Dijego Armando Maradona EPA-EFE/JUAN IGNACIO RONCORONI

“Tada su pokazali da je čudo moguće i da je fudbal najlepši od svih sportova. Od tada je Liverpul moj tim u Engleskoj”

Velika većina Engleske nikad nije zaboravila niti oprostila Dijegu Maradoni čudesna četiri minuta u četvrtfinalu Svetskog kupa 1986. Prvo je “Božjom rukom” doneo prednost Argentini, a onda je kompletan tim Engleza, sa sve golmanom Piterom Šiltonom, poslao u prvi red krcatih tribina “Stadiona Asteka” i odveo zemljake u polufinale šampionata koji su kasnije i osvojili.

Ipak, jedan od najboljih igrača i istoriji ne zamera Englezima u čijoj zemlji ima veliku fudbalsku ljubav – Liverpul. Zaljubio se 2005, naravno zbog još jednog epskog meča u kome su “crveni” došli do titule šampiona Evrope, posle velikog preokreta u finalu sa Milanom.

PROČITAJTE JOŠ

“Tada su pokazali da je čudo moguće i da je fudbal najlepši od svih sportova. Od tada je Liverpul moj tim u Engleskoj”, rekao je Pibe za “Daily Star”.

Nije Maradona samo nahvalio tadašnje igrače, već i navijače engleskog tima koji su ulili ogromnu energiju svojim ljubimcima da se od 0:3 izdignu do pehara.

“Noć ranije navijači Liverpula me nisu pustili da spavam. Bilo ih je desetorica naspram svaka tri fana Milana. Pokazali su bezuslovnu podršku timu. Nisu prestajalai da pevaju ni kada je Liverpul gubio 3:0.”

Pibe protiv Liverpula nikada nije igrao kao gost, ali mu je “Enfild” klicao 2010. dok je gledao duel “crvenih” sa Lilom u Liga Evropa. Zajdeno, Maradona i navijači Liverpula danas se klanjaju treneru engelskog tima.

“Jirgen Klop je moj omiljeni trener. Volim njegov način komunikacije, i pre u Dortmundu i sada u Liverpulu. Stalno ide napred. On je tip koji mi uliva veliko samopouzdanje”, rekao je Maradona.