Foto: EPA/SEBASTIEN NOGIER

Fudbal je odavno postao biznis, na transferima i dovođenju zvezda troši se velika svota novca.

Neki od klubova su taj posao prodaje mladih i talentovanih igrača za veliki novac najbogatijim timovima doveli do perfekcije i preko takve strategije su došli do ogromne zarade.

PROČITAJTE JOŠ

Jedan od tih klubova je francuski Monako, koji je od sezone 2014/15 na odlascima igrača zaradio čak 1,13 milijardi evra.

Za samo osam godina klub iz Kneževine je uspeo da zaradi pravo bogatsvo i pokazao je klubovima kako se posluje na fudbalskoj pijaci.

Prva velika prodaja dogodila se 2014. godine, kada je Real Madridu prodat Džejms Rodrigez za 75 miliona evra, nakon što je Kolumbijac bio sjajan na Svetskom prvenstvu u Brazilu te godine. Uz prodaju još nekoliko igrača, Monako je te sezone zaradio ukupno 89,12 miliona evra.

Naredna sezona je bila još bolja, pošto je Mančester junajtedu prodat Entoni Marsijal za visokih 60 miliona evra, dok je Interu prosleđen Žofri Kondogbija za 36 miliona, a Pari sen Žermenu Lajvin Kurzava za 25 miliona evra.

Do kraja prelaznog roka te sezone, Monako je inkasirao ukupno 175,4 miliona evra i to je bila najava za još veće biznis planove.

Foto: EPA/SEBASTIEN NOGIER

Sledeća sezona je bila slabija i klub iz Kneževine je zaradio samo 18,4 miliona, ali će sledeće dve godine ostati upisane u istoriju kluba.

Nakon velikog uspeha i polufinala Lige šampiona u kome je Monako izgubio od Juventusa 2017. godine, deluje da su svi velikani krenuli u lov na njihove igrače.

Mančester siti je kupio dvojac Bernarda Silvu i Bedžamina Mendija za ukupno 107,5 miliona, dok je Timoti Bakajoko otišao u Čelsi za 40 miliona evra.

Ipak, najveći transfer u istoriji Monaka, jeste posao koji su sklopili sa Pari sen Žermenom. Najveća zvezda francuskog fudbala Kilijan Mbape je za ogromnih 180 miliona evra prešao u redove Parižana, gde je postao jedan od najboljih igrača na svetu.

Foto: EPA/VALENTIN FLAURAUD

U istoj sezoni velika želja Dijega Simeonea u Atletiko Madridu bio je i Tomas Lemar, te čelnici Monaka nisu mogli da odbiju ponudu od 70 miliona evra za njega.

Naredne dve sezone su bile mirnije, ali je francuski klub i tada inkasirao 97 miliona evra.

Najveći posao Monaka prethodnog leta bio je transfer Francuza Aurelijena Čuamenija, koga je Real Madrid kupio za 80 miliona evra, dok je Benoa Badijašil poslednji fudbaler koji je doneo pristojnu zaradu klubu iz Kneževine, pošto ga je Čelsi platio 38 miliona.

Postoji nekoliko razloga zašto Monako posluje ovako dobro, a prvi i najvažniji je njihova transfer politika. Monako dovodi mlade, talentovane igrače iz Francuske, kojima pomoću sjajnih trening centara i uslova za razvoj pomažu da dođu do svog punog potencijala.

Foto: EPA/SEBASTIEN NOGIER

Zbog dobre igre Monaka, koji gotovo svake godine nastupa u evrposkim takmičenjima, igrači koji se probiju i postanu nosioci igre odmah se naredne sezone prodaju i tako donose veliki profit klubu.

Ipak, nije da štede taj zarađeni novac čelnici kluba, pošto su na dolazak igrača od 2014. godine potrošili čak 801,8 miliona evra.

Monako je trenutno na 4. mestu Lige 1 sa 37 bodova i boriće se za mesto u Ligi šampiona u narednoj sezoni.

BONUS VIDEO VAR poništio remek-delo: Gol „rabonom“ kakav se viđa i potez za „Puškaša“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar