Firmino
Foto: EPA-EFE/PETER POWELL

Roberto je najbolji brazilski fudbaler na svetu u ovom trenutku. On nikada to neće reći, ali ja hoću - Nejmar ne može ni da mu veže pertle.

Tim rečima je radnik u prodavnici mobilnih telefona Seržio Araužo govorio o Robertu Firminu, odmarajući u hladu nedaleko od plaže Ponta verde.

Ekipa BBC se uputila u mesto Masejo, prestonicu brazilske države Alagoas, poznate pod nazivom „brazilski Karibi“.

PROČITAJTE JOŠ

U tom mestu je 1991. godine rođen Roberto Firmino, u kraju smeštenom između zagađenog jezera i favele.

„Ovde je uvek bilo opasno. Majka ga je stalno štitila. Bio je zaluđen fudbalom, ali mu je bilo teško da izađe napolje, pa je često preskakao zid da bi se igrao sa nama. Jednom je pao pravo na koleno, i dalje ima taj ožiljak“, rekao je Bobijev prijatelj iz detinjstva Bruno Barbosa.

Slično je izjavio i Dedeu, takođe jedan od Firminovih drugova iz detinjstva.

„Njegova majka je mnogo brinula… Mogao je da postane bandit. Bio je ćutljiv, ali se uvek smejao. I voleo je fudbal. Žoglirao je pomorandžu kada ne bi imao loptu. Sanjao je da postane fudbaler, ali je znao koliko je to teško. Srećan sam zbog njega, zaslužio je ovo“; istakao je Dedeu.

Firmino
Foto: EPA/UWE ANSPACH

Kako je naveo, njegovom prijatelju su inspiracija bili Ronaldinjo i Ronaldo.

„Stalno bi govorio o Ronaldinjovim driblinzima, ali je i on mogao to da radi. Bio je toliko bolji od svih nas, često smo padali na zaednjice zbog njegovih poteza“, rekao je Dedeu.

Do prilike da ostvaris nove dobio je u Figuirenšeu, čiji treneri su ga „pokupili“ posle samo pola sata treninga. Tu je upoznao i svog budućeg kuma Lusijana Lopeša.

„Sećam se da me je neko iz kluba pozvao i da me je pitao da li je on gluvonem, pošto ne priča. Zvao sam ga i poručio mu da morao da priča, da mora da traži loptu, da priča sa trenerima. Ništa mi nije odgovorio, samo se nasmejao“, priča Lopeš.

Debitovao je sa 18 godina, posle dve godine je već stigao u Evropu, odnosno u Hofenhajm, da bi 2015. postao član Liverpula, sa kojim je dotakao vrhove svetskog fudbala.

„Postoji nekakvo mišljenje o tome da Firmino nije potpuno poštovan u svojoj državi. Njegovi prijatelji kažu da je razlog tome činjenica da nije igrao za tradiconalne velikane iz Sao Paula ili Rio de Žaneira. Čak ni u Muzeju sporta, gde se nalaze statue lokalnih heroja Marija Zagala i Dide ne postoji nikakvo obeležje momka koji je rođen u komšiluku. Ipak, to nije slučaj u Maseju. Između gigantskih palmi, moćnih hotela sa jedne strane, te deponija i otpada sa druge, Firmino ostaje njihov skromni heroj“, piše BBC.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram