Tedić Pavlović
Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Nepredviđena pauza u fudbalskim takmičenjima odražava se na sve segmente, finansijska kriza je iz dana u dan sve osetnija, neizvestan je rasplet prvenstva, kao i početak naredne sezone. Ipak, posebno negativan efekat pandemija koronavirusa mogla bi da ima na igrače u zenitu fudbalskog razvoja.

Mladi fudbaleri, naročito oni koji su usled pozajmica ili transfera pod posebnom lupom od početka prolećne sezone, gube dragoceno vreme za dokazivanje i igračko stasavanje.

Vreme fudbalskim biserima teče brže nego ostalim igračima, pa se postavlja pitanje kako će se na njih odraziti višemesečno vanredno stanje.

PROČITAJTE JOŠ

Aleksandar Veselinović, šef stručnog štaba Čukaričkog, za Nova.rs, sumirao je sve negativne efekte trenutne situacije na mlade igrače u razvoju pred kojima je dokazivanje.

„U situaciji smo da igrači nemaju neophodan rad kroz grupu, ali ni dopunski, individualni rad, takođe nedostaje im i takmičarski deo koji je posebno btan za mlade igrače prilikom prelaska iz omladinskog u seniorski fudbal. Kad fudbaleri nemaju adekvatni podršku kluba, dobar stručni rad i kad nisu sociološki podržani gube se. Aktuelna situacija im apsolutno ne ide u prilog“, istakao je Veselinović i naglasio:

„Kad govorimo o igračima na pozajmici oni su u još težoj situaciji. Mi imamo Tedića i Mićina koji imaju ugovore sa inostarnim ekipama, ostvarili su ozbiljne transfere i klub je prihodovao od njih. Prepušteni su nam na usavršavanje godinu dana i svakako da ih ovo veoma remeti. Tedić će se na kraju sezone priključiti Mančester sitiju i već je izvesno da će biti prosleđen na novu pozajmicu u Groningen. Takođe, neizvesno je kad će klubovi povući svoje igrče. Bilo bi dobro da se takmičenja nastave i po tom pitanju ćemo sačekati više instance, ali od toga kad će se završiti prvenstva Engleske, Holandije i drugih evropskih država će zavisiti i šta će biti sa pozajmljenim igračima, odnosno kad će klubovi želeti svoje igrače da imaju na raspolaganju“.

Igrači na pozajmicama najveći gubitnici

Milan Đuričić, trener u stručnom štabu Partizana, naglasio je da će se mladi igrači najbrže vratiti na kolosek, ali da gube dragoceno vreme za dokazivanje:

„Trenutna situacija utiče na sve negativno, na trenere, klub, igrače i ne pogoduje nikome. Najveći gubitnici su fudbaleri koji su bili na pozajmicama. Njihova sudbina je posebno neizvesna i tek na leto će videti šta će. Zavise od procene klubova i odluke da li će im produžavati pozajmice ili će ih vratati u svoje redove. Otišli su da bi više igrali, a osim što su bez utakmica ograničeni su i u treninzima“, rekao je Đuričić za Nova.rs.

Veselinović je istakao da pauza poseban efekat ima na superligaše jer je liga Srbije razvojna i veliki broj igrača su upravo mladi talenti u jeku fudbalskog stasavanja.

„Pre desetak ili više godina govorilo se da igrači sazrevaju sa oko 25 godina. Ta granica se spustila globalno, na celoj planeti, a posebno kod nas. Računa se da igrači dostižu zrelost sa 22 godine, naravno to zavisi i od pozicije pa napadači stasavaju i ranije, dok je defanzivcima potrebna koja godina više. U strukturi razvoja, mladi igrači nisu formirane ličnisti i bore se tokom sazrevanja sa mnogim uticajima, a sad su pod posebnim iskušenjem“, izjavio je Veselinovič i dodao:

„Trenutna situacija je specifična i po brojnim pitanjima usmerava ka mnogo improvizacije. Poslednju utakmicu smo igrali 15. marta i već je iza nas pet nedelja od tad. Prethodno je odigrano šest utakmica u mesec dana, posle pauze koja je trajala od 15. decembra. Igrači su ušli u takmičenje, i taman kad su uhvatili zamajac, usledio je prekid“.

Sa startegom Čukaričkog saglasan je i Aleksandar Luković, bivši igrač Crvene zvezde, sad sportski direktor crveno-bele filijale Grafičara, koji je naglasio da biseri šampiona Srbije sa nestrpljenjem čekaju povratak na teren.

Aleksandar Luković; Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

„Formiranje igrača je proces koji traje i potrebno je vreme. Šteta jer je sve stalo zbog neočekivanih okolnosti. Igrači rade individualno, dobili su program, ali to nije dovoljno. Nedostaju grupni treninzi kao i utakmice i izvesno je da će biti potreban određeni perod da se amortizuju posledice pauze koje se posebno odražavaju na mlade igrače kojima je svaki dan razvoja dragocen“, izjavio je Luković za Nova.rs.

Fudbalski stručnjaci saglasni su da će po završetku pauze biti neophodan pripremni period za nastavak prvenstva, a da će i pored toga, fudbal biti znatno drugačiji.

„Struktura ekipe diktira i stil igre. Mladi timovi uglavnom igraju u visokom ritmu, brzo i agresivno. Uprkos individualnim programima pitanje je koliko će pauza trajati i u kojoj meri će igrači stići da se spreme. Ukoliko igrači ne budu potpuno spremni biće veoma teško od njih zahtevati da igraju brzo i na nivou kao pre pauze. Ako tražite od nepripremljenih igrača da igraju u visokom ritmu dovodite ih u opasnost od velikog broja povreda. Jasno je da ova situacija ne pogoduje nikome, ali su mladi igrači posebno ugroženi“, rekao je Veselinović.

Veselinović Vidosavljević
Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Šef stručnog štaba superligaša koji je u šest prolećnih kola imao čak sedam igrača do 21 godine među starterima, pokušao je da dodatno oslika gubitak koji trpe perspektivni fudbaleri kroz broj treninga i utakmica na nivou od mesec dana ili pola godine.

„Prošle godine smo od 10. juna do 15. decembra odradili 192 treninga, uz oko 40 utakmica. Dolazimo do brojke od 232 aktivnosti tokom šest meseci, što najbolje svedoči o obimu posla. Iz te perspektive, igrači su tokom mesec dana pauze propustili oko 40 aktivnosti, a koliki je to gubitak jasno oslikava podatak da je Čukarički za šest meseci planskog rada sa jednim od perspektivnih fudbalera uspeo da ispravi sve njegove nedostatke. Talentu za kog smo procenili da može na duže staze da bude „zlatna koka“ kluba smo posvetili posebno vreme, radili smo sa njim na ispravljanju nedostataka i usavršavanju i on je sad jedan od mladih reprezentativaca. Kad sagledate taj primer i koliko je učinjeno za šest meseci, shvatate koliko takvi igrači gube ukoliko su više meseci odvojeni od terena i lopte“, kazao je Veselinović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram