Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON/STR/FRIEDEMANN VOGEL

Čeka nas još veliki broj promena u najboljim evropskim klubovima.

Period koji nam dolazi možda je za neke fudbalske fanatike i najzanimljiviji deo jedne sezone, a to je letnji transfer rok.

Sva nagađanja, tračevi, ko će gde završiti, da li će najveće zvezde promeniti klubove, samo su jedne od čari ovog dela godine.

PROČITAJTE JOŠ

Ovaj put transfer rok će biti veoma specifičan, jer leto nije ni došlo, a već smo videli nekoliko transfera od kojih voda kreće na usta.

Karim Benzema je završio svoju eru u Real Madridu posle 14 godina, pošto je prihvatio nestvarnu ponudu Al Itihada.

EPA-EFE/STR

Možda se radi o jedinstvenom slučaju da je neki fudbaler mogao da bira u koji će klub preći, a da je pre toga dobio platu.

Francuz je dobio ugovor na dve godine i oko 200 miliona evra po sezoni. Klub će imati 100 odsto prava na slike, kako bi likom i delom Benzeme mogao da manipuliše u željene svrhe, a jedna od potencijalnih je da bude ambasador Svetskog prvenstva 2030. godine.

On je na predstavljanju rekao da želi da pomogne Al Itihadu da se podigne i dodao da se raduje što će igrati i protiv dugogodišnjeg saigrača iz Reala Kristijana Ronalda, koji je član Al Nasra.

EPA-EFE/STR

Nakon njega, brzo je obelodanjen i transfer Lionela Mesija u američki Inter Majami, nakon što mu je istekao ugovor sa Pari sen Žermenom.

Argentinski fudbalski mađioničar imao je najbolje novčane ponude iz Saudijske Arabije, ali to nije bilo presudno u pregovorima.

„Da je u pitanju novac otišao bih u Arabiju ili negde drugde. Činilo mi se kao mnogo novca za mene. Istina je da moja konačna odluka nije doneta zbog novca“, objasnio je Argentinac za „Diario Sport“.

Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Naišla je ova odluka legendarnog Lea na mnoge osude, ali s obzirom da Barselona nije imala mogućnosti da mu ponudi ono što je tražio, ovakav rasplet je sasvim normalan.

Za razliku od već spomenutih legendi, jedan mladi Englez se uputio u Madrid iz Dortmunda.

Džud Belingem je za 103 miliona evra kupljen od strane Madriđana koji će sada imati jedan od najboljih veznih redova na svetu.

Belingem će se pridružiti Orelijenu Čuameniju, Eduardu Kamavingi i Federiku Valverdeu u srcu terena i sigurno da će predstavljati budučnost fudbala u narednim godinama.

Foto: EPA-EFE/RONALD WITTEK

Englez će potpisati šestogodišnji ugovor sa Realom, odnosno u Madridu bi trebalo da ostane do juna 2029. godine.

Postojale su najave da će Belingem završiti u Mančester sitiju ili Liverpulu, ali je Real bio glavni favorit i posle odlaska Karima Benzeme uspeo je da obezbedi veliko pojačanje za narednu sezonu.

Ipak, Liverpul je uspeo brzo da nađe zamenu za Belingema u vidu Argentinca Aleksisa Mek Alistera koji je imao veliku ulogu u osvajanju Mundijala sa „gaučosima“.

Liverpul je Brajtonu platio obeštećenje od 42 miliona evra, dok je Argentinac potpisao petogodišnji ugovor koji sa bonusima iznosi 64 miliona evra. On će u Liverpulu nositi dres sa brojem deset.

Foto:REUTERS/Hannah Mckay

„Osećaj je neverovatan. Ovo je ostvarenje sna, prosto je neverovatno biti ovde i jedva čekam da počnem“, rekao je Mekalister.

Brajton ga je kupio 2019. godine iz Argentinos Juniorsa za osam miliona evra. U Englesku je stigao godinu kasnije nakon odrađenih pozajmica u klubu iz kojeg je i došao u Brajton.

Ostalo je još mnogo vremena do završetka transfer roka u kojem će klubovi najverovatnije promeniti Anhel di Marija, Dušan Vlahović, Ngolo Kante, Kai Haverc, Mejson Maunt i još mnogo fudbalskih zvezda.

BONUS VIDEO Svi golovi i asistencije Džuda Belingema u Bundesligi