Foto: EPA-EFE/PETER POWELL

Porazom od Votforda u Premijer ligi (3:0), fudbaleri Liverpula nedavno su izgubili prililku da obore jedistven rekord Arsenala po broju uzastopnih mečeva bez poraza na putu ka tituli. Ipak, smeše im se drugi rekordi.

„Nepobedivi“, tim igrača Arsenala iz sezone 2003/04. pod komandom menadžera Arsena Vengera i dalje ostaju nedodirljivi sa 49 mečeva u nizu bez izgubljene utakmice. I ko zna koliko ta brojka neće biti dostižna.

Arsenal je tada imao 38 utastopnih mečeva u Premijer ligi na kojima nije doživeo neuspeh, a tek sada se vidi koliko je to bilo veliko ostvarenje. Sada, kada Liverpul nemilosrdno žari i pali ne samo engleskim zelenim terenima već i onima širom sveta. Jer, ne zaboravite, Liverpul je evropski i svetski klupski šampion. Arsenal u to vreme, to nije bio.

Mašinerija za pobede trenera Jirgena Klopa, zaista je nešto posebno u poslednje dve godine. Taj sklop je neverovatno dobro podmazan i otuda nije čudo što su stigli nadomak rekorda maestralnog tima Arsenala.

„Crveni“ sa „Enfilda“ su stali na broju od 44 utakmice bez poraza, iz nedelje u nedelju su dizali navijače sa stolica, oduševljavali sve navijače širom sveta.

„Skauzeri“ su verovali da su na sedmom nebu, da se 30 godina muka zbog neosvojene titule isplaćuje osvajanjem trofeja jednim za drugim, ali Votford je pokazao da u fudbalu, ma koliko da neko ima snažan tim, nema besmrtnih.

Na kraju, Liverpul posle svega, ove sezone neće uspeti da ostvari još nešto – da nadmaši uspeh večitog rivala Mančester junajteda, koji je u jednoj sezoni uspeo da osvoji „triplu krunu“, titulu u Premijer ligi, Ligu šampiona i FA kup.

Pitanje je, koje još rekorde do kraja sezone izabranici Jirgena Klopa mogu da obore?

Foto: EPA-EFE/WILL OLIVER

Najviše golova u sezoni

Liverpul je na putu da obori rekord Mančester sitija po broju postignutih golova u jednoj sezoni.

Trenutno, rekord je u vlasništvu Mančester sitija iz sezone 2017/18. Tada su izabranici Pepa Gvardiole postigli neverovatnih 106 golova ili 2,7 po utakmici.

Liverpul je trenutno na brojci od 64 golova na 28 utakmica. U proseku, 2,3 po meču. To praktično znači da im nedostaju 42 gola da izjednače skor „građana“ a gol više da ga obore.

To znači da bi na preostaloh deset utakmica do kraja sezone morali da postignu u proseku 4,3 gola po meču. Malo verovatno, ali kada imate u napadu Roberta Firmina, Sadija Manea i Mohameda Salaha, te igrače iz svih linija koji daju svoj doprinost u vidu golova, ništa nije nemoguće.

Foto: EPA-EFE/RODRIGO JIMENEZ

Igrač sa najviše asistencija u sezoni

Kao jednan od ključnih razloga uspeha tima u poslednjih nekoliko sezona navode se i dobre igre desnog spoljneg igrača i izdanka Liverpulove omladinske škole, Trenta Aleksander-Arnolda.

On je do sada zabeležio sjajnih 12 asistencija, što je za igrača na njegovoj poziciji zaista izvanredan broj.

Aleksander-Arnold ima priliku da u poslednjih deset utakmica sa devet asistencija postane rekorder.

Trenutno, po tom pitanju najbolji je bivši napadač Arsenala, Tijeri Anri koji je ostvario 20 asistencija u sezoni 2002/03.

Najviše osvojenih bodova u sezoni

Može li Liverpul da obori još jedan rekord Mančester sitija? Reč je o broju osvojenih bodova u jednoj sezoni.

Zastraušujuć niz uspeha koji su imali sve do 28. kola kada su u 27 utakmica imali 26 pobeda i samo jedan remi, ukazivao je jasno da će se tako nešto dogoditi.

Liverpul je trenutno na 79 bodova i nedostaje mu još 22 da obori rekord Mančester sitija takođe iz sezone 2017/18.

Tada su igrači kluba sa „Etihada“ osvojili neverovatnih 100 bodova.

Dakle, Liverpulu je neophodno da u poslednjih deset kola ostvari sedam pobeda i remi uz luksuz od dva poraza i biće rekorderi.

Pad forme u poslednje vreme u svim takmičenjima (tri poraza u četiri meča) ukazuju da je umor učinio svoje i da je prisutan i mentalni zamor kod igrača kao i pitanje motivacije.

Ipak, veruje se da je ovo jedan od rekord koji je za Liveerpul najostvariviji. Da li će ga oboriti zavisiće i od njihovih protivnika.

Foto: EPA-EFE/ALI HAIDER

Najranije osvojena titula

Liverpul su mnogi još jesenas, kada su beležili pobedu za pobedom, proglasili prvacima. I čini se da su konačno pogodili.

Konačno jer je i ranije bilo situacija kada su „crveni“ dobro krenuli, ali su ostajali bez titule, o čemu svedoči podatak da šampioni Engleske nisu bili od sezone 1989/90. Dakle, nijednom u eri Premijer lige.

Ipak, ogromna prednost u odnosu na drugoplasirani Mančester siti od 22 boda („građani“ imaju i meč manje), daje im šansu da obore rekord kao tim koji je najranije overio titulu.

Da bi osvojili pobedu, teoretski im je dovoljno da u slučaju da Mančester siti pobedi sve mečeve do kraja, ostvare još četiri pobede, jer Siti ne može da ima više od 90 bodova.

Teorija kaže i da bi u slučaju da Gvardiolin tim izgubi dva naredna meča, Liverpul mogao da bude krunisan već 16. marta kada u gradskom derbiju gostuju Evertonu.

U svakom slučaju, to može da se dogodi i 5. aprila kada igraju baš sa Mančester sitijem, ali kako god, rekord Mančester junajteda iz sezone 2000/01 u velikoj je opasnosti. Tim Aleksa Fergusona je 14. aprila 2001. godine već postao prvak.

Foto: EPA-EFE/HOLLY ALLISON

Rekord za Klopa i petoricu igrača

Pravda je da tvorac ovog tima Liverpula, Jirgen Klop, dobije nešto na ličnom planu.

On će, kako stvari stoje, osvajanjem titule biti prvi nemački menadžer koji je osvojio neki od tri najvažnija ostrvska trofeja – Premijer ligu, FA kup i Liga kup.

Nikada pre njega nijedan nemački stručnjak nije mogao da se pohvali da ima engleski trofej u rukama.

Klop je probio mnoge barijere, i to na sjajan način, i može se reći da je udario temelje novog, savremenog Liverpula.

Osim Klopa, titulu u Premijer ligi bi po prvi put mogao da osviji neki Senegalac (Sadio Mane), Gvinejac (Nabi Keita), Egipćanin (Mohamed Salah) i Hrvat (Dejan Lovren).

Čeka se još…

Za kraj, rekord koji se možda nazire, ali je još što bi se narodski reklo “ na dugom štapu“. U pitanju je broj mečeva bez poraza na domaćem terenu.

Rekord je u vlasništvu Čelsija u periodu od 2004. do 2008. godine i iznosi neverovatnih 86 utakmica, a ostvarene je najvećim delom u periodu kada je komandnu palicu imao Portugalac Žoze Murinjo.

Liverpul je trenutno na 55 mečeva bez poraza na svom stadionu, što je rezultat za respekt, ali i dalje je daleko od rekorda „plavaca“.

Šta je još moguće? Recimo da Liverpul osvoji maksimalan broj bodova kod kuće. Trenutno su na broju pd 42 boda, pobede li svih pet mečeva kod kuće do kraja, nadmašiće 55 bodova koje su dostigli Čelsi, Mančester junajted i Mančester siti.

Osim toga, ako dobiju sve mećeve do kraja na strani imaće 52 boda, što bi bilo dva više od rekordnih 50 koliko je u sezoni 2017/18 osvojio Mančester siti. To bi im donelo i rekord po broju trijumfa na strani (17).

I da zaključimo i ovim – Klopov tim ima zaista sjajne šanse da ostvari i rekord po broju pobeda kod kuće u sezoni, svih 19! Trenutno su na 14 bez remija i poraza, a nedostaje im još sedam pobeda da obore rekord Sitija od 32 pobede u sezoni.

Fascinantno, zar ne?