Foto: Greig Cowie / Shutterstock Editorial / Profimedia, Zac Goodwin / PA Images / Profimedi

Engleski šampionat će dobiti novo lice u utakmici čija vrednost ne može da bude veća.

Nakon što su polufinalni mečevi plej-ofa Čempionšipa završeni, saznali smo ko će se boriti u finalu i ko će obezbediti plasman u Premijer ligu.

To će se sve desiti u najskupljem duelu na svetu, pošto će pobednik ovog meča inkasirati čak 200 miliona evra.

PROČITAJTE JOŠ

Te pare će dobiti sve od nagrada za pobedu u baražu i novca koje donose TV prava za prenose, koje se dele na kraju naredne premijerligaške sezone.

Da spektakl bude još veći, taj meč, kao i sva ostala finala plej-ofa u niželigaškim engleskim takmičenjima igraće se na najvećem i najboljem stadionu na „ostrvu“, „Vembliju“.

Foto: Richard Lee / Shutterstock Editorial / Profimedia

Timovi koji će se 27. maja od 17.45 boriti za ulazak u elitni rang engleskog takmičenja su Koventri i Luton.

Koventri je u polufinalu bio bolji od Midlzbroa ukupnim rezultatom 1:0, dok je Luton savladao Sandrlend nakon preokreta sa 3:2.

Ovo će biti jedan od najzanimljivijih duela u prethodnim godinama, potšo je Koventri u Premijer ligi poslednji put bio 2001. godine, dok je Luton u elitnom rangu igrao davne 1992. godine.

Ako niste navijači jednog od finalista, a rodom ste iz Beograda, nećete puno razmišljati za koga ćete navijati.

Foto: Greig Cowie / Shutterstock Editorial / Profimedia

Naime, od polovine prošlog veka Koventri je bio neizostavni član elitnog ranga engleskog fudbala. Iako fudbaleri Koventrija nikada nisu obezbedili bolji plasman od šeste pozicije, zabeležili su 34 uzastopne u prvoj engleskoj ligi.

Ipak, kako je prošla 2000. godina i kako se ušlo u 21. vek, Koventri je ispao u niži rang i do dan danas nisu uspeli da obezbede povratak u Premijer ligu.

Sada, zašto smo povezali Beograd i Koventri, pa veoma je jednostavno. Sam grad razoren je u Drugom svetskom ratu, a Beograd je 1957. godine Koventriju poslao drvnu građu za obnovu razrušenog pozorišta.

To pozorište je zbog toga ponelo ime „Beogradski teatar“ i tako još uvek nosi ime. Jedan deo grada  nosi naziv „Belgrade Plaza“, te Englezi u samom centru mogu da posete Beograd.

Foto: Owen Humphreys / PA Images / Profimedia

Glavni grad Srbije je prvi sporazum o bratimljenju potpisao upravo sa Koventrijem, dok su nakon toga samo četiri grada postali pobratimi Beograda (Ljubljana, Čikago, Krf i Šangaj).

Koventri je sezonu završio na petom mestu sa 70 osvojenih bodova, a Šveđanin Viktor Gjekereš se izdvaja kao najbolji igrač tima.

Napadač je bio drugi strelac Čempionšipa sa 21 postignutim golom i predvodio je svoj tim do mesta u plej-ofu.

Protivnik pobratimu Beograda biće Luton, ekipa koja će najverovatnije morati da promeni stadion „Kenilvort Road“ ukoliko se bude plasirala u Premijer ligu.

Foto. Michael Zemanek / Shutterstock Editorial / Profimedi

Stadion ima kapacitet od 10.356 navijača, dok Bormut trenutno drži rekord za najmanji stadion u elitnom rangu engleskog fudbala (11.307).

Ono što je još posebno za taj stadion je okruženje u kojem se on nalazi, pošto je smešten uz brojne porodične kuće.

Stadion je poznat i po ulazu na tribinu „Oak Stand“, odakle sa stepenica možete gledati ljudima u kuće.

Engleski mediji pišu kako je upitno može li Luton dobiti dozvolu za nastupanje u Premijer ligi na tom stadionu. Njima bi bilo potrebno ulaganje od preko 10 miliona evra kako bi uopšte prilagodili stadion zahtevima lige.

@jordanevans1606 Everyone should experience Kenilworth Road at least once in their life 😅 #luton #lutontown #kenilworthroad #football #footballstadium ♬ original sound – Jordan Evans

A veliki problem je što zbog specifičnog okruženja nisu mogući veliki radovi na preuređenju i proširenju stadiona.

Luton se trenutno nalazi u procesu preseljenja na novi stadion, ali izgradnja tog stadiona nije ni blizu da bude gotova za narednu sezonu, pa su opcije preuređenje ili igranje na nekom drugom stadionu.

Izbor bi verovatno pao na stadion udaljen 30-ak kilometara koji se nalazi u Milton Kinsu, gde svoje utakmice igra klub MK Dons.

Foto: Robbie Stephenson/JMP / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ova ekipa je izgubila u prvom meču polufinala plej-ofa od Sandrlenda sa 2:1 u gostima, ali je na svom terenu uspela da preokrene i pobedom sa 2:0.

Trener Lutona Rob Edvards i prvi čovek Koventrija Denis Lorens će tako imati težak zadatak, a neko će svojim navijačima prirediti veliko slavlje.

BONUS VIDEO Opšta tuča fudbalera Tajlanda i Indonezije u finalu Igara Jugoistočne Azije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare