Vladan Milojević Vojvodina vs Crvena zvezda Foto:Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Fudbaleri Crvene zvezde uspeli su da osvoje naslov prvaka države i već danima unazad pozivaju navijače da na proslavu sedme uzastopne titule dođu i naprave šou.

Kao i svaki put, većina igrača su epizodisti koji danas dođu, sutra odu i pitanje je hoće li i ko od njih doneti klubu neki novac.

PROČITAJTE JOŠ:

A novca je Zvezda dala dosta samo prošle godine na pojačanja. Krenulo je i pre nego što se prošla sezona završila kada se klub zahvalio na saradnji Milošu Milojeviću.

Milojević je imao sve što je bilo potrebno da osvoji titulu u Superligi, ali je u Ligi Evrope Zvezda bila veoma loša.

Ako se izuzme ona utakmica protiv Ferencvaroša u Beogradu, malo šta dobrog tu može da se izdvoji. Baš to nije bilo preporuka upravi kluba da ga ostavi i u dolazećoj sezoni kad se znalo da se ide direktno u Ligu šampiona.

Zato je doveden Barak Bahar, o čiji se tim Makabi Haife opekla i uglavnom dobra Zvezda Dejana Stankovića.

Crvena zvezda vs TSC Foto:Starsport

Bahar se pokazao kao fijasko na klupi posle samo nekoliko meseci i nakon ispadanja i četvrtog mesta u Ligi šampiona i u jednom trenutku ozbiljnog minusa za Partizanom u domaćem prvenstvu, alarmi u Ljutice Bogdana su se opet upalili.

Tako je decembra 2023. posle Baharovog odlaska kao povratnik stigao Vladan Milojević. Iskoristio je nekoliko poraza i remija Partizana, vratio je Zvezdu na prvo mesto i osvojio titulu.

Ostalo je pitanje – kako dalje? Milojević je ekipu dvaput uvodio u Ligu šampiona i svaki put je imao po jedan zapažen rezultat i po nekoliko razbijanja.

Pamti se dobro šest golova primljenih od Bajerna i PSŽ-a, pamte se i četiri od Parižana u Beogradu, kao i četiri od Liverpula u Engleskoj, pet od Totenhema.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Jednako se pamti i 2:0 protiv Liverpula u Beogradu, 3:1 protiv Olimpijakosa. Uglavnom, bilo je: ili debakl, ili neka junačka pobeda, uglavnom, sredine nije bilo.

Milojević je tih sezona na raspolaganju imao slabiji tim od onog koji je dat Baharu i koji Izraelac nije umeo, ili uspeo da iskoristi i iz njega izvuče maksimum.

In-Bom Hvang je postao rekordno pojačanje, a za njega Šerifa Endiajea i Nasera Đigu je dato više od deset miliona evra.

A kad se pogleda šira slika – sve to da bi se stiglo opet u istu tačku gde su crveno-beli bili i kada su otpustili Miloša Milojevića koji se sada dobro snalazi u Emiratima?

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Nije baš idealno. Domaće titule su sada već postale svakodnevica, dupla kruna koja je bila nezamisliva godinama postala je isto to.

Sada se juri četvrta uzastopna. Dve je uzeo Stanković, jednu Miloš Milojević i sada može i Vladan jednu.

Kada je prvi put došao u klub, bio je tu da ugasi požar 2017. kada je Zvezda Miodraga Božovića ispustila titulu iz ruku porazima od Partizana i Voždovca.

Sada je situacija potpuno drugačija. Sada i ljudi iz Partizana mrtvi hladni izlaze i pričaju kako je od starta cilj bio drugo mesto, a Milojević se stavlja u nešto drugačiju poziciju.

Vojvodina vs Crvena zvezda Foto:Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Tačno je da je opet došao da gasi požar, ali tada pre sedam godina niko nije očekivao da se Zvezda izbori i za Ligu Evrope, pa okolnosti nisu iste. A ni očekivanja.

Danas je Evropa „must have“ što bi rekli klinci. Zvezda sada najverovatnije nema zagarantovano mesto u Ligi šampiona i za njega mora da se bori.

To je ceh činjenice da su naši klubovi u Evropi, skupa sa Zvezdom u ovoj sezoni bili razbijeni u startu.

Dok se gleda u tuđa dvorišta i šta će uraditi Šahtjor i Dinamo do kraja, razmišlja se već o tome ko može da ide, a ko da dođe.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Pisalo se prethodnih dana da bi Omri Glazer mogao da ode u Francusku, da je bilo ponuda za još neke igrače, ali i da bi neki mogli da se vrate.

Nemanja Radonjić je baš kod Milojevića igrao neke utakmice kao u transu, pa je otišao za 12 miliona evra i nigde se nije naigrao kao u Zvezdi.

Kad je reč o nedoumicama uprave, ostaje pitanje da li da se opet uloži ozbiljan novac, kao prošle godine kad vidimo da to nije garant rezultata, ili da se proba opet sa nekim Milanom Pavkovim kao pre šest godina – pa šta Bog da?

Rizik je i jedno i drugo. Jer, ako se opet „iskešira“ za skupa pojačanja, a rezultat budu porazi ili remiji sa ekipama u rangu Jang Bojsa, onda se Zvezda već nekoliko godina vrti ukrug.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Samo troši više para. Srbija pozicioniranjem na 11. mesto UEFA liste dobija to da njen šampion ne počinje takmičenje za Evropu u julu, već u avgustu, a iskustvo nam govori da Milojevićevim ekipama treba malo vremena da proigraju.

Pamte se okršaji sa Florijanom i Irtišom u rano leto i mučenje sa njima, da bi se s jeseni sve skockalo dovoljno da se igra na ravnoj nozi sa BATE Borisovim i Arsenalom i da se pobeđuje Keln.

Dakle, nedoumica je i da li je zaista bolje da Zvezda nema šansu da se „zagreva“ za te jače rivale prelazeći preko nekih, uslovno rečeno, lakših prepreka.

Dobro je bar što će Milojević moći da prođe još jedne pripreme i dobije ekipu koju je sam tražio i osmišljao, a ne onu koja mu je data usred sezone. Zato će moći da bira i hoće li forsirati defanzivnu igru, ili napadačku, po kojoj inače nije prepoznatljiv.

photo: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Uvod u Superligi bi mu dobro došao za plej-of Lige šampiona, ali i tu nas istorija uči da jednog dana možete da nadigrate Radnik iz Surdulice sa 6:0, a već koji dan kasnije Napoli gleda kako da vas sažvaće.

Dobro je po Milojevića i što će njegova ekipa biti nosilac u plej-ofu, što može da bude i loše ako dođe ekipa poput Galatasaraja, jedna od najboljih u Turskoj.

Dakle i to je mač sa dve oštrice u onom najgorem slučaju po Zvezdu, uz koju u plej-ofu mogu da budu šampion Švajcarske i Češke.

U Švajcarskoj je prvi Jang Bojs sa 68 bodova, osam više od drugoplasiranog Serveta i gotovo sigurno za četiri kola neće prosuti osam bodova.

Foto: Dimitrije Vasiljevic/STARSPORT)

Sparta iz Praga vodi u Češkoj ispred Slavije za bod i uz utakmicu manje, pa bi ona mogla da bude kao Zvezdin protivnik.

Naravno, ako se gleda to da bi Zvezda ulaskom u Ligu šampiona zaradila oko 25 miliona evra, a za svaku pobedu još 2,1 milion, jasno je da ambicije neće biti Liga Evrope, gde postoji realnija šansa da se napravi nešto veće i prođe grupa.

Upravo ova činjenica je ono što može da tišti navijače, svesne da je njihov tim pod Stankovićem bio veoma dobar protiv Glazgov Rendžersa one sezone kada je Rendžers stigao do završnice LE.

Oko osam i po miliona evra za Ligu Evrope sada više nije u skladu sa apetitima u Ljutice Bogdana, tim pre što bi se u elitnom takmičenju igralo osam, umesto šest utakmica, pa bi bilo i više šanse za zaradu od prodaje karata, što u zbiru nije zanemarljivo, a ni lak posao za Milojevića pred novu sezonu.

BONUS VIDEO: Viktor Bonifejs, gol protiv Ajntrahta

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar