

„Sportski žurnal“ je preneo ovu informaciju, a arbitri iz Kragujevca i Čačka dobili su više loših ocena za utakmice na kojima su delili pravdu u domaćem fudbalu.

Nikolić je delio pravdu na devet utakmica i podelio je 37 žutih kartona uz tri penala, Piper je na devet mečeva pokazao 28 žutih uz crveni karton, četiri penala je dosudio. Inače, Piper je već 2017. godine skidan sa liste, nije mu uspelo da se održi još jednom.

Bojan Nikolić je poslednji put superligaške ekipe izveo na centar 30. novembra kad je u okviru 16 kola bio glavni sudija na utakmici Proleter – Javor (2:0), dok je Petar Piper dan ranije sudio meč Metalac – Zlatibor (2:0).

Na meču u Ivanjici, trener domaćina Igor Bondžulić bio je revoltiran suđenjem Nikolića, koji je dosudio penal u nadoknadi.

„Nije bilo korektno sve ovo što se dešavalo na terenu. Mislim da nismo samo za protivnika imali ekupu Proletera i da je ovo bilo izuzetno mučno od strane onih koji su na kraju odlučivali o pobedniku. Fudbal je viteška igra, sport, nadmetanje u kom dva protivnika imaju zadataka da pobede jedan drugog“, rekao je tada Bondžulić.

Pored toga, bilo je još gafova ovih arbitara u jesenjem delu prvenstva.

Piper je pogrešio u meču Partizan – Rad, u 47. minutu je pri 1:0 za crno-bele isključio igrača gostiju Nikolu Đorića. Bio je to povratnički meč Aleksandra Stanojevića, a Pipera je javno kritikovao nekadašnji arbitar Žarko Anđelković. Sporan je bio faul nad Sadikom, koji je preoštro sankcionisan.

„Piper je pogrešio, tu nema sumnje, i tako pomogao Partizanu. Očigledno je bilo da je napravio previd, kao i njegov pomoćnik. Mada je najviše greška Pipera. Sa desne strane je imao igrača koji je mogao da stigne loptu. Pomoćnik je takođe mogao da signalizira i da pomogne glavnom“, istakao je Anđelković.

Piper je sudio i meč Metalac – Zlatibor (2:0), na kom su zapravo svi podbacili. Nije odata pošta Dijegu Maradoni, iako je FSS poslao dopis FIFA o obavezi da se održi minut ćutanja.

Nije se toga setio delegat Stanislav Karasi, ali ni sudija Piper – nikome nije palo na pamet da sugeriše to i da se samo minut iskoristi za odavanje počasti najvećem fudbaleru svih vremena. Nije za to bio neophodan stadionski spiker, ceo svet se tada opraštao od Maradone.

Na Pipera se žalila i Crvena zvezda zbog meča Kupa protiv Zlatibora, jer je posle udarca Falčinelija glavom, rukom igrao Milan Dokić. Lopta je išla u pravcu gola, nije ruka bila uz telo, a Piper je pokazao da se igra nastavi.

Još jedan Zvezdin meč je sporno sudio Piper, protiv Mačve u Šapcu, kada je oštetio obe ekipe. Zvezda je povela iz ofsajda, a onda je to kompenzovao Piper kada je ignorisao penal nad Benom u 68. minutu.

Ujedno, progledao je kroz prste Pejoviću koji je brutalno startovao nad Veljkom Nikolićem i provukao se samo sa žutim kartonom.

Sa druge strane, sudija Bojan Nikolić ima manje kredita jer iza sebe već ima lošu reputaciju i istoriju. Još 2017. ga je subotički Spartak optužio da je vređao igrače, sa njim su se sukobljavali Nenad Lalatović (prvi mandat u Vojvodini) i još mnogi klubovima.

Spartak je tada prijavio Nikolića.

„Sudije svojim primerom moraju dati lični primer ponašanju ostalim učesnicima na utakmici. Apsolutno smo ubeđeni da je na ovoj utakmici, samo zahvaljujući pribranošću članova naše ekipe, izbegnut veći incident, zbog kojeg bi posledice trpeli isključivo mi, kao klub, i naši članovi ekipe“, piše u tadašnjem dopisu koji je direktor Spartaka Dušan Đorđević uputio Odboru za hitna pitanja FSS i generalnom sekretaru fudbalske organizacije.

Zbog Nikolića su igrači Inđije 2019. godine demonstrativno otišli sa terena u meču protiv Javora.

„Taman se pomislilo da ne može gore od Novice Anđelovskog (i da nepominjemo ostale), ali je to čovek u crnom iz Kragujevca danas demantovao na najgori mogući način. Odavno publika (inače pozorišna) u Inđiji nije ovako burno reagovala na klasičnu „pljačku“. Ime sudije nije vredno pomena, a nadamo se da će neko bar pocrveneti u Fudbalskom savezu Srbije“, saopštila je tada Inđija.

U istoj godini, Nikolić je napravio nekoliko grešaka u meču između Napretka i Crvene zvezde (0:1).

Najpre je propustio da da crveni karton domaćem igraču i svira penal za Zvezdu, da bi u drugom poluvremenu ipak “okrečio“ u korist crveno-belih. Međutim, snimak je pokazao da kontakta nije bilo i da je pogrešio.

Nikolić je u novembru 2017. godine bio u grupi sudija koji su skandaloznim odlukama obeležili kolo, a tada je napravio tri greške na meču Javor – Partizan: nedosuđen žuti karton za fudbalera Javora Marka Kolakovića posle oštrog starta đonom na Marku Jankoviću, poništen gol Tavambe posle kornera u 24. minutu pri vođstvu Partizana od 1:0, nedosuđen čist penal za Javor u 71. minutu posle starta Miletića nad Terzićem.

Nenad Lalatović je zbog ovog sudije platio i kaznu od 300.000 dinara.

 

„Jednostavno usporava igru, ne da da se igra brzo i agresivno, nego da se igra penzionerski fudbal. Zato publike i nema, zato nam je fudbal tu gde jeste, zato u Evropi nikad ništa nećemo uraditi dokle god se bude ovako radilo. Ali dobro, nije on kriv, neću da pričam o njemu, ne želim da trošim reči o tom čoveku, jer kad god mi je sudio i gde god sudi ishodi su ovakvi, nema golova“, bile su Lalatovićeve reči.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare