Liverpul
Foto: EPA-EFE/PETER POWELL

Pandemija koronavirusa zaustavila je kotrljanje lopte, gotovo na svim meridijanima, "Lige petice" su odložene, a u svetu fudbala vlada neizvesnost na koji način će prvenstva biti okončana.

Epilog bi po svemu sudeći trebalo da bude poznat u utorak, kada će Evropska fudbalska unija (UEFA) održati sastanak putem video konferencije sa svim njenim članicama, kako bi zajedno doneli odluku o budućnosti fudbala.

Do tada, sve je u gustoj magli!

Jedino što je za sada izvesno, bar prema pisanju britanskog Telegrafa, je da će Liverpul, koji devet kola pre kraja Premijer lige ima 25 bodova prednosti u odnosi na prvog pratioca Mančester siti, biti šampion Engleske.

Bez obzira na to da li će Premijer liga biti okončana momentalno, ili će se nastaviti za mesec, dva, tri… Sa tim se slaže većina premijerligaša.

Ali, Ostrvo, kao kolevka fudbala, ovoga puta uopšte nije u centru pažnje. U centru pažnje su ostale četiri najjače evropske lige – Primera, Bundesliga, Serija A i Liga 1, pošto su, ne računajući Francusku, trke za titulu prvaka u punom jeku i nemoguće je nekoga proglasiti prvakom.

Bila bi to ogromna nepravda prema onom koji je drugi ili treći. Svi oni čekaju 17. mart i famozni sastanak, a do tada „u vazduhu lebde“ brojni scenariji.

Premijer liga
Foto: EPA-EFE/TIM KEETON

 

Svakako najgori je onaj koji je „servirao“ Independent, koji navodi da bi fudbal mogao da bude stopiran do septembra. To bi sa sobom automatski povuklo pomeranje Evropskog prvenstva na decembar mesec.

I dok se Liverpul bezbrižno šepuri na vrhu tabele, davljenici Norič, Aston Vila i Bornmut ne znaju kakva bi im sudbina bila, da li bi se preselili u Čempionšip, dok bi u kontra pravcu iz Čempionšipa krenuli Lids, VBA i Fulam…

Takođe, nejasno je i koji klubovi iz vrha tabela bi izborili plasman u Ligu šampiona i Ligu Evrope.

U Španiji su odložena naredna dva kola Primere, a na samo pominjanje okončanja šampionata nakostreše se giganti Barselona i Real.

Katalonci 11 kola pre kraja imaju dva boda više od Madriđana i žele titulu da osvoje na pošten način, nikako da im se unapred dodeljuje pehar ili da se prvenstvo poništava, što provejava u pojedinim medijima.

Barselona
Foto: EPA-EFE/ALEJANDRO GARCIA

 

Bundesliga i još jedna briga, glavobolja, misterija! Pedantni Nemci još nisu „našli lek“ za koronu. Stopirali su fudbal do 2. aprila, ali veliko je pitanje šta će se posle toga dešavati.

Do kraja prvenstva ostalo je još devet kola, Bajern je lider sa 55 poena, dok ga u stopu prate Borusija Dortmund (51) i Lajpcig sa 50 bodova. Menhengladbah je trenutno poslednji putnik za Ligu šampiona, dok se za opstanak bore Fortuna, Verder i Paderborn.

Njih posebno zanima kakav će biti epilog borbe s koronavirusom, jer im se bez borbe ne seli u Cvajtu.

Italija je prednjačila s idejama, otkako je korona zagospodarila fudbalom na „čizmi“ i odložila ga do aprila.

Predsednik fudbalskog saveza Italije Gabrijele Gravino, ponadao se da je pronašao idealan model da se Serija A okonča kroz plej-of i plej-aut, ali su klubovi na skupštini održanoj u petak odbacili takvu mogućnost.

Juventus
Foto: EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO

 

Prema pisanju ugledne, i dobro informirasane Gazete delo sport, dogovoreno je da fudbal ima da se igra na svaka tri dana u junu kako bi se prvenstvo okončalo i kako bi se dobio novi-stari šampion.

Juventus je prvi na Apeninima i želi da osvoji devetu vezanu titulu, ali mu planove kvari Lacio, koji trofej sanja 20 godina.

Razlika na tabeli je samo jedan bod! „Stara dama“ ima 63, a nebesko-plavi, čiji je član Sergej Milinković-Savić, su na koti 62. Inter je treći, Atalanta četvrta. Za goli život bore se Breša, Spal i Leće.

I za kraj Francuzi. Tamo je situacija nalik onoj u Engleskoj, jer će Pari Sen Žermen gotovo sigurno ponovo biti šampion, pošto beži 12 bodova u Marselju, ali ne može tamo bez cirkusa.

Za to se postarao predsednik Liona Žan Mišel Ola, koji je odvalio i ostao živ.

PSG
Foto: EPA-EFE/UEFA via Getty Images

 

Poručio je da Liga 1 bude otkazana i poništena, da se u Ligu šampiona plasiraju timovi koji su ove sezone bili deo elite, kao i da niko ne ispadne iz lige.

Ola je to izjavio, pošto su njegovi „lavovi“ tek sedmi na tabeli i Ligu šampiona mogu samo da sanjaju. Bliži su zoni ispadanja, nego tituli. Zato i ne čudi što mu je prva zvezda Marselja Dimitri Paje ekspresno replicirala:

„Je li Ola ozbiljan?“, tvitovao je Paje.

Fudbal je puk’o, sve je stalo. Pitanja je milion, ali teško je dati bilo kakav odgovor dok ne prođe pandemija koronavirusa.

Svetlo na kraju tunela mogao bi da bude video sastanak iz sedišta UEFA u utorak 17. marta. Tada bi trebalo da bude poznata odluka o nastavku ili otkazivanju prvenstava širom Evrope, o sudbini Evropskog prvenstva, kao i Ligi šampiona i Ligi Evrope.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram