Foto: FK Miljakovac

Fudbalski klub Miljakovac osnovan je sa namerom da razbije tmurnu atmosferu našeg fudbala i da sportskoj javnosti ponudi nešto novo, pa čak i sa najnižeg stepenika našeg fudbala.

Tako je nakon humanitarnih treninga koje su držali profesionalni stručni štabovi i humanitarnih utakmica na red došla i kultura.

PROČITAJTE JOŠ

Fudbaleri fudbalskog kluba Miljakovac su posetili Ustanovu kulture „Vuk Karadžić“ u kojoj su prisustvovali pozorišnoj predstavi „Ukalupljivanje – tragedija loptanja u Srba“.

“Ukalupljivanje“ je priča o čoveku koji dobija priliku da se vrati u prošlost i pokuša da izmeni budućnost tako što će se suočiti sa greškama koje je učinio u situacijama kada je reprezentacija „naših zemalja“ igrala ključne utakmice na svetskim prvenstvima u fudbalu. Period od 1990. do 2010. godine obrađeni su iz drugačijeg ugla.

Uprava kluba koji će sledeće godine započeti takmičenje u “beton” ligi odlučila je da na ovaj neobičan način premira fudbalere koji su protekle nedelje igrali meč sa dugogodišnjim stabilnim učesnikom pomenute lige, FK Novi Beograd I odličnom igrom izborili remi rezultatom 2:2.

Kapiten kluba Stefan Zdravković napominje da je ovo još jedan sjajan način da se ekipa poveže, ali i da se pošalje važna poruka i utiče na svest svih učesnika u fudbalu.

„Večeras smo se osećali zaista fenomenalno, i hvala divnim glumcima koji su sjajnom izvedbom predstave ulepšali veče celoj ekipi. Kompletan tim je pozdravio odluku kluba da ne slavimo sjajan rezultat protiv ekipe FK Novi Beograd klasičnim proslavama, već odlaskom na pozorišnu predstavu. Želimo da motivišemo i ostale sportske kolektive da posećuju više kulturna dešavanja, to je odličan način da se pomogne umetnicima u ovoj teškoj situaciji“, naveo je Zdravković.

Stefan Bundalo, koji je deo glumačke postave predstave „Ukalupljivanje“, nakon predstave zahvalio se ekipi FK Miljakovac na kolektivnom dolasku i, rekli bi, pogodio pravo u centar svojom konstatacijom.

„Prvo hvala svim miljakovčanima što su večeras došli, znam da autobus broj 48 dugo vozi do grada. Najbolji izvozni proizvodi jedne zemlje jesu sport i kultura. Nema ličnog, kolektivnog, nacionalnog ili državnog identiteta bez zajedništva sporta i kulture. Ako mi jedne druge ne podržavamo i ne razumemo, nemamo čemu da se nadamo. Mi imamo obavezu da svojim delovanjem vaspitavamo najmlađe i edukujemo. Ne trebamo sebi davati veću važnost nego što je imamo, ali odgovornost imati moramo“, naveo je Bundalo.

Predstava „Ukalupljivanje“ odigrana je prvi put nakon pauze od devet meseci. Bundalo napominje da je plan da se ovaj komad igra makar jednom mesečno i da je studentska predstava koja „živi svoj život“ već četiri godine na jednoj vrsti misije.

„Ova predstava je jedna živa, fluidna, amorfna masa koja živi na trenutnim događajima i našoj inspiraciji. Ona je nešto između psihoterapije i pozorišta i kulture. Ambicija je da se predstava prikazuje makar jednom ili dva puta mesečno i da se mi uvek provedemo dobro na sceni, jer će tada i publika uživati i nešto naučiti, nešto shvatiti. Ipak, naša obaveza nije da vaspitavamo, naša
obaveza je da ukažemo na stvari na koje želimo“, završio je Bundalo.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar