Perez, Ronaldo i Mendeš poziraju
Florentino Perez, Kristijano Ronaldo i Žorž Mendeš Foto: EPA-EFE/KIKO HUESCA

U operaciji portuglaskih vlasti konfiskovanja dokumenata, digitalnih i na papiru, pretrešene kancelarije Karlosa Osoria de Kastra, advokata Krsitijana Ronalda, ali i njegovog agenta Žorža Mendeša, vlasnika agencije Gestifut.

Portugalske vlasti, odnosno specijalni tim tužilaca koji se bavi najsloženiji krivičnim delima, od srede sprovode opsežnu raciju u okviru istrage o utaji poreza i pranja novca u fudbalu.

Tužilaštvo je saopštilo da je pretreseno 76 prostorija fudbalskih klubova, advokata i menadžera. U akciji čiji se istraga odnosi na transfere i druge poslove od 2015. godine učestvovavo je od 180 policajaca, 101 poreski inspektor i 16 sudija.

Iako vlasti nisu navele detalje zbog poštovanja portugalskog zakona o sudskoj tajnosti o istragama u toku, tamošnji mediji navode da su prioretni ciljevi „češčljanje“ velikana Porta, Benfike, Sportinga, ali i Brage, Gimareša, Maritima, Eštoril, Portimonensea..

U operaciji konfiskovanja dokumenata, digitalnih i na papiru, pretrešene su kancelarije Karlosa Osoria de Kastra, advokata Krstijana Ronalda, ali i njegovog agenta Žergea Mendeša, vlasnika agencije Gestifut.

Porto je među prvima potvrdio da su klub i predsednik borda direktora Žorž Nunjo da Kosta predmet istrage, kao i da će sarađivati sa organima pravde.