Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

Ivan Golac, legendarni fudbaler Partizana, ne voli ono što trenutno vidi u Humskoj.

Ne sviđa mu se ko vodi klub, iako nikoga nije prozvao po imenu.

Kako izgleda domaća liga najbolje govori to što je isključivo naziva po naslovnom sponzoru (i nekim prethodnim), a iako ne prati fudbal toliko koliko ranije, ipak su neke scene došle i do njega.

PROČITAJTE JOŠ

Najpre je pomenuo nekoliko scena sa domaćeg stadiona.

„Kada sam gledao Partizan protiv nesrećnih Moldavaca i Kragujevčana, to izgleda tako tužno. Ne samo tu, već i utakmicu Vojvodina – Radnički. Sve izgleda avetinjski, nefudbalski, nesportski, to je za mene demonska priča. Nekada je bilo više navijača na treninzima nego danas na utakmica, ko će danas da skupi od tri do pet hiljada iz ove lige. Svi nazivi lige su adekvatna… (smeh) Liga u kojoj bi osam beogradskih klubova dominiralo pre 50 godina.

Kada sam video stadion Partizana i Čari – mučno je. Niko se ne pita šta se dešava. Šta ćemo mi da pričamo, o čemu? Različite smo ne planete, nego galaksije“, rekao je Golac za Nova.rs.

Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Zatim se dotakao i bolnog poraza Partizana od Mladosti GAT sa 4:0. Nije mu se dopalo poređenje sa periodom kada je on nosio dres crno-belih.

„Partizan je izgubio od tima iz Novog Sada, neki iz struke sada kažu Partizan je izgubio, ali je gubio i 6:1 od Hajduka 1976. godine. Slučajno sam tada bio akter, bio sam u svađi sa trenerom, pa me nije stavio jer je bio blesimetar. Kada su igrali Partizan, Zvezda, Hajduk i Dinamo to između njih može da se dogodi. Ondašnji Hajduk je mogao da igra u 10 sa Partizanom, u 12 sa Zvezdom, a u 20 sa reprezentacijom Srbije.

Kakvo je to poređenje, a to je na sveopštem nivou. Fudbal mi je mnogo dao, a i ja sam dao koliko sam mogao. Sve je uništeno zarad i u korist manjine koja je neuka i nepismena. Svuda se dovode nepismeni, nemušti. Kako ćete porediti sadašnji i tadašnji fudbal, to je nemoguće. To je naš najveći problem, nikada ništa nije išlo regularno, unapred se vodi i radi i ne želim da budem deo takvih stvari. Tu nema sreće i prosperiteta“, poručio je legendarni fudbaler Partizana.

Prvi je svetski igrač koji je došao na Ostrvo, posle sedam meseci je igrao na Vembliju što je bila često tema u engleskoj štampi. Bio je proglašen od strane „Observera“ za četvrog najbolje stranca u Engleskoj, jedini u Top 10 koji nije iz Londona, Liverpula ili Mančestera.

„Mi ne znamo da koristimo to što je Golac Partizanov igrač i da se od toga prave priče. Korumpirana je štampa i manipulišu, uvek dovode podobne. Ucenjuju jer nemaju kvalitet. Mora da dođe nebeski čistač i vreme stvara moralnosti i vrednosti na svim nivoima.“

Ispričao je anegdotu koju nismo čuli do sada.

„Kada sam 1981. godine došao iz Engleske na odmor, te godine sam bio igrač godine kada je Kevin Kigen došao iz Hamburga, a on je bio igrač godine Evrope dve zaredom. Vlada Zović, potpredsednik IO Partizana, kaže: E moj Ivo, mi smo proklet klub. Mi svoje oči u svetu ne prihvatamo, ne priznajemo i ne vidimo. Da si bio Zvezdin igrač ona bi napravila ‘love story’ od toga. To je istina živa.“

Pojasnio je i jedan od problema.

„Ovde narod zaboravlja i šta je doručkovao jutros. Ne može narod bez korena i tradicije da prosperira, da ide napred. Žao mi je divne dece i generacije koje nam nestaju.“

Istakao je i kako bi promenio stvari u Partizanu.

„Šta su stranci doneli Partizanu, šta je osvojio sa njima? Moj prvi kontakt bi bio da dođem u Partizan: Svi ste na prodaju, svi – ceo tim. Krećemo od nule, naša deca i dovedeš dva kvalitetna stranca da ih vuče ekipa. Oni se boje toga, ali da bih ja došao morate svi da odete od predsednika do portira.“

BONUS VIDEO Srbija ima novog Vidića – biciklom išao na treninge, trener mu proveravao ocene, ima neobičan nadimak

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar