Foto EPA-EFE/MARIO CRUZ

Završne borbe za plasman na Svetsko prvenstvo u Kataru dostigle su vrhunac, a već je poznato devet direktnih učesnika i 10 ekipa koje će u baraž u evropskom delu kvalifikacija.

PROČITAJTE JOŠ

Rasplet u poslednjim mečevima je doneo nekoliko velikih iznenađenja, a dva velikana će morati u pakleni baraž u kojem će morati da traže drugu šansu.

Portugalija je u baražu završila porazom u Lisabonu posle dramatične završnice i poraza od Srbije, pa će Ronaldo i družina morati dodatno da se pomuče za vizu za Katar.

Ništa manji šok nije bio ni kiks evropskog prvaka, pošto je Italija nerešenim rezultatom protiv Severne Irske u Belfastu direktan plasman prepustila Švajcarcima.

Herojski su do plasmana u baraž uspeli da stignu Makedonci koji su pobedom protiv Islanda u poslednjem kolu zadržali nadu da mogu posle Evropskog prvenstva da odu i na Svetsko.

Švedska je propustila priliku da pobedom u Španiji ode pravo u Katar pa će morati kroz dodatne mečeve da pronađu put.

Škotska je od ranije znala da će završiti na drugoj poziciji iza neumoljive Danske, a pobedom u direktnom duelu u meču bez rezultatskog značaja, pokazali su da su spremni za još jedno neizvesno razigravanja, kao ono protiv Srbije u kvlaifikacijama za Evropsko prvenstvo.

Učesnici baraža u evropskom delu kvalifikacija

Italija

Portugal

Rusija

Škotska

Švedska

Severna Makedonija

Poljska

Austrija

Vels

Češka

Ukrajina

Turska

Rusiju je delilo deset minuta od prvog mesta u grupi, ali je autogol Kudrijavšova u Splitu omogući Hrvatima da slave, pa će izabranici Valerija Karpina morati da idu težim putem.

Mesto u baražu kao drugoplasirani su izborili i Poljaci. Engleska je bila nedostižna iako je od poslednjeg kola tinjala nada, pa če Levandovski i ekipa morati da odigraju još dva meča za plasman u Katar.

Austrija je završila na trećem mestu svoje grupe, ali će zahvaljujući Ligi nacija igrati dodatne kvalifikacije, a izvesno je da će i Vels i Češka igrati u baražu.

Te dve ekipe se nalaze u istoj grupi, a jedna od njih će ići kao drugosplasirana dok će druga ekipa na osnovu Lige nacija ići dalje.

Ukrajina je u poslednjem kolu uspela da prestigne Finsku i plasira se u razigravanje. Ukrajina je savladala Bosnu i Hercegovinu rezultatom 2:0 i iskoristili kiks Finske koja je porazom od Francuske na svom terenu ostala bez šansi za Mundijal.

Kako se igra baraž

U baražu će igrati 12 selekcija koje će biti podeljene na tri turnira, na kojima će se igrati polufinale i finale, a pobednik turnira ide na Mundijal. Rivali će biti odlučeni žrebom 26. novembra. Polufinalni mečevi će biti na programu 24 i 25. marta, dok se finala igraju 28. i 29.

Najneizvesnija grupa G je završena bez mnogo drame. Holandija je pobedom overila plasman u Katar, dok je Turska pobedom u Podgorici stigla do drugog mesta, pa su tragičari na kraju bili Norvežani

BONUS VIDEO Doček fudbalera Srbije na Aerodromu Beograd uz trubače

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar