Pratite direktno konferenciju Dragana Stojkovića Piksija.

Selektor Dragan Sojković održao je konferenciju povodom predstojećih mečeva Srbije u Ligi nacija.

PROČITAJTE JOŠ

Srbija prvo u subotu na svom terenu igra protiv Švedske, a potom i protiv Norveške u meču koji bi trebalo da odluči pitanje pobednika grupe.

Ovo će biti i poslednji zvanični mečevi pred Svetsko prvenstvo u fudbalu koje počinje 20. novenbra.

Piksi je u petak saopštio spisak igrača na koje računa za ova dva meča i na kojem se nalaze dvojica debitanata.

“Ovaj spisak igrače je sastavljen za predstojeće dve utakmice u Ligi nacija. Prioritet su te utakmice. Na spisku je 27 igrača i kompletni fokus je na 24. i 27. septembar” počeo je konferenciju Dragan Stojković.

Osvrnuo se i na povređene igrače.

„Na spisku nema nekih igrača zbog povreda, Milenković je u fazi oporavka, tako da logično je da nije tu. Verujem da će se vratiti brzo ili kasnije i sigurno da je važan igrać i želim da se što pre vrati na teren”.

Na spisku su se našla i dvojica debitanata.

“Trebalo je trojica da ih bude.. To su igrači koji poseduju talenat, Babić je kapiten svoga tima i on je bio član generacije sa Novog Zelanda, tako da je moja želja da ga vidim uživo, njegove konstantne igre u Primeri zaslužuju svaku pažnju. Stefan Mitrović predstavlja budućnost srpskog fudbala, ima brzinu i hrabrost da probleme 1 na 1 rešava onako sa autoritetom. Postoji mogućnost da bira između dve zemlje, moja procena je da su to igrači koji trebaju da igraju za svoju zemlju. Samardžić iz Udinezea, bio sam u Milanu da ga gledam, imali smo razgovor početkom septembra gde sam mu objadnio namere i želje, u njemu nije bilo dileme za koga će igrati i dogovor je da će u sledećem ciklusu, ako bude nastavio da igra dobro, biti na spisku. Na svima njima je izbor, po meni su to igrači sa srpskim prezimenime i tu nema dileme.”

Dodatno je elaborirao slučaj Lazara Samardžića.

“Samardžić je igrao već za mladu reprezentaciju Nemačke, ali on definitivno poseduje potencijal, talente koje moraš da prepoznaš. Njegova leva noga je sjajna, i zaista zaslužuje pažnju. Treba misliti i na budućnost, jer smo u prošlosti gubili igrače, ali ja ne želim da pravim neke greške u startu. Na meni je da uputim poziv, a na njima je da odluče.”

Selektor je dgovorio i na pitanje o lošoj formi štopera.

„Ne brinem se previše, jer shvatam fudbal kao život. Tu nema prostora za traženje odgovora u nekoj sudbini. Sada nemamo Nastasića, Milenkovića, Spajića, bilo bi pogubno da po tom pitanju ne radim ništa. Pratimo igre, ponašanje i mislim da je ovo dobra šansa da se pruži prilika i nekim igračima koji su trenutno tu. Na kraju krajeva, bez svakog se može i mora.”

Stojković je u poslednje vreme obišao veliki broj reprezentativaca širom Evrope.

“Moji odlasci su više bili podređeni tome da im dam na značaju, da popričamo o aktivnostima koje nam slede. Nisam došao da ih proveravam u kakvoj su formu, to mogu i preko televizora. Moj odnos sa igračima je malo prisniji, ono što me raduje je to da u tim razgovorima deluju svi zrelo, motivisano i onako kako sam očekivao da to bude.”

Lazar Samardžić (levo), Foto:EPA-EFE/CLEMENS BILAN CONDITIONS – ATTENTION

Govorio je Piksi i o rivalima na Svetskom prvenstvu u Kataru.

“Normalno da pratimo kako igre naših reprezentativaca, sve te statističke stvari su zapisane, prati se bukvalno sve. Prate se igre, ne individualno, tu nema potrebe da se priča o njima. Ono što te interesuje je kako Brazil, Kamerun i Švajcarska timski igraju. Kako igraju u klubovima to svi znamo, nema tu nekih velikih tajni. Fudbal je kolektivan sport, pripremamo se kao tim, jer jedino tako imamo šanse za uspeh.”

“Očigledno da na meože bez problema na ovim prostorima. Moramo da prihvatimo kaznu da neće biti publike, sa decom od 14 godine, ali to ne menja ništa. Šteta je jer je to poslednja utakmica pred Katar u Srbiji. Trudićemo se da ostavimo povoljan rezultat i da se na pozitivan način oprostimo od naše publike.”

Razjasnio je Piksi i zašto na spisku nema Mihajla Ristića.

„Ristića odlično poznajemo, ali u nekom periodi iza, odigrao je samo minut. Juče odigrao osam, tako da to je razlog zašto ga nema. To nije ništa definitivno, ali u ovom momentu je takva odluka. Imamo dovoljan broj igrača na krilnim pozicijama.”

Selektor je govorio i o naredne dve utakmice.

“Imamo dve utakmice koje su kraj Lige nacija i tajming za odigravanje je odličan. Videćemo u kakvom stanje će igraći doći, Maksimović je osetio lakšu povredu i zato je izašao juče. U planu je da imamo nekih deset treninga uključujući i obe dve utakmice, gde ćemo raditi na taktičkim stvarima, na fizičke nećemo. Da Srbija igra dobar, napadački fudbal, kao i do sad. Nećemo raditi na fzičkim stvarima, nisam ja kondicioni trener, ja sam za finije stvari.”

Foto: Printscreen Tanjug/Video

Na pitanje o problemu sa golmanima, samo se nasmejao.

“Ako smo došli do toga da imamo problem sa golmanima onda smo mi genijlci. I oni su dobili šansu, Srbija kao tim nema problem ko će biti ta prva jedinica. Mislim da smo na toj poziciji veoma dobri, a ima vremena da odredimo.”

Nema problem sa kratkim pripremama za Katar.

„Uslovi za sve ekipe biće iste. Početkom aprila smo već imali ideju, da jednu utakmicu odigramo u blizini Dohe, pored dosta ponuda izabrali smo Bahrein i mislim da to zadovoljava nas. Nećemo imati nijedan trening ovde, 15. odma polećemo. Vidim da i ostale reprezentacije žele da igraju blizu Dohe, a mi smo rešili taj problem odavno. Nekada je to bilo drugačije, sada je to promenjeno. Igrači dolaze i prvenstvenih utakmica i nastavljaju da treniraju.”

On je najavio i mečeve sa Švedskom i Norveškom.

“Idemo korak po korak. Maksimalan fokus je na utakmicu protiv Švedske. To je vrlo dobra ekipa, ekipa koja traži revanš, a na nama je da pružimo maksimum. Srbiji nikad nije ništa bilo lako, uvek smo se mučili kako bi došli do nečega. Liga nacija je takmičarska liga, pokazali smo da možemo, da smo u igri, bez obzira na deficit, zbog poraza u Beogradu, koji je po meni bio nezaslužen. Nije tragedija ako ne budemo prvi, ali daćemo sve od sebe da do toga dođemo.”

Stojković je prokomentarisao reklamu koja je postala hit i koja najavljuje učešće reprezentacije u Kataru.

“Najvažnije je da se ta reklama svidi javnosti. Reakcije su pozitivne, mislim da je super ideja. Uspeli smo da se organizujemo i mislim da je ona ostavila jako snažan utisak.

Selektor je prokomentarisao i izjavu Batistute da je bio igrač u rangu Pelea, Krojfa i Maradone.

“Mora da ste ga napili, ako je to rekao preko dana onda ništa. On je jedan od igrača o kojima ne treba ništa pričati. Samo njegovo ime govori puno toga. Meni ostaje da mu se zahvalim, ako je to rekao. Moja igračka karijera se završila pre 20 godina, više sam i zaboravio kako je izgledala. Snažne reči, iako mislim da ja nisam bio u tom rangu, ali eto prihvatam to. Trudio sam se da budem dobar primer, da se borim, za klub i reprezentaciju, ko će kako da ocenjuje to je na drugima.”

BONUS VIDEO Ovacije za Mitrovića, Sergeja i Piksija

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar