Foto: Profimedia, shutterstock

Očekuje se burno leto.

Mančester siti je pobedom protiv Intera u finalu Lige šampiona od 1:0 stavio tačku na klupsku sezonu u evropskom fudbalu i potvrdio dominaciju kakva dugo nije viđena.

Dok u Mančesteru slave triplu krunu, bar u onom plavom delu grada, ostatak Evrope se polako sprema za sledeću sezonu, a iako nije zvanično otvorena fudbalska pijaca, već se uveliko najavljuje vrelo transfer leto.

PROČITAJTE JOŠ:

Real je povukao nogu sa velikim transferima nakon što je doveo Džuda Belingema za 103 miliona evra iz Borusije Dortmund, a taj iznos bi sa bonusima mogao da ide i do 130 miliona. Vratio je madriski klub i Brahima Diaza nakon pozajmice od tri godine koju je proveo u Milanu, a radi se i na rekonstrukciji tima.

Međutim, ovo leto bi moglo da bude posebno iz činjenice da bi veći broj igrača mogao da promeni sredinu u transferima većim od 100 miliona što je prava retkost za jedan prelazni rok.

Naravno, ostaje da se vidi da li će svi promeniti sredinu do kraja avgusta i da li će biti dovoljo timova da iskeširaju takve sume, ali potencijala za letnju ludnicu ima na pretek.

Na osnovu informacija iz stranih medija, donosimo vam listu od 10 igrača koji bi mogli da do kraja narednog prelaznog roka uđu u klub „100 miliona“.

1. Žoao Feliks (Atletiko Madrid)

Foto: TANJUG/AP Photo/Dave Thompson

Mladi Portugalac iza sebe već ima jedan od najvećih transfer ikada kada je 2019. kao jedan od najvećih talenata u poslednjoj deceniji iz Benfike prešao u Atletiko Madrid za 128 miliona evra. Međutim, nije uspeo da se uklopi u sistem Dijega Simeonea koji je negovao izuzetno defanzivan fudbal, pa je za 11 miliona evra otišao na pozajmicu u Čelsi gde je proveo prethodnih godinu dana. Ispostavilo se da ni to nije bio sjajan potez jer je Čelsi imao katastrofalnu sezonu, pa je njegov avrednost prema sajtu „Transfermarkt“ pala na 50 miliona evra.

Međutim, malo je verovatno da će Atletiko pristati da ga proda za taj novac, a kao izuzetno zainteresovan kupac se pojavio Njukasl koji ima najbogatije vlasnike u svetu fudbala i koji će naredne sezone igrati u Ligi šampiona, pa se u klubu spremaju za izazove na najvećoj sceni. Tu svoju šansu vidi i Atletiko da na Feliksu zaradi famoznih 100 miliona, a s obzirom da je i dalje mlad , a da je talenat tu, taj plan nije neostvariv.

2. Randal Kolo Muani (Ajntraht Frankfurt)

Foto: EPA-EFE/ANTONIO COTRIM

Francuz iza sebe ima još jednu odličnu sezonu u Ajntrahtu gde je sa 15 golova podelio drugo mesto na listi za najboljeg strelca Bundeslige. Ako se na to doda da je sa 11 asistencija bio drugi najbolji asistent lige, onda vidimo da je u pitanju poseban paket za jednog napadača koji je zbog toga postao meta mnogih klubova.

Kolo Muani je velika želja Bajerna koji je odlaskom Roberta Levandovskog u problemu sa napadačima, a „Transfermarkt“ procenjuje njegovu vrednost na 65 miliona. Međutim, kako mu ugovor ističe tek za četiri godine, moraće Bavarci da se debelo isprse preko te cifre kako i ga doveli u svoje redove i možda iz džepa izvuku i stotku za njegovu kupovinu. Pogotovo što ga želi i PSŽ koji bi tako doveo domaćeg igrača, a ima mnogo novca na raspolaganju kao i Mančester junajted koji traži pojačanja za Ligu šampiona.

3. Deklan Rajs (Vest Hem)

Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Reprezentativac Engleske iza sebe ima najbolju sezonu u karijeri koju je krunisao osvajanjem Lige konferencije sa Vest Hemom pre nekoliko dana. Rajs je izrastao u jednog od najboljih zadnjih veznih na svetu i kako su mu tek 24 godine, igrača na toj poziciji tek očekuje zlatno doba.

Nakon što je kompletnu karijeru proveo u Vest Hemu, treba očekivati da Rajs ovog leta promeni sredinu jer mu ugovor ističe za godinu dana. Njegova vrednost je procenjena na 80 miliona evra, ali će faktor u formiranju cene biti to što Vest Hem mora da ga proda ovog leta, ali sa druge strane je i interesovanje veliko pa bi to moglo da pomogne „čekićarima“ da dođu do željenog iznosa.

Glavni kandidati da dovedu Rajsa su prema informacijama iz medija Bajern Minhen i Arsenal.

4. Bruno Gimaraeš (Njukasl)

Foto: Reuters/Lee Smith

Još jedan defanzivni veznjak je imao fenomenalnu sezonu iza sebe. Bruno Gimaraeš je sa Njukaslom uspeo da se domogne mesta koje vodi u Ligu šampiona i bio je jedan od ključnih faktora. „Svrake“ sigurno žele da ga zadrže u svojim redovima i da uz njega izgrade moćan tim i u evropskim odgovorima, ali neće biti lako ubediti Portugalca da ostane iako ima još tri godine ugovora.

Pogotovo što za njega postoji interesovanja iz Španije, tačnije Barselone, a to je liga koja Portugalcima više prija.

Njegova vrednost na „Transfermarkt“ je procenjena na 60 miliona evra, ali je jasno da će orati mnogo više da se plati da bi napustio Njukasl i promenio sredinu.

5. Hari Kejn (Totenhem)

Hari Kejn Foto: EPA-EFE/Isabel Infantes

Ukoliko uopšte bude bio na tržištu, Hari Kejn će biti verovatno najveća zvezda prelaznog roka. Englez je imao neverovatnu sezonu u kojoj je postigao 30 golova za Totenhem i samo je Erling Holan bio iznad njega, ali je ponovo ostao bez trofeja sa ekipom kojoj je veran od prvog dana. Ako se na to doda da sledeće sezone nema Lige šampiona, teško je poverovati da će i dalje igrati za Totenhem i posle ovog leta.

A ukoliko promeni sredinu, to će gotovo izvesno biti Real Madrid koji će tako uz Belingema dovesti još jednu zvezdu engleskog fudbala. Na „Trasnsfermarktu“ je procenjen na 90 miliona evra, ali nema govora da bi Real mogao da ga dovede za manje od 130 miliona, ako i to bude bilo dovoljno.

6. Florian Virc (Bajer Leverkuzen)

Foto: EPA-EFE/RONALD WITTEK

Iako se još nije izborio ni za mesto regularnog startera u Bajer Leverkuzenu, Virc je sa svojim igrama i potezima privukao pažnju brojnih klubova i smatra se jednim od najvećih talenata svetskog fudbala i neko koga su Nemci dugo čekali.

Ovaj mladić igra na poziciji ofanzivnog veznog i svojim majstorijama je već zaludeo Nemačku, a već sada je njegova vrednost procenjena na 85 miliona evra. Ipak, kako ima ugovor još četiri godine, ekipa koja želi da ga dovede ovog leta će morati daleko više novca da izdvoji za njegov transfer.

Nijedan klub još uvek nije zvanično uputio ponudu za njega, ali se prema informacijama nalazi na listi svih evropskih velikana i ne bi bilo iznenađenje da neko već ovog leta krene po njega i pretekne konkurenciju.

7. Kviča Kvarackelija (Napoli)

Foto: Tanjug/Andrea Bressanutti/LaPresse via AP

Popularni Kvaradona jedan je od igrača koji su obeležili godinu za nama. On je u tandemu zajedno za Viktorom Osimenom vratio titulu u Napulj posle više od tri decenije čime je zacementirao mesto odmah uz legendarnog  Dijega Maradonu sa kojim ga navijači porede. Strelac 12 golova uz koje je dodao 13 asistencija, ovaj 22 godine star Gruzijac postao je jedan od najtraženijih igrača na svetu.

Iako u Napoliju žele da ga zadrže, činjenica da je za njega zainteresovan Real Madrid neće biti lak izazov. Kvarackelijina vrednost se procenjuje na 85 miliona evra, ali je jasno da kontroverzni predsednik Napolija De Laurentis neće pristati da ga proda za manje 100 miliona, a videćemo da li će u Madridu posle Belingema i jurnjave za Kejnom biti na to spremni. Ali, postoji još timova koji bi rado videli Gruzijca u svojim redovima.

8. Viktor Osimen (Napoli)

Foto: Tanjug/AP Photo/Andrew Medichini

Koliko je svet poludeo za Kvaračkelijom, toliko je i za njegovim saigračem iz napada Osimenom. Nigerijac je imao nestvarnu sezonu koju ni povrede nisu mogle da uspore. On je sa 26 golova dominirao u Seriji A i našao se na radarau najvećih timova Evrope. Ipak, kako nije poput „Kvaradone“ kliknuo sa navijačima u tolikoj meri, deluje da bi njegov odlazak ovog leta mogao da bude realniji, pogotovo što deluje da je to i njegova želja.

Njega na „Transfermarktu“ procenjuju na 100 miliona evra, a kako mu ugovor ističe za dve godine, trebalo bi očekivati da ga Napoli proda ovog leta, jer će mu cena samo padati.

Jedan od glavnih kandidata je Bajern iz Minhena koji traži napadača i ima nekoliko imena na svom spisku, između ostalih i Osimena.

9. Kilijan Mbape (Pari Sen Žermen)

Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT

Ako za nekoga ne postoji dilema da će dostići svemirske cifre ukoliko bude na tržištu to je za Kilijana Mbapea koji važi za jednog od najboljih fudbalera sveta. Francuz je prošle godine potpisao nestvaran ugovor sa Parižanima, ali deluje da tamo žele da izvrše rekonstrukciju tima, a odlazak Mesija je to nagovestio. Mbape je često pokazivao nezadovoljstvo, pogotovo zbog činjenice da ekipa ne uspeva da osvoji Ligu šampiona i možda je nesuđeni transfer u Real Madrid sada realniji nego ikada.

Malo je verovatno da bi se neko drugi uopšte upustio u tu trku i da bi Mbape druge opcije i razmatrao.

Iako je njegova vrednost po „Transfermarktu“ 180 miliona evra, nema sumnje da bi ukoliko do transfera dođe ona premašila i cifru od 200 miliona.

10. Joško Gvardiol (Lajpcig)

Foto: Naoki Morita / AFLO / Profimedia

Hrvatski štoper je na Mundijalu u potpunosti skrenuo pažnju na sebe i potvrdio vanserijski talenat, a potom nastavio gde je stao i u dresu Lajpciga. Zato je u ovom trenutku najtraženiji defanzivac na planeti i meta mnogih klubova.

Iako se procenjuje na 75 miliona evra, velika je šansa da bi mogao postati najskuplji defanzivac u istoriji.

Čini se da bi ovoga leta mogao da postane još jedno skupo pojačanje Gvardiole u odbrani Sitija, a deluje i da bi se idealno uklopio u taj sistem, pa se pominje cifra od 100 miliona evra ukoliko do transfera bude došlo.

BONUS VIDEO Svi golovi i asistencije Džuda Belingema u Bundesligi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar