Foto: AP Photo/Peter Morrison

Fudbalska reprezentacija Srbije na tri kola pre kraja kvalifikacija za odlazak na Svetsko prvenstvo nalazi se u situaciji da "Orlove" sve sem sve tri pobede vodi u baraž, a novi sistem takmičenja koji će dati još tri ekipe-učesnice smotre najboljih selekcija planete jedan je od komplikovanijih i, čini se, težih u novijoj istoriji fudbala.

U prethodnim izdanjima kvalifikacija situacija je bila krajnje jednostavna – pobednici grupa išli su direktno, dok bi drugoplasirane ekipe igrale dvomeč, i pobednici tih duela bi prošli na Mundijal.

PROČITAJTE JOŠ...

Osnivanjem Lige nacija, to je promenjeno. Naime, sada će u baražu učestvovati 12 ekipa, umesto dosadašnjih deset, pošto će se najboljim drugoplasiranim selekcijama pridružiti dva pobednika grupa Lige nacija koji nisu uspeli da se kroz kvalifikacije domognu jednog od dva prva mesta.

Tih 12 timova biće podeljeno u tri grupe po četiri tima, koji će potom igrati takmičenja po kup-sistemu. Domaćin će biti određen žrebom, a na svakom kvalifikacionom turniru biće odigrano polufinale i finale. Plasman u Katar obezbediće tri pobednika tih kvalifikacionih grupa. Kvalifikacioni turniri su zakazani za period od 24. do 29. marta.

Do kraja kvalifikacija ostalo je još negde tri, negde četiri utakmice, pa je još uvek rano reći ko će zauzeti drugo mesto, dok je situacija u Ligi nacija nešto izvesnija.

Gledajte Srbiju na SBB i EON platformi

Utakmice Srbije u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo ekskluzivno su dostupne za sve SBB korisnike, na EON, TotalTV i D3 platformama, a možete ih pratiti i ukoliko niste SBB korisnik, u EON paketima van SBB mreže!

Promo

Francuska, Belgija, Italija, Španija, Češka i Jermenija trenutnu zauzimaju jedno od prva dva mesta u grupi, dok su Mađarska, Slovenija, Crna Gora, Albanija i Gibraltar trenutno bez plasmana.

Prema aktuelnoj slici na tabelama evropskih kvalifikacija, učesnici baraža za plasman na Svetsko prvenstvo bili bi Srbija, Rusija, Švedska, Škotska, Poljska i Švajcarska kao povlašćene, odnosno Češka, Norveška, Jermenija, Ukrajina (drugoplasirani u kvalifikacijama), Vels i Austrija (Liga nacija) kao nepovlašćene ekipe.

Bonus video: Aleksandar Mitrović pokazao kako se bori za dres Srbije

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram