Osman Bukari Foto:Magi Haroun / Shutterstock Editorial / Profimedia

Spektakularno.

Navijači su nakon više meseci dočekali trenutak kada se mušema zatresla a fudbaleri 32 tima raspoređeni u osam grupa zvanično započeli borbu za najvredniji trofej u svetu klupskog fudbala, titulu prvaka Evrope.

PROČITAJTE JOŠ...

Iako je tek prvo kolo, tih 16 mečeva je bilo u najmanju ruku dinamično, viđen je veliki broj neverovatnih detalja, pa je prava prilika da napravimo malu rekapilutaciju svih utisaka.

Grupa A

Kada su izvučene grupe a potom određen i raspored mečeva na papiru je bilo jasno da je utakmica između Mančester sitija i Bajerna u Bavarskoj najzvučnija. Srećom, ni Bavarci ni Englezi nisu ekipe koje će dopustiti da to ostane tek slovo na papiru, pa je viđena prava ludnica. Od bizarne greške Andrea Onane za 1:0 za Bajern, preko penala nakon igranja rukom Kristijana Eriksena, pa sve do same završnice kada je u rasponu od 88. do 94. minuta viđeno tri gola, momci na terenu su maksimalno ispoštovali navijače. Bodovi su ostali u Minhenu, ali je Junajted odigrao sjajan meč.

Ni druga utakmica nije razočarala – Galatasaraj je napadao pred svojim navijačima, Kopenhagen iskoristio dve šanse za 2:0, ostao sa deset fudbalera, pa je Galata uspela da izjednači pogocima u 86. i 88. minutu.

Grupa B

U grupi B za ljubitelje fudbala najinteresantnija je bila utakmica Sevilje i Lensa, pošto su na terenu bili Nemanja Gudelj i Marko Dmitrović, ali su Andalužani došli samo do remija pred svojim navijačima.

Za razliku od ovog duela, Arsenal je blago rečeno razbio PSV – 4:0, i to zahvaljujući odluci da u drugom delu „spuste gas“, pošto je nakon prvih 45 minuta bilo čak 3:0 za „tobdžije“.

Grupa C

U Madridu od početka sezone koriste svaku priliku da zapevaju čuvenu pesmu koju je Džon Lenon posvetio svom sinu Džulijanu, „Hey Jude“. I to sa razlogom, jer poput reči u ovom vanvremenskom ostvarenju Bitlsa, Belingem je uzeo nešto tužno (samo, ne pesmu već utakmicu) i poboljšao je – bar za navijače Reala. Uostalom, pobedi se u zube ne gleda, makar ona došla nakon očajnih 90 minuta protiv debitanta u Ligi šampiona, zakucavanjem lopte u praznu mrežu posle očajne reakcije odbrane gostiju iz Berlina. A Unionu ostaje žal za propuštenom šansom da dođu do možda i najvrednijeg boda u istoriji.

Svakako lakši zadatak sledi protiv Brage i Napolija koji nisu blistali, ali je aktuelni šampion Italije slavio sa 2:1.

Grupa D

Ubedljivo najluđa utakmica – ili bar prvih 15 minuta iste – viđena je u Lisabonu, gde je Benfika pred svojim navijačima poražena od Salcburga sa 2:0. Već u drugom minutu Trubin je faulirao Strahinju Pavlovića u kaznenom prostoru u borbi tokom kornera, pa su fudbaleri iz Mocartovog grada dobili najbolju moguću priliku da povedu, ali je Karim Konate loptu poslao visoko preko prečke.

Benfika je potom pogodila okvir gola, ali je u 13. minutu nastao opšti potop domaćih pošto je Antonio Silva iz samo sebi poznatog razloga izbacio loptu rukom sa gol-linije trenutak pre nego što je ušla u nebranjenu mrežu, a isključenje defanzivca ovog tima dovelo je do apsolutne inicijative poletnih Austrijanaca, inače najmlađe ekipe koja je ikada započela jedan meč Lige šampiona (21 godina i 183 dana). Roko Šimić je iskoristio penal, na kraju su slavili sa 2:0 i tako ispisali istoriju.

Remi Real Sosijedada i Intera ostao je u drugom planu, ali je i tamo viđen jedan bizaran detalj. Sredinom drugog poluvremena Nikolo Barela je dobio crveni karton koji je nakon pregledanog VAR snimka poništen jer se ispostavilo da nije namerno nagazio igrača tima iz San Sebastijana, već ga je Mendez zadržao.

Grupa E

U grupi E viđen je jedan od najluđih momenata u novijoj istoriji elitnog takmičenja. Lacio je dočekao Atletiko Madrid i gubio je sve do petog minuta sudijske nadoknade, kada je golman „neboplavih“ Ivan Provedel otišao u kazneni prostor „jorgandžija“ i svom timu doneo remi.

Fejenord je slavio protiv Seltika sa 2:0 na svom terenu.

Grupa F

Njukasl je posle dve decenije ponovo zaigrao u Ligi šampiona i odmah… razočarao. Milan je bio neuporedivo bolji, „rosoneri“ su čak 25 puta šutirali ka golu rivala, imali ukupno 52 napada… Jednostavno, sve sem golova je bilo na strani ekipe iz „grada mode“. Ostaje nada Njukaslu da može da popravi utisak, mada…

Ako budu igrali kao protiv Milana, teško da mogu da očekuju bilo kakav pozitivan rezultat, pogotovo jer su ostali rivali Pari Sen Žermen i Borusija Dortmund.

Parižani su rasterećeni odlaskom Nejmara, igraju poletno na krilima Kilijana Mbapea, pa su (pre)lako slavili protiv „milionera“, koji će pokušati da se izvade za ovaj poraz u narednom periodu, te ekipu sa Tajna očekuje izuzetno težak zadatak da dođu (makar) do mesta koje vodi u Ligu Evrope. Mada je pitanje da li i to zaslužuju, s obzirom na viđeno.

Grupa G

Ovde sve već znate – gol Osmana Bukarija i vođstvo Crvene zvezde protiv prvaka Evrope, potom 13 odbrana Omrija Glazera… Nažalost, ništa od toga nije bilo dovoljno da spreči moćni Mančester siti da dođe do 3:1.

I druga utakmica je završena tim rezultatom, Lajpcig je u Bernu slavio sa 3:1, pa crveno-beli protiv Jang Bojsa igraju meč koji bi mogao da bude ključan u borbi za treću poziciju i Ligu Evrope. Sve preko toga je plus.

Grupa H

Barselona je brojala do pet protiv Antverpena i tako poslala poruku Belgijancima da se ne nadaju da mogu do čuda, ali i Šahtjoru i Portu da će im dati priliku za prvo mesto. Drugo će verovatno pripasti Portu (slavio protiv Šahtjora 3:1 u Hamburgu), dok će Belgijanci i Ukrajinci pokušati da dođu do treće pozicije.

Početak je itekako vredeo – na igračima je da u narednih pet kola i nastave tim putem.

BONUS VIDEO 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar