FOTO: EPA-EFE/ANDREW YATES
FOTO: EPA-EFE/ANDREW YATES

Uzbudljivom letnjem prelaznom roku se bliži kraj, a do njega je ostalo manje od nedelju dana.

Mnogo toga je još moguće, a najviše priča se vrti oko Kristijana Ronalda, Kilijana Mbapea i Harija Kejna. Ipak, jedno je sigurno, najviše su trošili engleski velikani.

PROČITAJTE JOŠ:

Od top pet transfera za vreme leta (kada gledamo finansijsku stranu) čak četiri su sebi priuštili engleski klubovi i to sva četiri različita.

Džek Griliš i Mančester siti su i dalje rekorderi ovog prelaznog roka. Za bivšeg vezistu Aston Vile izdvojeno je 117.5 miliona evra, iako je njegova vrednost prema Transfermarktu skoro upola manja – 65 miliona.

Ipak, Griliš se već upisao u listu strelaca za „građane“ u pobedi protiv Noriča od 5:0. Siti juriša na titulu u Ligi šampiona, koju priželjkuju već godinama, a od engleskog reprezentativca se očekuje da uz De Brujnea bude glavni na terenu, stvarajući najveći broj šansi za svoje saigrače.

Na drugom mestu je povratnik u ekipu Čelsija, Romelu Lukaku. Njegov transfer bio je vredan 115 miliona evra, ali to za Romana Abramoviča nije bio problem.

Uzevši broj devet na dresu, pred njim je zadatak da pobije „kletve“ koje se pominju oko tog broja. Prethodni sa tim brojem u dresu „plavaca“ bili su Franko Di Santo, Radamel Falkao, Mateja Kežman, Gonzalo Iguain, kao i mnogi drugi koji se nisu proslavili.

Ipak, Lukaku je na svom debiju ponovo postigao pogodak i to ni manje ni više nego protiv londonskog rivala Arsenala. Naredni vikend će imati nešto teži zadatak, pošto će protivnik na Enfildu biti ekipa Liverpula, a mnogobrojna fudbalska javnost jedva čeka da vidi okršaj Virdžila van Dajka i belgijskog napadača.

Za treći najvredniji transfer leta bili su zaduženi Mančester junjated i Džejdon Sančo. Dugogodišnja saga oko dovođenja mladog krilnog igrača Engleske konašno se odigrala, a mančesterski tim morao je da izdvoji 85 miliona.

S obzirom na to da je Sančova vrednost prema Transfermarktu 100 miliona, može se reći da Junajted i nije toliko loše finansijski prošao. Sančo još nije bio starter za „crvene đavole“, ali to će se vrlo brzo dogoditi, možda već za vikend u duelu protiv Vulverhemptona.

Pored njega Mančester je doveo i Rafaela Varana po nižoj ceni iz Real Madrida. Štoper je koštao „samo“ 42 miliona, čime je zauzeo sedmo mesto na listi.

Dominaciju engleskih klubova ovog leta, zasenio je Pari Sen Žermen, dovođenjem već mnogo puta pomenutih pojačanja, a ipak najviše novca izdvojeno je za Ašrafa Hakimija – 60 miliona evra.

Njegova vrednost je upravo i bila tolika, a Inter je zaradio taman toliko da pokrije deo svojih dugova. Marokanski bek je od prve utakmice zauzeo poziciju startnog densog beka, a njegov doprinos je primetan na obe strane terena.

Na kraju ove kratke ali vredne liste, nalazi se Ben Vajt, novo pojačanje Arsenala. Za Vajta je izdvojeno čak 58,5 miliona.

Mnogi navijači Arsenala su i dalje u neverici da je klub, sudeći po početku sezone, odradio još jedan loš prelazni rok u kome je potrošeno 130 miliona za ne baš tako zvučna pojačanja.

Štoper je zbog bolesti propustio prethodna dva meča ekipe iz Londona, ali se očekuje da se uskoro ponovo nađe u ekipi i opravda novac koji je za njega uložen. Zanimljivo je da njegova vrednost prema Transfermartku iznosi 28 miliona, što znači da je Brajton na velikom dobitku iz ovog transfera.

Iza ovih pet transfera, nalaze se još i Dajot Upamekano, već pomenuti Varan, Ibrahima Konate, Tami Abraham, Emiliano Buendia, Deni Ings, kao i mnogi drugi.

Što se srpskih igrača tiče, najvredniji je bio Ivan Ilić, zvezdino dete, koji je za 7.5 miliona pojačao Veronu. Iza njega se nalazi Dejan Joveljić, koji će se oprobati u MLS ligi u ekipi La Galaksija. Njegov transfer težio je 3,5 miliona, dok se za milion manje Dimitrije Kamenović našao u Laciju i to pravo iz Čukaričkog.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar