Barselona
Foto: EPA-EFE/ALBERTO ESTEVEZ

Navijači su nestrpljivo čekali da se fudbalske sezone vrate, ali pojedini timovi nisu bili spremni na to. Bodovna razlika stečena pre pauze zbog pandemije koronavirusa, forma, atmosfera, timski momenat, sve je stavljeno na kocku prekidom takmičenja.

autori: Spasoje Veselinović i Petar Milovanović

Presedan u istoriji sporta, naročito fudbala, ostavio je posledice na pojedine timove koji nisu uspeli da nastave tamo gde su stali.

Najveća nedoumica je bio slučaj Liverpula, koji se našao nadomak osvajanja titule šampiona Premijer lige, prvi put posle 30 godina.

Ipak, „hevi metal bend“ trenera Jirgena Klopa je nastavio gde je stao, uradio taman ono što je bilo neophodno i stigao do zaslužene titule.

Takvu sudbinu nije doživelo najmanje pet ekipa, od kojih su pojedine potpuno upropastile svoje sezone, počev od Barselone, preko Benfike, pa sve do austrijskog LASK.

HAMBURGER

Foto: EPA-EFE/FOCKE STRANGMANN / POOL CONDITIONS

Potpuna katastrofa legendarnog nemačkog kluba. Prvi put od osnivanja Bundeslige, gigant iz Hamburga je 2018. ispao iz elitnog takmičenja i bio je na pravom putu da se vrati.

Odnosno da dobije priliku za to.

Od povratka sezone HSV je odigrao devet utakmica i zabeležio samo dve pobede, uz tri poraza i četiri remija.

Dakle, od mogućih 27 bodova osvojili su svega deset i završili takmičenje na četvrtom mestu, čime su izgubili šansu za mesto u baražu.

Sve su imali u rukama, momenat da u duelu sa Sandhausenom pobedom preskoče Hajdenhajm, ali su doživeli debakl od 5:1 na svom terenu, pošto su u prethodnom kolu od direktnog konkurenta poraženi golom u 95. minutu.

BENFIKA

Foto: EPA-EFE/RODRIGO ANTUNES

Nedeljama uoči prekida očekivalo se da lisabonski tim osvoji novi trofej u nacionalnom prvenstvu, kako zbog bodovne prednosti, tako i zbog sigurne igre.

PROČITAJTE JOŠ

Sve se raspalo u paramparčad…

Na pet utakmica posle pauze Benfika je ostvarila samo jednu pobedu, savladavši Rio Ave koji je ostao bez dva igrača, osvojivši svega pet bodova.

Sve su „zakuvali“ Tondela i Portimonense. Prvopomenuta ekipa je izvukla bod na „Da Lužu“ (0:0), da bi Portimonense odigrao 2:2 kao domaćin.

Usledila je pobeda nad Rio Aveom, a onda i potop. Šokantan poraz od Santa Klare i to kod kuće (3:4), što je znao da kazni i Maritimo i da slavi rezultatom 2:0. 

U poslednjih deset kola portugalski gigant je ispustio čak 20 bodova, dok je za to vreme Porto „odradio posao“.

Veliki rival je imao po poraz i remi u pet utakmica i ima šest bodova prednosti na pet kola do kraja, što i dalje Benfiku ostavlja u trci, ali sa nevelikim izgledima za preokret u preostalih pet kola Primeira lige.

BARSELONA

Foto: EPA-EFE/ALBERTO ESTEVEZ

Katalonski div je posle restarta La Lige imao dva boda prednosti u odnosu na ljutog rivala – Real Madrid. Mnogi su (već) videli titulu na „Kamp nouu“, ali…

Katastrofalni odnosi unutar kluba odrazili su se na dešavanja u svlačionici i na terenu, pa je Barsa od maksimalnih 15 bodova u pet kola, osvojila „samo“ devet.

Tri puta su Mesi i ekipa kiksirali, prvo protiv Sevilje u gostima, odigravši 0:0, zatim im se dogodila Selta i Jago Aspas (2:2, primili gol u 88. minutu), a poslednje saplitanje, donekle i očekivano, je remi s Atletiko Madridom 2:2.

Sve to iskusno je iskoristio najtrofejniji evropski i svetski klub. Nanizao je Real k’o od šale pet pobeda i prestigao Katalonce, pa se s pravom šepuri s liderskog mesta Primere.

Do kraja je ostalo pet kola, a „kraljevski klub“ ima kapitalna četiri boda prednosti.

HAJDUK SPLIT

Foto: EPA/VASSIL DONEV

U hrvatskom fudbalu ništa novo. Nastavljena je dominacija Dinamo Zagreba, ali je Hajduk iz Splita najveći „luzer“ tamošnjeg šampionata.

Imali su „momci s mora“ drugo mesto i kvalifikacije za Ligu šampiona „u džepu“, ali su ih tri šokantna poraza u svega pet kola bacila na četvrto mesto, zbog čega su čak i plasman u Ligu Evrope doveli u pitanje.

Prva „mina“ bio je slabašni Varaždin koji je s „Poljuda“ odneo čitav plen, pobedivši 3:2. Za tim koji puca na Ligu šampiona – neprihvatljivo.

I kada je ekipa bila uzdrmana zbog onog što ju je zadesilo, usledio je okršaj s Lokomotivom iz Zagreba, direktnim konkurentom za drugo mesto koje vodi u kvalifikacije za Ligu šampiona.

Opet su „beli“ potučeni do nogu, i opet je rezultat bio 3:2. Usledila je pobeda nad Slavenom, a onda i novo brukanje i poraz od Gorice (3:1), pa se Hajduk srozao na četvrtu poziciju na tabeli sa 54 boda, dok Osijek ima dva više, a drugoplasirana Lokomotiva tri boda prednosti.

Do kraja je ostalo još četiri kola.

LASK

Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Tim iz Linca bio je prvi u regularnom delu takmičenja, ispred Salcburga, ali onda je na scenu stupila korona, kao i podela bodova.

Ipak, u prvi plan je lansirana informacija da je LASK varao. O čemu se zapravo radi? Učinili su nešto neoprostivo. Kada su treninzi bili zabranjeni zbog pandemije, LASK je iza četiri zida držao kolektivne treninge!?

Neko ih je „otkucao“ i Fudbalski savez Austrije bio je surov, kaznio ih je oduzimanjem šest bodova za ovu i šest za narednu sezonu, kao i finansijskom kaznom u iznosu od 75 hiljada evra.

Raspršeni su snovi o tituli i to kao da je „ubilo“ ekipu.

Na devet mečeva nedopustivih pet poraza uz remi i tri pobede. Sve to i te kako se odrazilo na stanje na tabeli, trenutno su treći i po svemu sudeći ostaće bez Lige šampiona u koju će šampion Salcburg, kao i drugoplasirani Rapid iz Beča, koji ima pet bodova prednosti u odnosu na varalice iz LASK.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar