Foto: Srđan Stevanović/Starsport

"Kakav baraž? Ne razmišljam o baražu, naš cilj je da idemo u Nemačku. Ja ću da ih odvedem na Evropsko prvenstvo, tu nema priče", rekao je selektor Dragan Stojković pre godinu dana i nedavno pred put u Budimpeštu

Foto: Nova.rs

Fudbaleri Srbije u subotu (20.45) gostuju Mađarskoj u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. Ako znate kako počinje poznata igrica „GTA San Andreas“, onda znate i za „mim“ kad Si Džej, glavni lik, kreće sa ulice i kaže: „Ah, sh**, here we go again“. U prevodu bi to značilo jednu ružnu reč koju manje-više svi znaju, pa onda i uzdah: „Idemo iz početka“.

To je ono što mogu da kažu i fudbaleri Srbije, koji će u subotu na „Puškaš areni“ u Budimpešti igrati verovatno presudni meč za direktan plasman na Evropsko prvenstvo naredne godine. Pre dve godine su bili u sličnoj situaciji i kad su putovali u Lisabon na noge Portugalu, gde su takođe imali pred sobom zadatak „pobedi ili idi kući“, i bukvalno i figurativno.

Sada stvari nisu toliko dramatične, ali neke paralele mogu da se povuku. I tada i sada smo igrali u gostima, bitne utakmice gde su bodovi veliki kao kuća i „hleb naš nasušni“. U oba slučaja je ulog bio odlazak na veliko takmičenje.

PROČITAJTE JOŠ

Tabela možda govori da su Srbija i Mađarska sa po deset bodova izjednačene, ali Mađari imaju meč manje što im još uvek daje bar zrno prednosti. Možda je čak važnost ove utakmice veća od one u Lisabonu, ponajmanje jer smo u Beogradu poraženi od Mađarske sa 1:2 pre samo mesec dana. Ovde se, čim su izvučene grupe, očekivalo da budemo lideri grupe G, tamo protiv Portugala to baš i nije bilo baš tako.

Zato se toliko i raspreda o lisabonskoj noći, gde smo pobedili reprezentaciju koja nije bezveze bila prvak Evrope 2016. i već dugo je konkurent za nokaut faze i završnice gde god da zaigra. S Portugalcima smo igrali 2:2 na „Marakani“. Srpski fudbaleri su bili motivisani u drugom poluvremenu protiv Portugala kao retko kad i nadoknadili su minus u utakmici u kojoj je Kristijano Ronaldo bacio kapitensku traku, besan na sudije zbog nepriznatog gola u nadoknadi.

Ta ista srčanost nam je potrebna i na „Puškaš areni“, bilo da Piksi izvede četvoricu u odbrani, ili ostane sa trojicom, čega se do sada držao. Bilo da izađe sa jednim u špicu ili sa dvojicom. To je manje važno od energije i straha koji fanatičnim pristupom uterujete protivniku strah u kosti. „Orlove“ je u Beogradu pratila tišina, ovde će ih pratiti buka desetina hiljada Mađara.

Zato nema mnogo prostora da se razbija glava kako ćemo i šta ćemo, mora da se pobedi da bi se sudbina „orlova“ zadržala u našim rukama. Ako nećemo posle da gledamo ka nebu i molimo se da ostali štrpnu neki bod Mađarima, dok mi poljuljanog samopouzdanja grickamo nokte i pred Crnu Goru, onda su tri boda imperativ.

Foto: Starsport

Isto su rekli i fudbaleri i selektor Dragan Stojković Piksi. On je čak u dva navrata i u nešto izmenjenom kontekstu, ponovio onu, sad već čuvenu rečenicu: „Kako, bre, eventualno, mi moramo u Katar“, pre puta u Lisabon. Prvo je rekao da ne razmišlja o baražu oktobra prošle godine, nego samo o direktnom plasmanu u Nemačku.

„Kakav baraž? Ne razmišljam o baražu, naš cilj je da idemo u Nemačku. Ne razmišljamo o trećem mestu, već želimo da Srbija bude na Evropskom prvenstvu posle 24 godine. Sve respektujemo, ali najviše nas same… Hoćemo i možemo da se plasiramo ne Evro. Da li ćemo otići – otići ćemo i to je to“, rekao je pre godinu dana. Pred odlazak u Budimpeštu ponovio je gotovo isto i još jednom bacio kocku na kojoj čeka šesticu.

„Ja ću da ih odvedem na Evropsko prvenstvo, tu nema priče, osećam se bolje i motivisanije nego pre mesec dana iako to nikog ne interesuje. Ta jedna praznina i kad si pod kaznom da igraš najvažniju utakmicu bez publike to je osećaj koji ne bih želeo da imam više“, podvukao je Stojković.

Ako zaista čvrsto veruje u odlazak na Evropsko prvenstvo već godinu dana, onda nema razloga da mu i mi ne verujemo – samo što to mora da pokaže i na terenu.

Pa, „orlovi“, pokažite da hoćete i možete u Nemačku.


GRUPA G

Subota:

Bugarska – Litvanija 18.00

Mađarska – Srbija 20.45

Utorak:

Srbija – Crna Gora 20.45

Litvanija – Mađarska 20.45


Пласман обезедио Sofascore

BONUS VIDEO