Foto: Action Images via Reuters/Juha Tamminen/File Photo

Dijego Armando Maradona postigao je jedan od najatraktivnijih golova u istoriji svetskih prvenstava.

Od gola kojim je šokirao svet, sebe poslao u legendu 22. juna davne 1986. prošlo je čak 35 godina, a Maradona je odbranu Engleza nakratko pretvorio u grupu pionira.

PROČITAJTE JOŠ:

Sličan gol postigao je 1994. i Sajed Al Ovairan protiv Belgije na Svetskom prvenstvu 1994, ali taj pogodak ipak nije imao isti značaj kao Maradonin.

Dijego je svoj pogodak postigao na stadionu Asteka, a momenat čiste genijalnosti usledio je jedva dvestotinak sekundi posle jednog od najosporavanijih golova – „božje ruke“.

Tada je sudija Ali Bin Naser prevideo mogućnost da je Maradona pored Pitera Šiltona na kvarno zahvatio loptu i sproveo je rukom u mrežu.

Četiri minuta kasnije usledio je čuveni gol veka kom danas obeležavamo 35 godina i kada Maradone više nema.

Argentina je pogocima u 51. i 55. minutu rešila pitanje pobednika četvrtfinala Svetskog prvenstva, tako što je Maradona nanizao od polovine terena praktično ceo tim Engleske i sam završio akciju.

Šlag na torti biće kasnije pobede nad Belgijom i Zapadnom Nemačkom za titulu prvaka sveta koja je Maradonu poslala u fudbalsku besmrtnost, uprkos svim porocima koje nikad nije skrivao.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar