Ruben Amorim, Roberto de Zerbi i Ralf Rangnick Foto:EPA-EFE/NEIL HALL/Tanjug/Anthony Anex/Keystone via AP/EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Liverpul i Bajern bili su glavni kandidati za dovođenje Ćabija Alonsa, trenera Bajera iz Leverkuzena koji je najprijatnije iznenađenje ove sezone u evropskom fudbalu. Međutim, Alonso će ostati u Leverkuzenu i naredne sezone sa ciljem da nastavi sa nestvarnim rezultatima.

Budući da i Liverpul i Bajern na kraju sezone ostaju bez svojih sadašnjih trenera (Jirgena Klopa i Tomasa Tuhela), ova dva velikana krenula su u poteru za Ćabijem Alonsom. Takav razvoj situacije nije iznenađenje s obzirom da je Španac od Leverkuzena napravio ekipu koja je lider na tabeli Bundeslige (70, bodova, Bajern 60), koja igra četvrtfinale Lige Evrope gde će joj protivnik biti Vest Hem, i koja je jedina ekipa iz Bundeslige u polufinalu Kupa Nemačke. Tamo će igrati protiv Fortune Dizeldorf. „Farmaceuti su i dalje u igri za trofeje u svim takmičenjima u kojima nastupaju.

Zbog toga i ne čudi što je Ćabi Alonso privukao pažnju velikana. Ali pošto od tog posla neće biti ništa, Liverpul i Bajern moraju da se okrenu drugim opcijama.

Pročitajte još

Liverpul ima dve alternative. Ruben Amorim, sadašnji trener Sportinga i Roberto De Zerbi koji je u Brajtonu. Amorim je u Sportingu od 2020. godine i portugalski velikan je u tom periodu osvojio jednu titulu šampiona Portugala, bilo je to u sezoni 2020\21. Sporting je redovno jedan od dva glavna konkurenta za titulu u domaćem šampionatu od kada je Amorim stigao. .

Sporting je sa Amorimom u sezoni 2021/22, nakon što je bio šampion Portugala, uspeo da izbori nokaut fazu Lige šampiona, kada je u grupi sa Ajaksom, Borusijom Dortmund i Bešiktašom završio kao drugi, iza holandskog velikana.

Međutim, u osmini finala je naleteo na Mančester siti i dalje od toga nije mogao. Nije to bio jedini put Amorimu da vodi Sporting u Ligi šampiona, ali više nije uspevao da izbori nokaut fazu. Sporting je prošle sezone igrao i četvrtfinale Lige Evrope, ali je Juventus bio bolji.

Ove sezone, Sporting je eliminisan u osmini finala ovog takmičenja gde je u dvomeču poražen od Atalante. U domaćem prvenstvu je zato lider na tabeli sa 68 bodova, jednim više uz utakmicu manje u odnosu na Benfiku i ima dobru priliku da ponovo dođe do titule.

Amorim je mlad trener, ima 39 godina i pre Sportinga vodio je samo Kaza Piju i Bragu. Ostaje da se vidi kako bi se snašao u velikanu kao što je Liverpul.

Foto:Tanjug/Anthony Anex/Keystone via AP

Druga opcija za tim sa „Enfilda“ je Roberto de Zerbi, stručnjak na klupi Brajtona. Italijan je malo iskusniji od Amorima. Vodio je do sada klub Darfo Boario, Fođu, Palermo, Benevento, Sasuolo, Šahtjor i sada je u Brajtonu.

Dok je bio u Sasuolu, ovaj tim je bio aktivan u borbi za evropska takmičenja, ali nijednom nije uspeo da se plasira u neko od njih i u većini slučajeva im je Evropa izmakla „za dlaku“. Potom je osvojio jednu titulu šampiona Ukrajine sa Šahtjorom.

Čini se da je De Zerbi najbolje snašao upravo u Brajtonu gde je i sada. Ova ekipa postala je hit Premijer lige pod njegovim vođstvom. Prošle sezone je Brajton bio šesti, sa svega pet bodova manje od Liverpula, što je bio fenomenalan rezultat za ovu ekipu.

Ove sezone su „galebovi“ bili u top četiri Premijer lige tokom dobrog dela sezone, ali usledio je pad i ovaj tim sada zauzima osmo mesto i u borbi je za Ligu konferencija. Sezona u Ligi Evrope za Brajton je takođe prošla dobro. Engleski tim bio je prvi u grupi sa Olimpikom iz Marseja, Ajaksom i AEK-om. Potom je u osmini finala izbačen od strane Rome.

Ono što je bila karakteristika svih De Zerbijevih ekipa jeste veliki napadački potencijal i ofanzivan fudbal. Ove ekipe išle su uvek na gol više. I sam Liverpul jeste napadačka ekipa.

Foto:EPA-EFE/NEIL HALL

S druge strane, Bajern je spao na Ralfa Rangnika, koji je sada selektor Austrije. Ova ekipa uspela je da izbori Evropsko prvenstvo gde će biti u grupi sa Francuskom, Holandijom i Poljskom. Međutim, u Ligi nacija, Austrija je doživela neuspeh. Bila je poslednja u grupi sa Hrvatskom, Danskom i Francuskom i ispala je u B diviziju.

Pre toga je Rangnik bio u Mančester junajtedu koji je bio u velikoj rezultatskoj krizi. „Crvenim đavolima“ je hitno trebao novi trener nakon rastanka sa Ole Gunarom Solskirom, pa je Rangnik bio privremeno rešenje. Junajted je tu 2021\22 sezpnu završio kao šesti u Premijer ligi.

Pored toga, Rangnik je vodio i brojne nemačke ekipe poput Lajpciga, Šalkea, Hofenhajma, Štutgarta, Ulma.

Rangnikove ekipe generalno igraju promenljivo. Ovaj trener je u svakoj od ekipa beležio drugačije rezultate.

Foto:EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Bajern od Tomasa Tuhela nije dobio ono što je očekivao barem za sada. Po svemu sudeći, Bavarci će prekinuti niz šampionskih titula Bundeslige. Postoji šansa da se dođe do trofeja prvaka Evrope jer je Bajern u četvrtfinalu Lige šampiona. Tamo će mu biti protivnik Arsenal. Međutim, Bajern trenutno ne igra dovoljno dobar fudbal da bi postao prvak Evrope. Ostaje da se vidi da li bi Rangnik promenio situaciju na bolje.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar