Foto: EPA-EFE/Mohamed Messara, EPA-EFE/Noushad Thekkayil, EPA-EFE/Friedemann Vogel, EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

Uživajte u poslednjim mečevima nekih od najboljih fudbalera sveta na Mundijalu.

Direktno izveštavanje iz Katara donosi vam m&m’s.

Mim
.

Ukoliko ste rođeni tokom devedesetih ili kasnije verovatno ne možete da zamislite Mundijal bez Lionela Mesija ili Kristijana Ronalda, ali vreme je neumoljivo. I ovog puta ćemo se samo usput podsetiti nekih velikih legendi koje možda gledamo po poslednji put.

PROČITAJTE JOŠ

Kristijano Ronaldo je trenutno jedini igrač na turniru koji nema klub. Završio je saradnju sa Mančester junajtedom sporazumnim raskidom usred Mundijala, a sada sa Portugalom po poslednji put napada „boginju“. U prvom kolu su preživeli goleadu sa Ganom (3:2), a sada žele da uđu u što mirniju luku.

Možda poslednji put gledamo čoveka koji je bio „Zlatna kopačka“ Premijer lige, Primere, Serije A, Lige šampiona i Evropskog prvenstva.

Četiri puta je bio „Zlatna kopačka“ Evrope, sedam puta najefikasniji u Ligi šampiona. Upisao je 192 nastupa u dresu Portugala i postigao 117 golova (niko nikada nije postigao više u dresu reprezentacije). Igrao je i tresao mrežu na pet Mundijala, sakupio 18 mečeva na Svetskom prvenstvu i postigao osam golova.

Foto: AP Photo/Francisco Seco

Lionel Mesi će prestići Dijega Armanda Maradonu po broju nastupa na Mundijalima u dresu Argentine u slučaju da odigra sva tri susreta grupne faze (za sada je na 20). Upisao je 166 nastupa, postigao je 92 gola, od toga sedam na Mundijalu. Ukoliko stigne do finala Mundijala prestići će i Lotara Mateusa po broju nastupa na Svetskom prvenstvu.

Tokom 2018. godine je postao prvi fudbaler u istoriji koji je osvojio „Zlatnu loptu“, koji je bio najbolji igrač Mundijala i najbolji fudbaleri i u izboru FIFA i u izboru UEFA. Upisao 156 mečeva za Hrvatsku i postigao je 23 gola.

Nastupio je prvi put na Mundijalu 2006. godine, a do sada je odigrao 13 mečeva na planetarnoj smotri. Do sada je dva puta bio precizan na Mundijalu, a posebno se pamti onaj protiv Argentine.

Lionel Mesi
Lionel Mesi; Foto: EPA-EFE/Rungroj Yongrit

Dani Alveš, najtrofejniji igrač u istoriji fudbala, nekako je ponovo pronašao svoje mesto na Mundijalu. Nije igrao u pobedi nad Srbijom (2:0), ali je do sada 124 puta nosio dres Brazila. Sakupio je i devet nastupa na prvenstvima planete (nikada nije postigao pogodak), a ukupno je osam puta bio strelac u dresu „karioka“.

Giljermo Očoa ili „Gospodin Svetsko prvenstvo“ pojavi se svake četiri godine i zablista. Odbranio je penal u prvom kolu Robertu Levandvskom. Na četiri meča na Mundijalu u Rusiji upisao je 25 odbrana, a najviše je imao Tibo Kurtoa čak 27, ali na sedam susreta.

Foto: EPA-EFE/Rungroj Yongrit

Najviše odbrana na jednom meču imao je Giljermo Očoa protiv Nemačke i tada Meksiko nije primio gol. Kurtoa i Akinfejev su takođe imali po devet odbrana, ali su primili po jedan gol.

Upisao je 132 nastupa u dresu Meksika, ovo mu je peto prvenstvo planete i tri puta nije bio savladan. Do sada ima ukupno 35 odbrana na Mundijalima.

Urugvaj će ostati bez dva legendarna napadača posle ovog Mundijala. Luis Suarez je do sada postigao 68 golova u dresu Urugvaja, dok je Edinson Kavani za sada na 58. Suarez ima utakmicu više od Kavanija 135 naspram 134, ali i utakmicu manje na Mundijalima. Suarez je postigao je sedam, dok je Kavani stao na pet golova.

Foto: Tanjug/Mariana Greif, Pool via AP

Brajan Ruiz, lider Kostarike, možda je najmanje poznat, ali je pravi heroj svoje države. Očekuje se da će oboriti rekord Kostartike sa najviše mečeva na Mundijalima do sada ima devet kao i Kristijan Bolanjos. Ukupno ima 146 nastupa u dresu države i postigao je 29 golova.

Jedino je Manuel Nojer u 21. veku uspeo da završi finale Lige šampiona i Svetskog prvenstva bez da primi gol. Jedini je golman u istoriji koji je asistirao u finalu Mundijala. Ukupno je sakupio 114 nastupa u dresu Nemačke, sedam puta nije primio gol na Mundijalima i podigao je trofej 2014. godine.

Španije se oprašta od kapitena Serhija Busketsa koji je sakupio 139 nastupa. Postigao je samo dva gola, ali je bio član generacije „crvene furije“ koja je osvojila dva evropska šampionata i ima jednu svetsku titulu.

I na kraju apsolutni rekorder Velsa. Geret Bejl je postigao 41 gol u dresu Velsa na 109 nastupa. Niko nije postigao više golova u dresu Velsa, niti više golova na najvišim fudbalskim smotrama. Uspeo je da odvede Vels na Mundijal posle 64 godina.

BONUS VIDEO Prvi trening reprezentacije Srbije posle poraza od Brazila