Liga šampiona
Foto: EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI

UEFA bi već naredne srede, 31. marta trebalo da ozvaniči promene vezane za Ligu šampiona, pa je jasno da se bliži kraj elitnog takmičenja kakvo znamo.

PROČITAJTE JOŠ...

Prema informacijama do kojih je došao specijalizovani sportski portal Atletik, UEFA sprema nekoliko promena u Ligi šampiona koje bi trebalo da stupe na snagu po završetku finalnog meča 2024. godine.

Umesto dosadašnja 32 tima, u takmičenju bi učestvovalo 36 ekipa koje bi igrale svaka po 10 utakmica, po pet na svom terenu i na gostovanju, mada još uvek nije jasno kako bi bili žrebani protivnici. Jedna od ideja jeste da ekipe budu podeljene po mestu na rang listi UEFA u četiri šešira, pa bi, recimo, tim iz prvog imao po dva protivnika iz prvog i četvrtog, a po tri rivala iz drugog i trećeg šešira.

Nakon odigranih 10 mečeva, ekipe bi formirale veliku tabelu odakle bi prvih osam po broju bodova prošlo dalje, dok bi timovi koji su zauzeli od 9. do 24. mesta „ukrstili koplja“ u svojevrsnoj šesnaestini finala, da bi od osmine finala takmičenje bilo nastavljeno po starom principu.

Ovo bi donelo veći broj utakmica, zbog čega je veliki broj igrača izrazio nezadovoljstvo, s obzirom na to da bi porast utakmica grupne faze sa osam na čak 10, uz uvođenje još dve u nokaut-fazi, značio i mnogo manje odmora, s obzirom na to da bi ovo značilo i veći broj nedelja tokom kojih bi ekipe igrale najmanje dve utakmice nedeljno.

Još jedna velika novina trebalo bi da bude ko dobija ta četiri mesta. Naime, UEFA ne planira da ih dodeli manjim državama, već bi, navodno, peta najjača liga Evrope mogla da dobije i definitivnog četvrtog predstavnika u Ligi šampiona, dok bi ostala tri otišla timovima koji su ostvarili najbolji rezultat u prethodnih pet sezona, a da nisu izborili plasman u Ligu šampiona kroz domaće prvenstvo ili Ligu Evrope.

To bi ukratko značilo da bi dodatna mesta gotovo izvesno dobili Englezi, Nemci, Španci ili Italijani, u zavisnosti od toga ko ostvari plasman kroz šampionat. Na primer, ukoliko bi Liverpul ostao bez Lige šampiona u Premijer ligi, zbog uspeha koje je postizao prethodnih sezona bio bi „unapređen“ i ipak bi se našao u eliti.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar