Dušan Tadić i Dušan Vlahović na meču sa Portugalom, Foto: Starsport

Fudbalska reprezentacija Srbije u narednih sedam dana odigraće dva meča u Ligi nacija, a selektor Dragan Stojković Piksi ne može da bude baš najzadovoljniji formom svojih igrača.

Srbija će 24. septembra igrati protiv Švedske, dok će 27. odmeriti snage sa Norveškom u Oslu u verovatno odlučujućem meču za plasman u diziviju A Lige nacija.

PROČITAJTE JOŠ

„Orlovi“ trenutno imaju tri boda manje od Norveške, koja će biti predvođena Erlingom Holanom, koji je u sjajnoj formi od početka sezone i već ima 14 golova na svom kontu.

Za razliku od njega, srpski golgeter Dušan Vlahović ne briljira u Juventusu, koji je trenutno izložen mnogobrojnim kritiakama fudbalskih stručnjaka.

„Juve je znao da završava sezone u Seriji A i na sedmom mestu, ali niko to nije karatkerisao kao zabrinjavajuće – a baš tu reč je nedavno iskoristio Leonardo Bonuči. Kada pogledate Dušana Vlahovića, on nije uopšte napredovao od dolaska iz Fjorentine“, rekao je Klaudio Markizio, bivši igrač „stare dame“.

Vlahović nije bio strelac na poslednjih pet mečeva, prethodna dva gola postigao je iz slobodnih udaraca, a poslednji pogodak iz igre dao je još pre više od mesec dana.

Čini se da je bio žrtva i Alegrijeve loše taktike u nekim mečevima, ali je evidentno da srpski golgeter trenutno ne blista, a otežavajuća okolnost može da bude i to da je propustio prethodno okupljaje sa reprezentacijom, pa je pitanje koliko je uigran.

„Ako ne dobijate loptu, dođite u tu poziciju da je primate. Rekao sam i potvrđujem: Vlahović loše kontroliše loptu, a to nije dobro za čitav tim, koji upada u nevolju“, istakao je nedavno Masimo Mauro.

Dušan Vlahović
Dušan Vlahović; Foto: EPA-EFE/Alessandro Di Marco

Kada je reč o Aleksandru Mitroviću, njega ćemo verovatno gledati od početka na utakmicama protiv Švedske i Norveške.

Mitrović trenutno deli drugo mesto strelaca u Premijer ligi, pošto je šest puta tresao mrežu rivala od početka sezone. Ipak, i kod njega postoji znak pitanja za naredne duele, pošto se fudbal u Engleskoj nije igrao prošlo vikenda zbog smrti kraljice Elizabete. Nakon toga, Fulam je igrao protiv Notingem Foresta, postigao je tri gola i pobedio, ali Mitrović nije bio strelac.

Ostaje pitanje i da li će se Piksi odlučiti za formaciju sa jednim ili dva napadača, te da li će se Mitrović i Vlahović uklopiti u tandemu.

Aleksandar Mitrović Foto:Javier Garcia / Shutterstock Editorial / Profimedia

Van forme je i kapiten Dušan Tadić, koji se nakon poraza Ajaksa od AZ Alkmara našao na meti kritika legendarnog fudbalera Veslija Snajdera.

„Njegova forma počinje da izgleda sramno, kao da je potpuno ostao bez nje. U ovom momentu morate da ga izvučete iz ovakve situacije tako što ćete ga stavite na klupu“, rekao je Snajder o Tadiću.

Međutim, treba napomenuti da Tadić kod novog trenera Alfreda Šrojdera igra po desnom krilu, pa je moguće da zbog toga nema golgeterski učinak kakav se očekuje i na kakav je navikao navijače.

Tadić je od početka sezone upisao pet asistencija na deset mečeva, a mrežu još uvek nije uspeo da zatrese.

Foto: EPA-EFE/MAURICE VAN STEEN

Upitna je i forma Filipa Kostića, koji je od dolaska u Juventus imao samo tri asistencije na devet mečeva. Alegri ga je često izvodio iz igre, dva puta je ulazio sa klupe, a samo tri utakmice je odigrao od početka do kraja.

Problem i nedoumica za Piksija javlja se u odbrani, gde neće biti Nikole Milenkovića i Matije Nastasića. Milenković je povređen i neće moći da pomogne reprezentaciji u ključnim mečevima, dok Nastasić nije standardan u Majorki i čini se da trenutno na njegovom mestu ima boljih rešenja.

Jedini srpski reprezentativci koji su imali uspešan vikend su Sergej Milinković-Savić i Miloš Veljković. Vezista Lacija je asistirao i postigao gol u pobedi svog tima nad Kremonezeom u Seriji A.

Što se Veljkovića tiče, on je bio strelac za Verder i tako doneo remi svom timu protiv Bajer iz Leverkuzena. Veljković i Strahinja Pavlović bi trebalo da budu „stubovi odbrane“ protiv Švedske i Norveške, a šansu bi mogli da dobiju i Strahinja Eraković očo Erhan Mašović.

BONUS VIDEO Konferencija za novinare Dragana Stojkovića pred dva meča u Ligi nacija

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar