Foto:profimedia.rs

Biće ovo burno transfer leto.

Mnogi su se začudili prethodne godine kada su čuli vest da će Kristijano Ronaldo karijeru nastaviti u Saudijskoj Arabiji. Ipak, kako se ispostavilo odlazak u tu zemlju će samo godinu dana kasnije postati praksa za gotovo sve fudbalere koji su nazalasku karijere.

To i ne treba da nas čudi, jer je uveliko poznato da čelnici klubova iz Saudijske Arabije raspolažu velikom količinom novca.

PROČITAJTE JOŠ

Portugalac je kao slobodan igrač stigao iz Mančester junajteda u Al Nasr, a ugovor mu garantuje zaradu od 200 miliona evra po sezoni, što je nezabeleženo u istoriji fudbala.

Ronaldo je zatim pokazao da je ubedljivo najbolji igrač u istoj ligi, i na 16 utakmica postigao je 14 golova i zabeležio dve asistencije.

Foto: AP Photo/Hussein Malla

I deluje da je upravo njegova inicijativa dolaska u ovu zemlju opustila i ostale fudbalske zvezde koje su sve bliže dolaska u nju.

Jedan od njih je Francuz Karim Benzema koji je i zvanično napustio redove Real Madrida.

Iako je on tokom sezone najavio da će još godinu dana provesti u Madridu, deluje da je sve promenila ponuda iz Saudijske Arabije.

Čelnici Al Itihada su mu navodno ponudili ugovor od skoro 100 miliona evra po sezoni i to je ona od onih stvari kojima ne možete da kažete ne.

Foto: EPA-EFE/Rodrigo Jimenez

Benzema je u Real stigao u julu 2009. iz Liona za 35 miliona evra, a postigao je 353 gola na 647 utakmica u svim takmičenjima za madridski klub.

Sa Realom je osvojio je 24 trofeja, a prošle sezone dobio je „Zlatnu loptu“, ali to na kraju karijere nema veze.

Fudbaleri, kao i svi ljudi, žele da obezbede mirnu i sigurnu budućnost, te bi bilo stvarno suludo odbiti ovu ponudu.

Ideja Saudijaca jeste da u tri tamošnja najpopularnija kluba imaju tri velike svetske zvezde. Kristijano Ronaldo je u Al Nasru, Benzema će biti Al Itihadu, dok bi Lionel Mesi trebalo da stigne u Al Hilal.

Foto: CYRIL MOREAU / Bestimage / Profimedia

Kao i Benzema, pre samo nekoliko dana Mesi je napustio redove Pari sen Žermena i imaće pred sobom leto u kome će morati da donese veoma bitnu odluku.

Prema poslednjim informacijama, Mesiju je ponuđen ugovor u Al Hilalu vredan neverovatnih 600 miliona evra po sezoni, što je tri puta više nego što Kristijano Ronaldo zarađuje u Al Nasru. Ukupno, Mesi bi za dve godine zaradio 1,2 milijarde evra.

Pored njih, Saudijci žele da dovedu i Luku Modrića koji se svim snagama bori protiv toga.

Hrvat je navodno odbio veliku ponudu iz Saudijske Arabije i potpisaće novi ugovor sa Madriđanima, koji će biti vredan 10 miliona evra po sezoni.

Luka Modrić Foto: 900/Cordon Press / Cordon Press / Profimedia

Ove sezone Modrić je odigrao skoro 50 utakmica, proveo skoro 3000 minuta na terenu u svim takmičenjima i postigao je šest golova.

Modrić uskoro puni 38. godinu, stigao je u Real 2012. godine kada je Totenhemu plaćen 35 miliona evra.

Za klub je odigrao 484 mečeva, postigao je 37 golova i asistirao za još 77. U Realu je osvojio tri Primere, pet titula Lige šampiona, Zlatnu loptu i gotovo svaku individualnu nagradu tokom 2018. godine.

Anderson Taliska, Gregor Krajhovijak, Robin Kuason, Musa Marega i David Ospina su samo neki od poznatih fudbalera koji su već u Saudijskoj Arabiji.

Činjenica je da su čelnici ove zemlje napravili pakleni plan da Bliski istok postane centar fudbalskog sveta, a sve je pokrenuo dolazak Kristijana Ronalda.

BONUS VIDEO Promašaj Alea sa 11 metara u najvažnijoj utakmici Borusije u sezoni

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar