Chris Chilton
Foto: PA / PA Images / Profimedia

Kris Čilton, legendarni fudbaler nižih engleskih liga i najbolji strelac u istoriji Hala, preminuo je u svojoj 78. godini.

PROČITAJTE JOŠ...

Čilton, rođen 1943. godine u mestu Sproutli u blizini Kingstona na Halu je karijeru zaopčeo u ekipi Biltona koja je igrala Crkvenu ligu. Sa nepunih 17 godina privukao je pažnju ljudi iz Hala, pa je 1960. stigao među „tigrove“.

Ubrzo je postao standardni član tima, a na poverenju je uzvratio na savršen način – tokom 11 godina, koliko je nosio dres ovog tima, na teren je izašao 415 puta, i mrežu rivala zatresao nestvarnih 222 puta.

Sjajne partije privukle su pažnju velikog broja klubova, između ostalih Totenhema i Lidsa, ali je ostao veran Halu, koji je napustio tek 1971. godine, pojačavši Koventri. Iako je odlično počeo, povreda leđa ga je sprečila da se izbori za ozbiljnu ulogu, pa je nakon 27 utakmica i tri gola napustio Koventri, otišao u Bridlington Triniti, a iz Trinitija 1974. se zaputio ka Južnoj Africi, gde je igrao za Hajlends Park do 1978. godine.

 

Po završetku karijere radio je kao trener, a njega mnogi apostrofiraju kao glavnog za razvoj Stiva Meklarena, Brajana Marvuda, Bilija Vajthurtsa…

Sredinom 2012. objavljeno je da boluje od Alchajmerove bolesti i vaskularne demencije, u narednih devet godina prikupljana su sredstva za njegovo lečenje, ali je ipak preminuo pod još uvek nerazjašnjenim okolnostima.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram